Veganer mistet tilbud om sommerjobb
Veganer mistet tilbud om sommerjobb

Veganer mistet tilbud om sommerjobb

Veganere kan ofte oppleve reaksjoner fra omverdenen som er både pussige og av og til direkte respektløse og ufine. Heldigvis er det sjelden veganere blir utsatt for diskriminering på en slik måte Maren Oftebro opplevde, da tilbudet om sommerjobb ved DNT-hytta Snøheim ble trukket tilbake etter at hun fortalte at hun er veganer.

Tekst: Marte Munkeli. Intervju og bilder: Mari Hult. 

Maren Oftebro. Foto.
Maren mistet tilbud om sommerjobb fordi hun er veganer.

Friluftsinteressert veganer på jakt etter sommerjobb

Maren Oftebro er 21 år og har vært veganer i to år. Hun er ei aktiv jente med mange interesser, og friluftsliv og reiser er en viktig del av Marens liv. Etter å ha bodd noen år i utlandet, har Maren flyttet tilbake til Norge og Stavanger. Hun ønsker å bruke sommeren på å jobbe, og tenkte at et sommervikariat på en av Den Norske Turistforening (DNT) sine betjente hytter ville passe perfekt til hennes bakgrunn og interesser.

Maren søkte derfor på en annonse hvor Snøheim turisthytte på Dovrefjell søkte sommervikarer. På CVen opplyser hun at hun blant annet har jobbet på restauranten Resept (som er vegansk), og hun oppfører også ”matlaging/veganisme” som en av sine interesser. Etter kort tid fikk hun svar fra bestyrerne på Snøheim, som lurte på i hvilken periode hun kunne jobbe. Maren svarte på dette, og fikk raskt tilbakemelding om at de gjerne ville tilby henne jobb i denne perioden. All korrespondanse foregikk skriftlig per e-post, og hun ble så tilsendt arbeidskontrakt i posten. Der ble det spesifisert at Maren måtte bo på stedet, dele rom med andre og spise måltidene som serveres på stedet. Maren takket ja til tilbudet, og stilte to praktiske spørsmål knyttet til skattekort og hvordan det at hun er veganer kunne løses. Hun lurte på om det ville bli laget mat til henne, eller om hun skulle ta med selv.

Tilbud om sommerjobb trukket tilbake

Snøheim turisthytte. Foto.
Snøheim turisthytte ønsker ikke veganere som arbeidstakere. (Foto: Wikipedia)

Svaret fra Snøheim var både svært overraskende og skuffende for Maren: ”Dette at du er veganer passer nok ikke inn på vårt kjøkken da min kone som er ansvarlig kokk på Snøheim lager all mat til de ansatte. At noen trenger spesialmat medfører masse ekstra arbeide i en ellers travel hverdag. Det er heller ikke tillatt å ta med egen mat da dette ikke er tillatt fra Mattilsynets regelverk. Vi må derfor annullere din ansettelse og du bør for ettertiden opplyse om ditt spesielle behov tidligere i søkerprosessen. Vi beklager så mye.”

Snøheim turisthytte har altså valgt å ansette en sommervikar uten å gjennomføre et intervju, som er den vanlige prosedyren for å finne ut om en potensiell arbeidstaker passer inn på stedet og i arbeidet. Det kan virke som de tar det for gitt at alle som søker jobb hos dem har et norsk A4-kosthold uten allergier, religiøse restriksjoner eller preferanser, og ser ut til å forbeholde seg retten til å trekke tilbake jobbtilbud dersom dette ikke skulle være tilfelle.

Maren får i tillegg kritikk for å ikke ha opplyst at hun var veganer på eget initiativ. Så lenge en vegansk levemåte ikke kommer i konflikt med arbeidet som skal gjøres, for eksempel ved at Maren hadde nektet å servere kjøtt eller dele ut ullpledd, er det lite grunnlag for at Maren skulle ha plikt til å informere om dette i forkant. I tillegg hadde jo Maren faktisk opplyst om veganisme som en av sine interesser i CV’en hun sendte inn. Det er en naturlig slutning å tenke seg at en person med veganisme som interesse selv er veganer. Dette har imidlertid Snøheim turisthytte enten ikke koblet, eller de har rett og slett oversett opplysningen.

Initiativ til løsning

På bakgrunn av at arbeidstilbudet ble trukket tilbake, sendte Marens mor, Liv Herdis Oftebro, en e-post til både Snøheim og DNT sentralt hvor det ble skissert mulige løsninger for at Maren skulle kunne ta jobben på Snøheim til tross for sine begrensninger i kostholdet. Henvendelsen var konstruktivt formulert, og la vekt på smidighet og fleksibilitet fra begge sider. Det ble til og med foreslått at Maren eventuelt kunne tilberede litt tileggsmat på stormkjøkken utendørs, dersom Mattilsynets regler forhindrer bruk av kjøkkenet. Det ble også lagt vekt på Marens kompetanse og tidligere erfaring med å jobbe på turisthytte. Maren har blant annet jobbet på en lodge i ødemarken i Canada, med forsyninger levert med fly to-tre ganger i uka. Her var det aldri et problem at Maren var veganer. Maren stilte ingen krav om spesialmat, balanserte måltider eller eksotiske ingredienser, og så for seg en sommer med et enkelt kosthold på Dovrefjell.

Norsk fjellheim. Foto.
Maren gledet seg til å jobbe i den norske fjellheimen i sommer. (Foto: Wikipedia)

I møte med Norsk vegansamfunn forteller Maren at hun synes saken nesten ikke er til å tro, og hun har aldri opplevd å bli møtt på en slik måte før. Maren er spesielt skuffet over at DNT, som har miljø og bærekraft blant sine verdier, er så avvisende til valget om å leve som veganer. Maren har også tidligere erfart at arbeidsgivere kan være ukjente med veganisme, men da har det alltid vært en interesse for å finne praktiske løsninger. Snøheim avviste derimot muligheten for et arbeidsforhold kontant. Maren har gode minner fra turer på DNT-hytter i barndommen og hadde et inntrykk av DNT som en fantastisk organisasjon. Hun er derfor svært skuffet over å gå glipp av muligheten til en sommerjobb på Dovrefjell.

Forvirrende svar fra DNT

E-posten fra Liv Herdis til DNT ble aldri besvart. Norsk vegansamfunn tok derfor kontakt med DNT sentralt for å få bekreftet Marens historie. DNT Oslo og Omegn opplyste følgende: «Når det ikke ble opplyst i søknaden at søkeren var veganer, ble dette vurdert som en mangel ved søknaden som førte til at arbeidstilbudet ble trukket tilbake. Dette er ikke knyttet til om en er veganer el.l., men ved alle typer jobbsøknader må en regne med at arbeidsgiver etterspør informasjon for å vurdere både kvalifikasjoner og hvordan søkeren passer inn i gruppen en skal inn i.» Det er usikkert på hvilken måte det at Maren er veganer påvirker hennes kvalifikasjoner eller tilsier at hun ikke skulle passe inn i gruppen. DNT gir her inntrykk av at det var selve tilbakeholdelsen av informasjon om at hun er veganer som er grunnen til at arbeidstilbudet ble trukket tilbake, og ikke veganismen i seg selv.

Mattilsynet setter begrensninger

Vi spurte også om hvilke regler fra Mattilsynet som gjør det umulig å tilpasse et vegansk kosthold. «Mathygiene følges opp av Mattilsynet og det er for omfattende å gå inn på dette i alle detaljer, men det er f.eks slik at det ikke skal være privat mat og mat som skal benyttes til servering i samme lagerrom. Det kan normalt ikke lages privat mat på felleskjøkken av ulike personer, og den som ikke er på arbeid har begrenset adgang til kjøkken, kjølelager osv. Et tiltak for å holde orden på dette er at kokken på hytta lager felles middag til alle ansatte til fast tidspunkt. Mathygiene er det krevende og viktig å følge opp, og vi ønsker ikke å utfordre denne type regelverk.» Igjen er det noe usikkert hvordan vanlige veganske matvarer som brød, bønner, linser, pasta, ris, poteter og grønnsaker utfordrer regelverket og mathygienen i større grad enn for eksempel kjøtt og meieriprodukter. 

Maren Oftebro. Foto.
Marens råd til unge veganere: Stå for det valget du har tatt!

Maren tar saken videre

Maren har i mellomtiden fått en annen sommerjobb, men ønsker likevel å ta saken videre. Hun er ingen konfliktsøker, men denne saken er viktig for henne: Hun ønsker ikke at andre veganere skal oppleve det samme som hun gjorde. Vi spurte Maren hvilket råd hun vil gi unge veganere i tilsvarende situasjoner: ”Ikke tro på at andre har mer rett enn deg. Om du mener du har tatt et rett valg ved å være veganer, så stå for det.”

Maren og Liv Herdis har valgt å ta kontakt med advokat som vil gå videre med saken. Norsk vegansamfunn følger prosessen og vil oppdatere ved videre utvikling i den. Enn så lenge ønsker vi Maren lykke til med både saken og sin nye sommerjobb.

Mye oppmerksomhet

Etter at Norsk vegansamfunn omtalte saken, ble saken dekket av flere riksaviser og lokalpresse. Her kan du lese noen av oppslagene:

https://www.aftenposten.no/okonomi/i/l1jB7/mistet-jobbtilbud-fordi-hun-er-veganer

https://www.dagbladet.no/nyheter/maren-oftebro-mistet-jobben-fordi-hun-er-veganer/61068340

https://www.gd.no/nyheter/veganar-mista-tilbod-om-jobb/s/1-934610-7469505 (krever innlogging)

15 Comments

 1. kari utlending

  Helt ubegripelig dette!
  Jeg opplever også en del rare kommentarer og ting når jeg skal spise ut i jobbsammenheng f.eks…. men dette er helt villt

  Hva ville DNT ha sagt hvis hun var for eksempel laktose-intolerant?
  Hadde glutenallergi?
  Var muslimsk, jødisk, hindu..?
  på slankekur?
  hva som helst allergi?
  Det er så mange grunner til at folk spiser annerledes. Ville de også ha trukket jobbtilbudet da?

  Og i tillegg er dette veldig dårlig reklame for DNT hyttene. Nå vet vi at de også stenger ut mange gjester som spiser eller trenger en eller annen diett. Heldigvis ta jeg alltid med meg egen mat og ligger jeg i eget telt!

 2. abc

  Nå er jeg ikke vegetarianer, og har aldri behov for noe spesialmat av noe slag, men dette er jo håløst av DNT.

  Diskriminierer de på samme måte ansatte og gjester med matallergier f.eks? Mulig det ikke er verdens mest spennende, men man får jo tak i ferdigkokte bønner og linser, som aldri hadde trengt å være i nærheten av kjøkkenet på hytta, og som kunne erstattet kjøttet fra kjøkkenet. Siden all maten skal være sporbar, burde det ikke by på altfor store problemer for Maren og unngå «ulovlige» produkter.

  Facebook-melding er sent både turisforeningen og Snøheim på facebook, med klar beskjed om at dette er uakseptabelt!

 3. Tor Magnus

  Jeg er ærlig talt ikke helt overrasket. Det er helt klart mange ting som spiller inn i avgjørelsen for at Snøheim trakk tilbake jobbtilbudet, de fleste av disse er nok menneskelige.
  – For ikke-veganere kan det helt klart være utfordrende og skremmende å måtte tenke på hvilke ukjente konsekvenser dette kan ha.
  – Jeg kan også helt klart se for meg at den som hadde ansvaret for ansettelsen også ble irritert over at dette ikke ble opplyst om i søknaden og derfor reagerte svært negativt. Dette synes jeg kommer rimelig klart fram i responsen.
  – Sist men ikke minst så kan det godt hende at de tidligere har hatt andre negative erfaringer med veganere (jo, noen har en tendens til å være litt sære) så det kan hende at de rett og slett vurderte at risikoen var høyere for at Maren ikke ville passe inn.

  Ingen av disse grunnene er i og for seg gode grunner for å trekke tilbake tilbudet men burde være forståelige på et menneskelig nivå. I prinsippet tror jeg nå Snøheim ikke har noen annen mulighet enn å legge seg flate og akseptere at de har dummet seg ut. Hvorvidt Maren nå ville ha et koselig opphold der etter dette er jo en helt annen sak…

 4. Alina Koltsova

  Er så lei meg av behandlingen av DNT. Det er jo ikke sånn at de andre må spise vegansk kun fordi hun er veganer. Skjønner ikke heller hvorfor så mange synes det er «vanskelig» å lage vegansk. Det er jo ikke vanskelig i hele tatt! Selv spiser jeg mye vegansk, fordi det er billig, enkelt, sunt og rett og slett godt. Skam dere, DNT!

 5. kjøttetende rovdyr

  Jeg forstår veldig godt at de ikke ønsker en freakete veganer på kjøkkenet sitt. De ønsker og lage tradisjonelle retter med kjøtt. Da ønsker de ikke en veganer som motarbeider de på kjøkkenet. Veganere har en enorm trang til og presse på andre livssynet sitt.

  1. Toos

   «Veganere har en enorm trang til og presse på andre livssynet sitt.»
   Haha, ja visst! Bare ser på TV: såpass mange reklamer for vegansk mat at jeg ikke begriper at de er ikke flere.

 6. Ytrewq

  På turisthyttene skal man værsågod ete det de lager, tydeligvis. En av mine døtre hadde ikke dratt dit..hun har både laktose- og glutenintoleranse. Det er dårlig at man i år 2014 ikke kan ta hensyn eller tilpasse maten på et slikt sted der turister kommer. Og da bør man også kunne tilpasse det til ansatte, særlig når Maren Oftebro er løsningsorientert, mens sjefen på hytta kun leter etter nye problemer.
  Jeg er ikke veganer, men jeg spiser absolutt ikke alt likevel. Ingen får meg til å spise sau, vilt, kanin..pluss, pluss :) for ikke å snakke om alt jeg er allergisk mot da av matvarer.

 7. Pingback: DNT beklager | Norsk vegansamfunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.