Å være en glad veganer på julebordet
Å være en glad veganer på julebordet

Å være en glad veganer på julebordet

Mange skal på julebord med jobben eller en forening i disse tider. Julebordet er ikke alltid tilrettelagt for veganere i matveien. Som ny veganer vet du kanskje ikke helt hva du skal forvente.

Legg gjerne til spørsmål, egne tips og historier som kommentarer nedenfor!

Å skille seg ut

Tradisjonell julemat er sjelden vegansk, og når du spiser annen mat enn resten, kommer du til å skille deg litt ut. Dersom de andre ved bordet ikke allerede vet at du er veganer, lurer de gjerne på hvorfor du spiser noe annet enn dem. Det kan være at de aldri har hørt om veganisme før, eller at de har en uklar oppfatning av hva det er. Hvis du ikke har lyst til å fortelle og forklare om veganisme, må du ikke det. Det går an å si at du er veganer fordi det er bra for dyrene, deg og miljøet. Vil du gå lengre inn i temaet er det smart å være diplomatisk. Det kan bli en ubehagelig stemning, både for deg selv og de andre, hvis de føler seg angrepet. Det beste kan ofte være å si at du gjerne vil snakke om det senere, for eksempel etter måltidet eller en annen dag.

Samtaletips

Noen ganger kommer det spørsmål som kan være frustrerende, som «Spiser du fisk?» og «Men du spiser du ikke maten til de stakkars dyrene?”. “Hva spiser du?” er også et vanlig spørsmål. Mange tror veganere bare spiser salat og kokte grønnsaker. Ofte kommer spørsmålene av mangel på kunnskap, og de skaper egentlig en god anledning til å forklare hva veganisme er, og hvordan ting henger sammen. En spørsmålsrunde kan ende med kommentarer som “Jeg kunne aldri vært veganer, jeg er for glad i kjøtt” eller “Du er flink som får det til og lever etter idealene dine”. Dette er gjerne en forsvarsstrategi der man forsøker å frasi seg ansvaret. Det kan være bra å få med at det kan være visse utfordringer ved å være veganer, men at det stort sett er lett å være veganer, og at det kan anbefales å prøve i en periode. Det blir sjelden lange diskusjoner ut av veganismen din, og samtalen sporer lett av til noe annet, særlig i festlig lag.

Husk at du kan bytte tema hvis du heller vil snakke om noe annet. Hvis de rundt bordet snakker om forskjellige måter å steke og koke dyrekropper på: Ikke stress, prøv å smile og vær overbærende. Forsøk å bytte tema når en mulighet byr seg eller gå litt unna en liten stund.

Det kan være ubehagelig å se på bein og andre kroppsdeler som ligger på bordet. Prøv å tenke på noe annet og distrahér deg selv med samtalen. Du kan også se en annen vei. Tenk på at etter maten blir det kanskje dans, show og hyggelig prat. Grunnen til at de andre spiser dyr er ikke grusomhet, men uvitenhet. Husk: Alle har potensiale til å bli veganere. Det beste du kan gjøre for at flere skal bli veganere er å være en glad veganer som åpenbart er fornøyd med å leve som du gjør. Ofte er det nok å bare spise noe annet enn de andre for å få dem til å tenke litt over valgene sine.

Vegansk mat

Prøv å gi beskjed til de som arrangerer i tide om at du ønsker vegansk mat. Minn dem på det noen dager før julebordet og spør om det går bra med den veganske maten. Nedenfor finner du en tekst du kan sende på e-post eller lignende til de som arrangerer julebordet, for å forklare hva du spiser. Noen vil kanskje spørre deg om forslag til retter. Da kan det være greit å veganisere noe de har på menyen, slik at det blir enklere for kjøkkenet med råvarene. Vær obs på at du kan få helt ordrett akkurat det du foreslår hvis kjøkkenet føler seg usikre eller er stresset. Et bra tips til dem er at saus kan lages på nøytral olje og mel samt kokos- eller soyamelk, og at du trenger mat som er mettende, som for eksempel korn, nøtter eller bønner. Du kan også spørre hva de har tenkt å lage til deg for å få dem til å legge seg mer i selen, samtidig som at du får muligheten til å hjelpe dem hvis de gjør feil eller planlegger å lage noe som ikke passer som festmat.

Gjør det klart at dette er skikkelig viktig for deg, at det ikke er en diett-trend du følger og at du ikke spiser maten selv om den “bare har litt melk i seg”. Hvis de som arrangerer julebordet ikke forstår at dette er viktig for deg, kan det være de ikke gjør det riktig eller at de ikke gir beskjed videre til kokken.

Ikke vær redd for å legge inn spesialbestillinger. Husk at i en stor gruppe (20 eller fler) er det vanlig at noen har spesielle behov, for eksempel gravide som ikke skal ha bestemte typer sjømat og oster, de som er allergisk for melk eller for skalldyr, eller har cøliaki eller lignende. En profesjonell catering-leverandør eller restaurant skal ha rutiner på å håndtere spesielle matbehov. Et firma med mange ansatte må også håndtere dette, eller lære seg å håndtere dette. Vegansk mat er fremdeles nytt for de fleste, men det skjer en stor utvikling for tiden. For at veganmat skal bli mer og mer normalt er det viktig at de som lager mat blir utfordret til å lage god vegansk mat. Vi som veganere har derfor selv et ansvar for å bidra til dette ved å si klart fra og gi god informasjon og tips.

Dersom de som arrangerer festen ikke kan ordne med vegansk mat, kan du ta med mat selv. Mens de andre forsyner seg, varmer du rett og slett festmaten din i mikrobølgeovnen, eller du har med varm mat hjemmefra. Du kan også ta med rå mat som ikke trenger å varmes, eller ta med deg mat fra et spisested på veien til julebordet. Et eksempel på mat som er enkel å varme og transportere er grønnsaksbiffer eller seitan med en god saus. Du kan gjerne spørre på forhånd om å få poteter og andre grønnsaker som ikke er kokt sammen med kjøtt. Hvis ikke tar du bare med dette selv. På Vegetarbloggen og VeganMisjonen kan du finne eksempler på god, vegansk julemat.

Det kan ellers være smart å spise litt før du går hvis du ikke vet om du får den maten du skal ha.

Veiledning å gi til cateringfirma, restaurant og lignende

Veganere spiser av prinsipp ikke noe av animalsk opprinnelse, av hensyn til mennesker, dyr og miljø.

Så vi spiser ikke: kjøtt (inkludert kjøttdeig, pølser, og så videre) fjærkre (inkludert kylling), fisk, skalldyr eller andre animalske produkter som honning, egg, melk, fløte, rømme, smør, ost og andre meieriprodukter. En grei huskeregel: Kommer dette produktet opprinnelig fra et dyrs kropp på noen måte (hår, jur, hud)? Da kan ikke veganere spise det.


Men vi spiser gjerne følgende: grønnsaker, frukt, ris, pasta (NB! Uten egg)!, bønner, linser, nøtter, sopp, brød og bakeriprodukter (uten melk, egg og animalsk fett), korn og kornprodukter og andre vegetabilske matvarer.


Supper og sauser kan lages med vegetabilsk buljong og soyamelk, men uten kjøtt- eller kyllingekstrakt. Smør, margarin eller andre former for animalsk fett kan ikke brukes til steking. Ren vegetabilsk olje kan brukes til steking. Med mindre margarinen er merket «vegansk» kan det hende at det inneholder vitamin D3 av animalsk opprinnelse eller spor av melk.

Denne veiledningen kan du for eksmpel sende til restauranten, catering-firmaet, jobben eller lignende minst en uke i forveien. Den er basert på «The Vegan Passport», som har slike tekster på veldig mange språk. Vi anbefaler «The Vegan Passport» for veganere som skal til utlandet og ikke kan språket helt. The Vegan Society har også en guide til vegansk mat ment for matprodusenter.

Vin og andre alkoholdrikker

Syns du alkohol hører hjemme på julebordet kan du glede deg over at her er det mange veganske muligheter!

Norsk øl er så godt som alltid vegansk (Unntak: Atna øl).

Vin er ofte ikke vegansk. Dersom dette er et julebord du ikke tar med egen drikke til, kan du vurdere å likevel ta med en flaske med feks. vegansk vin. Husk at du kan søke på Vinmonopolets nettsider for å se hva de har inne på hver butikk. Det går også an å bestille vin som leveres til ditt lokale vinmonopol.

Det er lov å ikke gå

Til slutt må det sies at det er lov å ikke gå. Hvis du ikke har lyst, skal du ikke gå fordi du føler deg presset til det. Du kan også komme litt utpå kvelden, etter de andre har spist. Det viktigste er at du har det koselig, og at du selv setter grenser for hva du føler er komfortabelt. Uansett hva du gjør: Vi i Norsk vegansamfunn håper du koser deg og får en kjempefin juletid!