Norsk vegansamfunn ønsker økt tilbud av vegansk mat
Norsk vegansamfunn ønsker økt tilbud av vegansk mat

Norsk vegansamfunn ønsker økt tilbud av vegansk mat

Pressemelding 08.02.2012: Norge, et u-land for veganmat

Tilbudet av veganmat (dvs. vegetabilsk mat, uten animalske produkter) i Norge svekkes ytterligere i februar. Nå ser det ut til å bære mot at alle helveganske spisesteder blir lagt ned.

Norsk vegansamfunn krever ny satsning

Foto: Daderot, CC.

Norsk vegansamfunn er sterkt kritiske til at myndighetene pøser inn penger i privateide opplysningskontor for kjøtt, egg og melk, mens vi som velger et kosthold som er miljøvennlig, dyrevennlig, menneskevennlig og helsemessig i større og større grad blir ignorert.

Norge står uten fullverdig vegantilbud

Nå i februar ble Oslos eneste veganrestaurant, Loving Hut, lagt ned. Og det ser ut til å bære mot at Norges eneste nå gjenværende veganske spisested, Resept i Stavanger, også går mot nedleggelse. Tilbudet av velsmakende og spennende mat, som både er miljøvennlig og dyrevennlig, er adskillig svekket. Til sammenligning har Sverige ni helveganske restauranter, Finland og Danmark har fem hver. Norsk vegansamfunn håper at det begredelige tilbudet i Norge bare blir midlertidig. Etterspørselen etter vegansk mat har kommet for å bli.

Ikke begrenset til salat og råkost

Vegansk mat er velsmakende og spennende – flere og flere ser at vegansk mat overhodet ikke trenger å begrense seg til salat, revne gulrøtter og linser. Det kan like så godt være ekstravagante kaker, fyldige paier, saftige burgere og spicy curryer, for å nevne noen eksempler. I tillegg vil en økt satsning på å gjøre vegetabilske måltider mer tilgjengelig øke folks inntak av vitamin- og mineralrike og fiberholdige grønnsaker. Det er en grunn til at helsemyndighetene stadig anbefaler et økt inntak av grønnsaker og planter – det er bra for oss!

Plantebasert kosthold anbefales av FN

Vegansk mat er også noe som bør interessere alle som bryr seg om planeten vår og vil begrense menneskeskapt forurensing og klimautslipp. I følge FNs organisasjon for ernæring, landbruk, skogbruk og fiskeri står produksjonen av animalske produkter for 18 % av våre klimagassutslipp, noe som er mer enn alle transportmidler, som fly- og biltrafikk, kombinert (som ligger på 13,5 %). Plantemat krever adskillig mindre vann og landareal til jordbruk for å produseres.

Velger du et vegansk kosthold bruker du kun en tredel av arealet til en som har et tradisjonelt kosthold og har bare en tredjedel av innvirkningen på den globale oppvarmingen.

God mat trenger ikke være dyr

Foto: SweetOnVeg,CC.

Og til slutt, vegansk mat er dyrevennlig, fordi ingen dyr trenger å utnyttes for at vi skal spise godt, ingen dyr må sperres inne i bur eller bås, og ingen dyr må bli tvunget inn i en slaktebil og ende livet sitt i et slakteri. Når vi lever i en verden der vi dreper milliardvis av dyr årlig, bør det være i alle som bryr seg om andres lidelse og liv sin interesse å gjøre noe for å motvirke dette og bremse en utvikling som har løpt løpsk i blindhet overfor andre alternativer.

Krever handling fra politikere og andre med påvirkningskraft.

Vi i Norsk vegansamfunn håper derfor at flere får øynene opp for at mat ikke bare er mat, og ser hvor viktig det er å opprettholde tilbud som gjør det lettere for folk å velge alternativer som tar hensyn til våre miljøtrusler og viser respekt for sansende dyr. Vi ser på denne månedens nedleggelser som en trussel mot disse viktige hensynene, og håper at det snart vil dukke opp nye alternativer. Vi krever at det politiske Norge kommer på banen og slutter å pøse penger inn i å fronte produksjon av animalske produkter og begynner å støtte tiltak for å fremme plantebasert mat. Vi ønsker også at også aktører innenfor restaurantbransjen ser at det er en etterspørsel her som ikke dekkes på nåværende tidspunkt.

For ytterligere kommentarer vennligst kontakt

Kaja Østerud, kaja@vegansamfunnet.no
Styremedlem, Norsk vegansamfunn

En nettsatsing har startet for å skape oppmerksomhet rundt denne problemstillingen, med en raskt voksende facebookside: http://www.facebook.com/vegankravet og nettside: http://vegankravet.wordpress.com/

Ytterligere informasjon om sammenhengen mellom miljøødeleggelser og animalske produkter (Food and Agriculture Organization of the United Nations, Livestock’s Long Shadow, FAO Rome, 2006. Link: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0701e/a0701e00.pdf)

Les mer om hva veganisme er her: http://www.vegansamfunnet.no/om-veganisme/hva-er-veganisme