Carnage og Okja
Carnage og Okja

Carnage og Okja

De siste årene har det dukket opp en rekke dokumentarer om plantekost og veganisme. I 2017 har vi også fått et par spillefilmer. Okja og Carnage er to helt ulike fortellinger om mennesker som taler dyrenes sak og prøver å redde dem fra kjøttproduksjonen. Fra hvert sitt filmunivers byr de på en god dose underholdning og humor, og har høstet gode kritikker.

Tekst: Arild Tornes

Fortellinger med empatiske skildringer av dyr kan ha stor påvirkningskraft på publikum. Mange av oss husker den populære komedien Heldiggrisen Babe fra 90-tallet, som fikk mange til å kutte kjøttet, og som inspirerte hovedrolleinnehaveren selv, James O. Cromell, til å bli veganer.

Okja og Carnage: Swalloving the Past er to svært forskjellige filmer som begge inviterer til refleksjon rundt vår behandling av dyr. Selv om de fremstiller overgrep mot dyr med alvor og har noen ubehagelige scener, blir det ikke et for tungt fokus på grusomheter eller direkte propaganda — som kan virke avskrekkende og lett vekke defensive reaksjoner.

Bestevenn i fare

Okja er en klassisk, familievennlig, action-/eventyrfortelling, produsert for Netflix. Filmen er regissert av sørkoreanske Bong Joon-ho, som også står bak The Host (2006) og Snowpiercer (2013).

I hovedrollene møter vi Mija og hennes bestevenn Okja, supergrisen hun var med på å fostre opp på en idyllisk gård i Sør-Korea. Dramaet starter når Okja beslaglegges av Mirando Corporation, det multinasjonale selskapet som eier henne. Deres plan er å sende supergrisen til en utstilling i USA, og etter denne henger Okjas skjebne i en tynn tråd. Mija gjør hva hun kan for å Okja tilbake, og kommer i kontakt med en gruppe dyrevernere som kaller seg Animal Liberation Front – en slags karikatur av den virkelige ALF-bevegelsen

Tilbakeblikk på ikke-vegansk verden

Carnage har et mer eksplisitt vegansk tema. Det er en såkalt mockumentary, en fiktiv dokumentar, regissert av komiker Simon Amstell. Året er 2067, og verden er vegansk.

Carnage forteller historien om hvordan samfunnet endret synet på dyr fra å være matvarer til å bli personer. Lyset kastes på fortidens absurde og barbariske praksiser i håp om å skape forståelse og forsoning. Vi møter blant annet den verdensberømte psykoterapeuten Dr. Yasmine Vondenburgen, som har spesialisert seg på traumebehandling og bearbeiding av skyldfølelsene den eldre generasjonen sliter med.

Filmen har mange komiske og absurde karakteristikker av både veganere og kjøttspisere. Vi håper vegansk science-fiction blir en egen sjanger!

 

Ikke for de minste

Det er ikke mange brutale scener i filmene, men noen, så Okja er ikke anbefalt for de minste. The British Board of Film Classification har gitt den 15 års aldersgrense. Carnage har også noen korte scener av dyr som blir slaktet. 

Verdt å se

Dette er filmer det er verdt å dele med andre! Okja kan sees på Netflix, mens Carnage inntil videre bare er tilgjengelig på BBC iPlayer i Storbritannia.

Flere filmnyheter

Det kommer stadig nye filmer om plantekost og veganisme. The End of Meat ble lansert i september; der reiser regissør Marc Pierschel verden rundt for å dokumentere følgene av kjøttproduksjon, og ser nærmere på hvordan vi kan bevege oss mot en mer dyrevennlig levemåte.

One comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.