Vegansk vår 2017: Embla fra Razika gleder seg til å spre grønn matglede
Vegansk vår 2017: Embla fra Razika gleder seg til å spre grønn matglede

Vegansk vår 2017: Embla fra Razika gleder seg til å spre grønn matglede

– Jeg skal invitere folk hjem til meg og lage digg vegansk mat, så de får se «hva i huleste jeg spiser» og tenker: «Mmmm, nå skjønner jeg!». Foto: Embla Karidotter

Hun vil utfordre vedtatte sannheter og bryte ned barrierer gjennom musikken. Nå er Razika-trommis Embla Karidotter klar for å gå nye matveier også.

Tekst: Trine Strømme

Da vi i Norsk vegansamfunn spurte Embla Karidotter om hun ville være med på Vegansk vår, var hun ikke vond å be.

I tiden frem mot mai har hun – ved siden av å spille for fulle hus sammen med det som går for å være et av Norges aller beste liveband – reflektert mye over spørsmål rundt kosthold, politikk og etikk.

– Jeg har alltid vært interessert i veganisme, men har tenkt at jeg aldri kom til å klare å slutte med egg og melkeprodukter, forteller Embla om hvorfor hun er med på Vegansk vår.

– Men jo eldre og mer opplyst jeg blir, jo mer naturlig har det blitt for meg å bare slutte å spise det. Det frister ikke lenger når man vet hvordan industrien fungerer.

Vegetarianer som tiåring

Emblas engasjement for dyr strekker seg langt tilbake. Ti år gammel bestemte hun seg for at dyr ikke skulle dø for å havne på tallerkenen hennes.

Etter hvert oppdaget hun også den store miljøbelastningen som følger med kjøttspising.

– Å være ti år og den eneste vegetarianeren i familien, vennegjengen og klassen, var ikke lett.

På skolen var de ikke vant til å forholde seg til elever som ikke ville spise kjøtt, og Embla syntes det var vanskelig å få tak i god informasjon. Utvalget i butikker og restauranter var labert. Likevel tvilte hun aldri på beslutningen.

Ku og kalv vil nok aller helst tilbringe en god del mer tid sammen og leve lenger enn de får anledning til i både konvensjonell og økologisk drift. Du kan lese mer i kronikken vår om fjøslivet.

Ser flere grunner til å spise vegansk

– Og jo eldre jeg blir, jo flere grunner ser jeg til å fortsette å spise vegetarisk og vegansk. Jeg lærer mer og mer om egg- og melkeindustrien, så det er vel et år siden jeg sluttet å kjøpe egg.

– Melk har jeg aldri fått hjemme, for den mener min kjære mor at det er det kalven som skal drikke. Men ost elsker jeg. Dessverre… Dette blir nok min største utfordring som veganer!

Embla er likevel klar på at å legge bort osten til fordel for plantebaserte alternativer er vel verdt det.

Og før Vegansk vår har kommet ordentlig i gang, er hun innstilt på å ta med seg de veganske valgene videre.

– I dag er det et helt annet utvalg i butikker og på restauranter, og det er lettere å finne inspirasjon og informasjon. Så nå har jeg lyst til å gå hele veien og bli veganer. Det er både for dyrenes skyld, miljøets skyld og min egen helses skyld.

Embla gleder seg veldig til all den gode maten hun skal få spise i Vegansk vår. Avbildet er Green Bonanzas spicy falafel. Følg med i ukemenyene våre fremover for å få med deg oppskriften på denne herligheten. Foto: Green Bonanza/Mia Frogner

En gradvis prosess

For Embla har det, som for mange, vært en gradvis prosess.

Jo mer jeg lærer, jo mer forståelsesfull blir jeg. For 15 år siden visste jeg sikkert ikke hva veganisme var. Og for bare ett år siden tenkte jeg: “Jeg kan aldri slutte å spise ost!” Nå har jeg jo funnet ut at det er veldig lett å kutte ut eller erstatte de animalske tingene i nesten all maten jeg lager.

Hun gleder seg til å veganisere flere retter – i tillegg til å spise mer av dem hun allerede har veganisert.

– Jeg gleder meg til å utforske middagsretter, og til hvor bra jeg kommer til å føle meg ved å spise masse sunn, digg mat, med verdens beste samvittighet!

Veganiserer favoritter

Hjemme hos Embla og kjæresten, som også er vegetarianer, har de allerede funnet flere veganske påleggsfavoritter. Embla ramser opp hummus, Berit Nordstrand-smør med vegansk skinke, avokado med salt og pepper, vegansk majones, syltetøy og sjokoladepålegg. Asiatisk mat er også en gjenganger.

– Wok, nudler, karri, vårruller, sushi, edamamebønner og mest av alt: sommerruller. Alle disse har jeg pleid å spise vegansk uansett. Og jeg elsker tofu!

Det er likevel ingenting som trumfer taco. Og den smaker like godt uten ost, mener hun.

– Eller du kan få tak i vegansk ost. Og istedenfor creme fraiche kan man lage en kjempegod erstatning av cashewnøtter. Mmm! Der funker bra som pålegg også, sier hun.

Andres reaksjoner mest krevende

Selv om interessen for plantemat og en vegansk levemåte har økt kraftig de siste årene, opplever mange at omgivelsene ikke forstår valget om spise vegansk. Embla tror at reaksjoner fra andre kan bli det mest krevende.

Jeg tror det mest utfordrende blir alle som ikke forstår hvorfor jeg vil være veganer. Alle diskusjonene jeg må ha med folk som uansett ikke er åpne for å høre hva jeg har å si.

På Esso-stasjoner med Deli De Luca kan du få vegansk burger! (Og, ja– osten er vegansk!) Foto: Deli De Luca

Embla er også spent på om turnélivet vil by på noen praktiske utfordringer.

Det har hun kjent på som vegetarianer også. Heldigvis har mye forandret seg de siste årene. 

“Når jeg er på turné blir det en del stopp på bensinstasjoner. Jeg vet de ikke har noe vegetartilbud, men spør likevel”, skrev hun i en kronikk i Dagbladet for snart to år siden.

Det er en strategi som ser ut til å ha fungert, for går du inn på en bensinstasjon i dag, er sjansen stor for at de selger veganske burgere.

Vil inspirere og utfordre

Embla vil også bruke Vegansk vår som en anledning til å dele vegansk matglede med andre.

Jeg håper jeg inspirerer og utfordrer både meg selv og folk rundt meg til å være mer åpen for veganisme. Jeg skal invitere folk hjem til meg og lage digg vegansk mat, så de får se «hva i huleste jeg spiser» og tenker: «Mmmm, skjønner jeg!».

Er du nysgjerrig på veganisme? Bli med på Vegansk vår og spis vegansk i mai!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.