Veganske vaskemidler
Veganske vaskemidler

Veganske vaskemidler

Det finnes en rekke veganske vaskemidler på det norske markedet i dag, og merker som Sonett, Ecoleaf og Dr. Bronner er enten helt veganske eller har en rekke veganske produkter. Det kjente merket Ecover har tidligere vært brukt mye av veganere, men det er dessverre ikke lenger vegansk, da firmaet bak har begynt å teste produktene deres på vannlopper og kaninblod [1].

De nevnte merkene selges som regel kun i helsekostforretninger, og er heller ikke tilgjengelig over hele landet. Om det ikke er mulig å få den lokale helsekosten til å ta inn noen av disse, kan enkeltprodukter kjøpes fra den norske nettbutikken Kinsarvik.no eller amerikanske iHerb.com. Det er også mulig å lage noen rengjøringsmidler selv, og her følger noen tips.

Mikrofiberkluter
Dette er ikke et hjemmelaget produkt, men det er likevel verdt å tipse om: Mikrofiberkluter kan gjøre det meste rent med ingen eller lite såpe, og er derfor en god investering. De finnes for flere formål, og det kan være lurt å ha en til gulvvask, en til støvtørk, ett par beregnet til kjøkken og det samme til badet. Husk å ikke bruke tøymykner når de vaskes i maskinen!

Eddik
Eddik har mange fine egenskaper, og egner seg godt til rengjøring. Den er en naturlig luktfjerner, og er dessuten god til å løse opp fett, drepe mugg og desinfisere overflater. Eddik er dessuten mild, og kan godt brukes til å vaske tregulv eller brukes i stedet for tøymykner (ca. 1 dl per vask). Olivenolje kan for øvrig også brukes til vask av tregulv. Bruk vanlig hvit eddik eller eplecidereddik, og for all
del ikke rødvinseddik eller andre fargede varianter!

Hvis du blander én del eddik og én del vann kan dette fylles på en sprayflaske, og brukes til rengjøring på både kjøkken og bad: til benkeplater, vegger, vask, kran, toalett o.l. Denne blandingen egner seg også godt til vindusvask. For mer skitne overflater kan blandingen lunkes i en mikrobølgeovn, sprayes rikelig på området som skal vaskes, og så skylles av etter et kvarter. Til toalettvask er det best med ren eddik.

Sitron
Sitron deler flere egenskaper med eddik: Det desinfiserer naturlig, og har et høyt nok syreinnhold til å kunne løse opp flere typer flekker. I motsetning til eddik, lukter sitron veldig godt. For å få mest mulig ut av sitronen kan du varme den opp i en mikrobølgeovn, da varme frigjører mye saft. Ellers fungerer også ren sitronjuice fra flaske. Sitron iblandet litt salt er et ypperlig middel for puss av messing og kobber. To deler olivenolje med én del sitronsaft blir en god møbelpuss for tremøbler.

Natron og bakepulver
Natron og bakepulver kan med fordel brukes for å fjerne fastbrendt mat eller andre størknede flekker. Hvis det er snakk om en kjele med fastbrendt mat i bunnen, kan du la bakepulver og varmt vann virke i en times tid, for så å vaske over med en oppvaskbørste. Det kan hende at prosedyren må gjentas før alt er oppløst.

Til vask av komfyrer eller badekar blander du litt natron med vann til en tykk masse (noen bruker salt i tillegg), og smører det over flekkene med en fuktet svamp. La det stå i et kvarter før blandingen skrubbes av.

[1] http://www.ecover.com/gb/en/News/Details.htm?ID=147

2 kommentarer

  1. marte

    åh, takk! dette er jo SÅ mye lettere enn å saumfare butikkene for tryggest mulig produkter, og/eller lete gjennom haugevis av (dyre) nettsider. Eddik og natron på neste handletur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.