Velkommen til en ny uke av Vegansk vår!
Damen bak matbloggen Green Bonanza heter Mia Frogner. Hun oppgir tre grunner til at hun startet bloggen, som bunner i én oppfordring: Spis mer grønt – for din egen helse, for dyrene og for miljøet. Dette blir nok en uke med deilig matinspirasjon illustrert med flotte bilder. God appetitt!
Tekst: Marit Ylvira Haugland. Alle bilder er lånt med tillatelse fra Green Bonanza.
- Ta også en titt på våre generelle tips til frokost, lunsj og mellommåltider, og søk gjerne på bloggene vi har presentert hittil for mer inspirasjon!
Meny uke 4
Handleliste lenger ned
Mandag
Lunsjtips: Smoothie med havregryn og chiafrø
Middag: Søtpotetsuppe med kokosmelk
Tirsdag
Lunsjtips: Avokado- og cashewsalat
Middag: Pasta bolognese med linser
Onsdag
Lunsjtips: Smoothie med bringebær og pasjonsfrukt
Middag: Krydderbakte søtpoteter med guacamole og frisk salat
Torsdag
Lunsjtips: Chiapudding med blåbær og mandel
Middag: Linsegryte med curry, kikerter og poteter
Fredag
Lunsjtips: Tabbouleh med aprikos
Middag: Grønn taco
Lørdag
Lunsjtips: Spaghetti med cherrytomatsaus
Middag: Pizza med tomatsaus, sauterte grønnsaker, oliven og oregano
Søndag
Lunsjtips: Lavash med za’atar
Middag: Kålburger
Ukens snacks og søte fristelser
Hjemmelaget mandelsjokolademelk
Handleliste (middager)
Obs! Oppskriftene og handlelisten er beregnet for fire personer.
Husk å handle inn til frokost, lunsj og mellommåltider! Se også tips for erstatningsvarer.
Dette har du sannsynligvis allerede (ellers bør du fylle opp skapene): Nøytral matolje, salt og pepper, grønnsaksbuljong, soyasaus, sukker, kanel, spisskummin, cayennepepper/chili, paprikapulver,
- 6 store søtpoteter
- 500 g vanlig potet
- 2 bokser kokosmelk
- 7-8 gule løk
- 1 rødløk
- 1 lime
- 3 gulrøtter
- 2-3 hvitløk
- 1 pk. fersk ingefær
- 2 røde chili
- Sopp (tilsvarende 2 dl finhakket)
- 5-6 aromasopp
- 2 avokado
- 1 salat (valgfri type)
- 1 agurk
- 1 tomat
- 8-10 cherrytomater
- 1 pk. stangselleri
- 1 kålrot
- currypaste
- 1-2 bokser kikerter
- Rødvin (kan erstattes med buljong)
- Valnøtter
- Pinjekjerner (1 pk eller tilsvarende 1-2 ss)
- 1 glass kalamataoliven
- Rosmarin
- Timian
- Salvie
- Frisk koriander
- Frisk oregano
- (Meksikansk) oregano
- Hot madras currypulver
- Tomatpuré
- 3-4 (tilsvarende 1400 gr) bokser grovhakkede tomater
- 1 pk bakt paprika
- Brune linser (ca 240 g tørre)
- Røde linser (ca 160 g tørre)
- Grønne linser (ca 150 g tørre)
- 1 pk spaghetti
- 500 g tipo 00-mel (pizzamel, ev. annet ønsket mel)
- Olivenolje
- 1 pk. fersk eller tørr gjær
- Dijonsennep
- Hjemmelaget eller ferdig tomatsaus (til pizza, men kan bruke pastasaus, tomatpuré etc.)
- Hvis du har fått tak i næringsgjær, kan du lage «not parmesan» til pizzaen, da trenger du også 2 dl cashewnøtter og litt hvitløkspulver)
- Kikertmel (hvis du får tak i, ellers bruk hvetemel)
- Ønsket tacotilbehør (f.eks. tacosaus/salsa, avokado, rødløk, paprika, agurk, salat, mais, sopp, vegansk ost (f.eks. Wilmersburger), Oatlys iMat Fraiche, Alpro Go On, Alpro naturell yoghurt etc.)
- Tilbehør til kålburgere («hamburgertilbehør» eller «karbonadetilbehør»)