Velkommen til en ny uke av Vegansk vår!
Damen bak Vegetarbloggen, Mari Hult, er en vegansk kokk fra Stavanger. Vegetarbloggen er Norges største og mest leste vegetarblogg!
Tekst: Marit Ylvira Haugland. Alle bilder er lånt med tillatelse fra Vegetarbloggen.
Gjennom bloggen ønsker Mari å vise at du ikke trenger kjøtt, melk eller egg for å spise førsteklasses mat, at det faktisk er ganske enkelt og greit, og at vegetarmat kan lages i alle hjem. Det synes vi hun lykkes med!
Bloggen er full av spennende mat med kjempeflotte bilder som illustrerer alle oppskriftene. Mange av oppskriftene har dessuten funnet veien inn i hennes egen flotte kokebok Sykt godt.Vi tror dette blir en fantastisk mat-uke. God appetitt!
- Ta en titt på våre tips til frokost, lunsj og mellommåltider, og søk gjerne på bloggene vi har presentert hittil for mer inspirasjon!
Du kan gå rett til handlelisten, eller bare bla videre til den dukker opp rett etter oppskriftene.
Meny uke 3
Handleliste lenger ned
Mandag
Lunsjtips: banan(milk)shake med sjokolade
Middag: Sesamlinguine
Tirsdag
Lunsjtips: Rask fruktsalat
Middag: Ovnsbakt falafel
Onsdag
Lunsjtips: brødskiver med bønnepålegg
Middag: Risotto med sopp og tomat
17. mai-spesial! Se tips til festmat på Vegetarbloggen.
Torsdag
Lunsjtips: Grønnsaker som dyppes i spinathummus
Middag: Potetpai
Fredag
Lunsjtips: Arme riddere med banan
Middag: Lettvint burrito med bønnestuing
Lørdag
Lunsjtips: Amerikanske pannekaker
Middag: Texmex-burgere
Søndag
Lunsjtips: Kikertomelett med tomatsalsa
Middag: Shepherdess’ pie
Ukens søte fristelser
Chocolate chip oreo brownie («bromlie»)
Handleliste
Obs! Oppskriftene og handlelisten er beregnet for fire personer.
Husk å handle inn til frokost, lunsj og mellommåltider! Se også tips for erstatningsvarer.
Dette har du sannsynligvis allerede (ellers bør du fylle opp skapene): ris, grønnsaksbuljong, soyasaus, olje (oliven og nøytral), salt, pepper, paprikapulver, chilipulver, spisskummen, løkpulver, karri, gurkemeie, vegansk margarin (f.eks. Berit Nordstrands Smøremyk rapskokos), hvetemel, (næringsgjær, hvis du kan få tak i det).
- 400 g (tørr) linguini (pass på at den er uten egg) / spaghetti
- 400 gram risotto-/arborio-ris
- Hvetetortillas
- 1 pakke hamburgerbrød
- 2 dl tørre (eller 2 bokser ferdigkokte) kikerter (anbefaler Rema 1000 eller Eldorado sine!)
- 4 dl tørre (eller 2 bokser ferdigkokte) svarte bønner
- Ca 250 gram (tørre) røde linser
- 1 bunt vårløk (trenger omtrent 6 stk)
- 6 sjalottløk
- 9 kinesisk hvitløk
- 2 rød chili
- 1 jalapeño
- 2 små poser babyspinat (eller en stor pose spinat)
- 400 gram aromasopp
- 4 sjampinjonger
- 600 gram vanlige poteter
- 4 store bakepoteter (eller søtpoteter)
- 2 store poteter
- 2 søtpoteter
- 1 sitron (trenger 0,5)
- Tomatsalsa (fra glass eller hjemmelaget)
- Tomatpuré
- Mais
- 2 bokser hermetiske tomater
- 2 dl usøtet plantefløte (havre/soya/kokos)
- Soltørkede tomater
- Persille (gjerne frisk)
- Koriander (gjerne frisk)
- Basilikum (gjerne frisk)
- Rosmarin (gjerne frisk)
- Oregano (gjerne frisk)
- Sesamolje
- Lønnesirup
- Rødvinseddik
- 60 g cashewnøtter
- Sesamfrø
- Kikertmel (kan byttes ut med hvetemel)
- (Rødvin (trenger 3 dl; kan byttes ut med buljong!))
- Røkt paprikapulver (kan sløyfes)
- Tilbehør til ovnsbakte falafler (f.eks. pitabrød/tortilla, salat/grønnsaker, tzatziki av iMat Fraiche, etc.)
- Tilbehør til potetpai (salat/grønnsaker)
- Tilbehør til hamburgere (maiskolber, salat, avokado/guacamole, veganese, etc.)