Velkommen til en ny uke av Vegansk vår!
Denne uken har vi besøkt bloggen til Jane H. Johansen, Veganmisjonen. Jane ønsker å inspirere til mindre kjøtt og mer grønt, og det gjør hun en god jobb med! Veganmisjonen er en av Norges mest leste vegetarblogger, med mellom 250 000 og 450 000 sidevisninger hver måned!
Tekst: Marit Ylvira Haugland. Alle bildene er lånt med tillatelse fra Veganmisjonen.com.
Jane ble i 2014 kåret til Årets matblogger. Bloggen hennes bugner av herlige retter, og hun har samlet over 100 av dem i en kokebok også, Veganmat på sitt beste. Denne uken skal dere nok også få kost dere!
I matplanen under har vi lagt ved flere tips til frokost og lunsj, blant annet en ganske så berømt vegansk postei og en alternativ og minst like god postei med enda enklere ingredienser, i tillegg til en iskrem basert på banan som veldig mange har hatt dilla på en stund!
- Ta en titt på saken vår om erstatninger for animalske produkter, og ikke minst våre tips til vegansk frokost og lunsj!
Du kan gå rett til handlelisten, eller bare bla videre til den dukker opp rett etter oppskriftene.
Husk at du også rett og slett kan lage dine vanlige favoritter, men bytte ut ingrediensene med veganske alternativer – for eksempel veganske kjøtterstatninger som farse, schnitzel, nuggets og veganburger eller taco, spaghetti og pizza med grønnsaker, linser og bønner. Det meste kan veganiseres, og internett er din venn. God appetitt!
Meny uke 2
Handleliste lenger ned
Mandag
Frokosttips: Overnattet havregrøt
Lunsjtips: Sunnere vafler med squash og tomat
Middag: Soppsuppe
Tirsdag
Middag: Varmende gryte med kokosmelk, bønner og brokkoli
Onsdag
Lunsjtips: Ikke laks
Middag: Gule linselus
Torsdag
Lunsjtips: wraps med hummus og grønnsaker
Middag: Chana masala
Fredag
Lunsjtips: Nudelwok
Middag: Tacoruller med tex-mex-fyll
Lørdag
Lunsjtips: Potet- og bønnesalat med krutonger
Middag: Superenkle middagskaker av kikerter
Søndag
Lunsjtips: Sushi goes vegan
Middag: Squash-pannekaker
Ekstra tips til frokost/lunsj
Ukens søte fristelser
Glutenfrie cookies med cashewnøtter
Handleliste
Obs! Oppskriftene og handlelisten denne uken er beregnet for fire personer.
Dette har du sannsynligvis allerede (ellers bør du fylle opp skapene): spaghetti, ris, quinoa (kan erstattes med couscous, bulgur eller ris), små havregryn, grønnsaksbuljong, soyasaus, olje, salt, pepper, paprikapulver, chilipulver, spisskummen, løkpulver, karri, garam masala (indisk krydder), tandoori masala (indisk krydder), gurkemeie, vegansk margarin (f.eks. Berit Nordstrands Smøremyk rapskokos), hvetemel,
Den eneste litt spesielle ingrediensen denne uken er næringsgjær. Dette kan du få kjøpt både på helsekost og på nettbutikker som Veganlife og Veganermat. Næringsgjær gir en kjempegod, fyldig og osteaktig smak på mat (og i denne menyens tilfelle: posteier), så vi anbefaler virkelig at du anstrenger deg litt for å få tak i det!
- 6 medium sjampinjonger
- Fersk ingefær
- 1 stor aubergine
- 1 squash
- 5 store tomater
- 3 gule løk
- 1 rød løk
- Hvitløk
- 1-2 pakker hvitløk
- 1 maiskolbe eller 80 g hermetiserte maiskorn
- 1 pakke fersk rød chili (kan byttes ut med tørr chili)
- Galangal (kan byttes ut med fersk ingefær)
- 4 gulrøtter
- 2 gul paprika
- 1 brokkoli (trenger 0,5)
- 3 bokser kikerter
- 1 boks sorte bønner
- 1 boks kidneybønner
- 2 bokser kokosmelk
- 2 bokser vegansk matfløte (f.eks. Oatly iMat eller Alpro)
- 1 boks hakkede tomater
- 2 bokser hele tomater
- Mandler (trenger 0,5 dl)
- 1,5 dl tørre gule linser (eller 1-2 bokser ferdigkokte)
- 1 dl tørre brune eller grønne linser (eller 2 bokser ferdigkokte)
- Kokosmasse (trenger 0,5 dl)
- Hele korianderfrø
- Frisk koriander
- Røkt paprikapulver (kan sløyfes)
- Tortillalefser (12 små eller 6 store)
- Vegansk ost (hvis du får tak i; kan sløyfes)
- Sesamfrø (trenger 1 dl)
- Merian
- Muskat
- Bladpersille
- Tilbehør til «Gule linselus»; f.eks. spaghetti, brokkoli, erter, kokosmelksaus (kokosmelk, lime, frisk koriander), etc.
- Tilbehør til «Superenkle middagskaker av kikerter»; f.eks. hamburgerbrød (uten mysepulver) og salatgrønnsaker eller poteter og grønnsaker, etc.