Vegansk vår 2017 – Meny og handleliste for uke 2

Velkommen til en ny uke av Vegansk vår!

Denne uken har vi besøkt bloggen til Jane H. Johansen, Veganmisjonen. Jane ønsker å inspirere til mindre kjøtt og mer grønt, og det gjør hun en god jobb med! Veganmisjonen er en av Norges mest leste vegetarblogger, med mellom 250 000 og 450 000 sidevisninger hver måned!

Tekst: Marit Ylvira Haugland. Alle bildene er lånt med tillatelse fra Veganmisjonen.com.

Jane ble i 2014 kåret til Årets matblogger. Bloggen hennes bugner av herlige retter, og hun har samlet over 100 av dem i en kokebok også, Veganmat på sitt beste. Denne uken skal dere nok også få kost dere!

I matplanen under har vi lagt ved flere tips til frokost og lunsj, blant annet en ganske så berømt vegansk postei og en alternativ og minst like god postei med enda enklere ingredienser, i tillegg til en iskrem basert på banan som veldig mange har hatt dilla på en stund!

Du kan gå rett til handlelisten, eller bare bla videre til den dukker opp rett etter oppskriftene.

Husk at du også rett og slett kan lage dine vanlige favoritter, men bytte ut ingrediensene med veganske alternativer – for eksempel veganske kjøtterstatninger som farse, schnitzel, nuggets og veganburger eller taco, spaghetti og pizza med grønnsaker, linser og bønner. Det meste kan veganiseres, og internett er din venn. God appetitt!

 

Meny uke 2

Handleliste lenger ned

Mandag

Frokosttips: Overnattet havregrøt

Hvit bolle med gul kant, med havregrøt i.

Lunsjtips: Sunnere vafler med squash og tomat

Hvit tallerken med en brettet vaffel på, med salat, paprika og ost inni.

Middag: Soppsuppe

En sopp som ligger med undersiden oppe til venstre, to stilker frisk koriander oppe til høyre, hvit skål avskjært på midten nederst, med brun suppe med soppbiter i

 

Tirsdag

LunsjtipsInsomnia-salat

Nærbilde av en salat bestående av blant annet valnøtter, avokado og grapefrukt

Middag: Varmende gryte med kokosmelk, bønner og brokkoli

Nærbilde av hvit tallerken med oransjefarget gryterett hvor man ser brokkoli, kikerter og gulrotbiter med mer, og i bakgrunnen på tallerkenen står en skål med bulgur

 

Onsdag

Lunsjtips: Ikke laks

Hvit tallerken med salat på, bestående av blant annet gulrot, avokado og bønner.

Middag: Gule linselus

Hvit tallerken med runde middagskaker, brokkoli og hvit saus

Torsdag

Lunsjtips: wraps med hummus og grønnsaker

Hvit, firkantet tallerken med fire halve wraps på, med revet gulrot, hummus, tomat og avokado inni.

Middag: Chana masala

Hvit tallerken med rødfarget gryterett med kikerter, naan-brød, ris og vegansk rømmedressing, toppet med friske urter

 

Fredag

Lunsjtips: Nudelwok

Hvit rund tallerken med nudler, brokkoli, gulrot og kikerter.

Middag: Tacoruller med tex-mex-fyll

Fire tortillalefseruller med fyll, toppet med frisk koriander. Man kan skimte guacamole og småtomater i bakgrunnen. Hvit tallerken.

 

Lørdag

Lunsjtips: Potet- og bønnesalat med krutonger

Avlang og dyp tallerken med poteter, krutonger og bønner i.

Middag: Superenkle middagskaker av kikerter

Nærbilde av tre gulbrune middagskaker i svart stekepanne

 

Søndag

Lunsjtips: Sushi goes vegan

Middag: Squash-pannekaker

En høy stabel med pannekaker med såvidt grønnskjær, oppå hvit tallerken som står på treunderlag

 

Ekstra tips til frokost/lunsj

Knasende sprø knekkepinner

I forgrunnen holder en hånd en knekkebrød-pinne som er blitt dyppet i rød dip, i bakgrunnen er et treunderlag med en skål med guacamole, en skål med rød dip og en haug med knekkebrødpinner

Saftige, myke paprikastykker

Nærbilde av et rundt rundstykke og deler av tre til ved kanten av bildet. Svart underlag. Paprikabiter kan skimtes i rundstykkene, og mel oppå.

Bonderups levepostei

En skål med leverpostei og en brødskive oppdelt på skrå dekket med leverpostei og grønne urter, på underlag av tre

Ovnsbakt linsepostei

Foto av en blå, dyp skål fykt med ovsnbakt linsepostei med en kniv på skrå nedi. I bakgrunnen ser vi to brødskiver med linsepostei og sylteagurk på en sort, firkantet tallerken.

Krydrede kikerter

Hvit, avlang tallerken med stekte og krydrede kiketer, i vinduskarm.

 

Ukens søte fristelser

Mø-fri iskrem med sjokolade

Foodprosessor med kremfarget iskrem og en neve sjokoladebiter oppå

Glutenfrie cookies med cashewnøtter

Blå tallerken med en høy stabel av brune cookies, på svart underlag og en hvit vegg i bakgrunnen

 

Handleliste

Obs! Oppskriftene og handlelisten denne uken er beregnet for fire personer.

Dette har du sannsynligvis allerede (ellers bør du fylle opp skapene): spaghetti, ris, quinoa (kan erstattes med couscous, bulgur eller ris), små havregryn, grønnsaksbuljong, soyasaus, olje, salt, pepper, paprikapulver, chilipulver, spisskummen, løkpulver, karri, garam masala (indisk krydder), tandoori masala (indisk krydder), gurkemeie, vegansk margarin (f.eks. Berit Nordstrands Smøremyk rapskokos), hvetemel,

Den eneste litt spesielle ingrediensen denne uken er næringsgjær. Dette kan du få kjøpt både på helsekost og på nettbutikker som Veganlife og Veganermat. Næringsgjær gir en kjempegod, fyldig og osteaktig smak på mat (og i denne menyens tilfelle: posteier), så vi anbefaler virkelig at du anstrenger deg litt for å få tak i det!

  • 6 medium sjampinjonger
  • Fersk ingefær
  • 1 stor aubergine
  • 1 squash
  • 5 store tomater
  • 3 gule løk
  • 1 rød løk
  • Hvitløk
  • 1-2 pakker hvitløk
  • 1 maiskolbe eller 80 g hermetiserte maiskorn
  • 1 pakke fersk rød chili (kan byttes ut med tørr chili)
  • Galangal (kan byttes ut med fersk ingefær)
  • 4 gulrøtter
  • 2 gul paprika
  • 1 brokkoli (trenger 0,5)
  • 3 bokser kikerter
  • 1 boks sorte bønner
  • 1 boks kidneybønner
  • 2 bokser kokosmelk
  • 2 bokser vegansk matfløte (f.eks. Oatly iMat eller Alpro)
  • 1 boks hakkede tomater
  • 2 bokser hele tomater
  • Mandler (trenger 0,5 dl)
  • 1,5 dl tørre gule linser (eller 1-2 bokser ferdigkokte)
  • 1 dl tørre brune eller grønne linser (eller 2 bokser ferdigkokte)
  • Kokosmasse (trenger 0,5 dl)
  • Hele korianderfrø
  • Frisk koriander
  • Røkt paprikapulver (kan sløyfes)
  • Tortillalefser (12 små eller 6 store)
  • Vegansk ost (hvis du får tak i; kan sløyfes)
  • Sesamfrø (trenger 1 dl)
  • Merian
  • Muskat
  • Bladpersille
  • Tilbehør til “Gule linselus”; f.eks. spaghetti, brokkoli, erter, kokosmelksaus (kokosmelk, lime, frisk koriander), etc.
  • Tilbehør til “Superenkle middagskaker av kikerter”; f.eks. hamburgerbrød (uten mysepulver) og salatgrønnsaker eller poteter og grønnsaker, etc.

 

, , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

[print_link]

Org.nr.: 895215732 / Bankkonto: 1503.71.30351 / e-post: kontakt@vegansamfunnet.no