Vegansk vår 2017 – meny og handleliste for uke 1

Velkommen til den første uken med Vegansk vår: Festivalversjon!

Årets Vegansk vår innledes med Veganeren.com, Cathrine fra Stavanger. Hun bor sammen med en samboer og tre barn, og alle i familien er veganere. På sin veganblogg har hun fokus på både hverdagslig familiemat og festmat. Se for eksempel på hennes tips til veganske matpakker.

Tekst: Marit Ylvira Haugland. Alle bilder er lånt med tillatelse fra Veganeren.com.

Husk å melde deg på, og få med deg nyhetsbrev med tips! Det er aldri er for sent å slenge seg med.

Vi har plukket ut enkle og vanlige retter, som vi håper vil inspirere, overbevise de skeptiske av dere om at dette ikke trenger å bli en vanskelig måned, og som vi tror dere vil kose dere med.

17. mai-spesial! Se tips til festmat på Vegetarbloggen.

Husk at du også istedet kan velge å lage dine vanlige favoritter, men bytte ut ingrediensene med veganske alternativer – for eksempel veganske kjøtterstatninger som farse, schnitzel, nuggets og veganburger eller taco, spaghetti og pizza med grønnsaker, linser og bønner. Det meste kan veganiseres, og internett er din venn. God appetitt!

Du kan gå rett til handlelisten, eller bare bla videre til den dukker opp rett etter oppskriftene.

 

Meny uke 1

Handleliste lenger ned

Hva med frokost og matpakken?
Ta en titt på tips til frokost, lunsj og mellommåltid. Se også våre tips til erstatninger (for egg, melk, smør og så videre). Under har vi satt opp en middagsrett og et ekstra godt lunsjtips per dag og noe godis!

 

Mandag

Lunsjtips: Brokkolisuppe

Middag: Gryte med kokos, kikerter, rød karri og peanøtter

 

Tirsdag

Lunsjtips: Banan-iskrem

Middag: Rask og lettvint lapskaus

 

Onsdag

17. mai-spesial! Se tips til festmat på Vegetarbloggen.

Lunsjtips: Sunne bananpannekaker

Middag: One pot pasta

Nærbilde av tørr spaghetti, tomater og krydder i kaserolle.

 

Torsdag

Lunsjtips: smoothie

Middag: indisk curry med rotfrukter

Hvit skål med oransje-farget gryte med kikerter og rotfrukter, med frisk koriander på toppen.

 

Fredag

Lunsjtips: Kikertsalat

Middag: Fyldig tacosuppe med masse godt tilbehør

Hvit bolle med rødfarget suppe med tre tortillachips, litt rømme, litt mais og frisk koriander på toppen.

 

Lørdag

Lunsjtips: Gulrot- og løkbrød

Middag: Pizza med valgfri topping (mange tips i oppskriften!)

To pizzastykker på limegrønn tallerken med hvite prikker

 

Søndag

Lunsjtips: Nokrell i tomat

MiddagVerdens beste burgere

Åtte hamburgere i svart stekepanne

 

Ukens søte fristelser

Vafler

Vaffelplate med bringebærsyltetøy på midten og fire bringebær rundt syltetøyet. Hvitt underlag

Marengs

Glassfat med mange hvite marengs på

Hjemmelaget bounty

Fire hele og en delt mørk sjokolade med hvitt fyll, på underflate av tre

 

Handleliste uke 1

Husk å handle inn til frokost og matpakkemat! Se tips til frokost, lunsj og mellommåltider, og se hva man kan erstatte diverse matvarer med.

Oppskriftene er beregnet for en familie med barn. Sjekk om du må halvere det som er på listen. Vi har prøvd å finne oppskrifter med ingredienser man kan finne i vanlige dagligvarebutikker, men et godt tips for de ivrige er å besøke grønnsakshandleren og helsekostbutikken i nærheten for veganske matvarer, spesielt ost, næringsgjær og kjøtterstatninger. For eksempel Oumph finnes nå på de fleste Kiwi- og Meny-butikker, og anbefales!).

Ingredienser til alle middagene:

De fleste har allerede følgende (og hvis ikke, fyll opp matlageret!): Grønnsaksbuljong, olivenolje, salt, pepper, basilikum, oregano, dill, paprikapulver, chilipulver, potetmel/majzena, eddik, spisskummen, små havregryn, hvetemel, vegansk margarin (for eksempel Berit Nordstrands Smøremyk rapskokos) …

  • Spaghetti
  • (Fullkorns)ris
  • 4 store poteter
  • 4 store søtpoteter
  • 6 gulrøtter
  • 5 store løk
  • 3 hvitløk
  • Sopp
  • Sukkererter
  • 1 pakke cherrytomater
  • 3 små bokser/glass tomatpuré
  • Fersk ingefær
  • Rød currypaste
  • Garam masala (indisk krydder)
  • Gurkemeie
  • Kardemommefrø
  • Sennepsfrø
  • 2 boks kikerter
  • 2 bokser kokosmelk
  • 1 glass mild salsa
  • Frisk koriander
  • Peanøttsmør
  • Peanøtter
  • 2 poser Santa Maria tacofarse-miks
  • 1 pose Findus “perfekt til lapskaus” eller grønnsaker etter ønske
  • Agavesirup (kan sløyfes, eller erstattes med annen søtning)
  • Sukkerkulør (kan sløyfes)
  • Kjøtterstatning etter ønske (til lapskaus; se tips)
  • Soyafløte (for matlaging) eller soyamelk (usøtet, rød alpro)
  • Tilbehør til taco-suppe; avokado / mais / tortillachips / sorte bønner / jalapenos / …
  • Ingredienser til pizzabunn (mel, olje, gjær) eller ferdig pizzabunn (Nå og Peppes Pizza er veganske)
  • Topping til pizza; f.eks. tomatpuré, pizzasaus, pastasaus, bbq-saus eller pesto; løk, sopp, paprika, soltørkede eller ferske tomater, oliven, mais, spinat, artisjokk eller andre grønnsaker; Oumph!; vegansk ost (hjemmelaget eller kjøpt), etc.
  • Verdens beste burgere: 2 bokser kidneybønner, tomatpuré, ingefærpaste, madras curry-krydder, muskat, solsikkekjerner, 1 kinesisk hvitløk, 200 gram løk, 250 gram potet.
  • Tilbehør til burgere: f.eks. hamburgerbrød, poteter eller pommes frites, ketchup, sennep, sylteagurk, tomat, rødløk, avokado, andre grønnsaker eller salat, etc.

Foto i bakgrunnen: Veganmisjonen.com.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

[print_link]

Org.nr.: 895215732 / Bankkonto: 1503.71.30351 / e-post: kontakt@vegansamfunnet.no