Vegansk vår 2016: Hva og hvorfor?
Vegansk vår 2016: Hva og hvorfor?

Vegansk vår 2016: Hva og hvorfor?

Nærbilde av en eng av hvitveiser i forgrunnen, og mer englandskap i bakgrunnen, med en trestamme såvidt synlig til høyre i bildet. En hvit, gjennomsiktig firkant dekker midten av bildet. På den står først "Vegansk vår" øverst i store, grønne bokstaver. I midten av firkanten står det "Spis vegansk i mars!". Nederst er logoen til norsk vegansamfunn: En V som ligner to spirende blader. Til høyre for bladene står først "norsk" og på neste linje "vegansamfunn". Logoen er i en mellomblå farge.
Bli med på Vegansk vår! Grafikkdesign: Andrea Bruer. Bakgrunnsfoto i grafikken: Pixabay.com.

For andre år på rad arrangerer Norsk vegansamfunn #veganskvår! Tar du utfordringen om å leve vegansk i hele mars, enten det er for dyra, helsa eller miljøet — eller alle tre?

Tekst: Marit Ylvira Haugland og Andrea Bruer

Vi i Norsk vegansamfunn vil selvsagt hjelpe deg, og kommer derfor til å legge ut forslag til matplaner for hver uke i mars, i god tid så du rekker å handle inn mat i forveien.

Ønsker du helst ikke å handle maten i butikken, men heller få oppskrifter og mer eller mindre alle råvarer til veganske middager levert på døra? I så fall er kanskje veganske matkasser noe for deg. Sjekk ut både Den Grønne Kassa (levert av Veganermat), som leverer over hele Norge, og vegansk matkasse fra Nettmat (sender til Sør-Rogaland og Oslo)!

Vil du spise ute? Da er gratisappen Vegan Norway et must!

Meld deg på Facebook-arrangementet vårt for å delta på Vegansk vår. Du er også hjertelig velkommen til å melde deg på Vegansk vår-nyhetsbrevet for å få en e-post når vi legger ut en ny matplan, og samtidig få mulighet til svare på to enkle spørsmål som er veldig nyttig for oss å vite svaret på!

Hva er Vegansk vår, egentlig?

Vegansk vår er inspirert av lignende arrangementer, som er stadig mer populære: Hovedsakelig internasjonale Veganuary, som i år hadde over 20 000 deltager einternasjonalt, og danske Marts med medfølelse, arrangert av Mad med medfølelse. I fjor deltok over 1600 mennesker på vegansk vår, og vi vil gjerne ha med enda flere i år!

OK, jeg vil delta! Men hva innebærer det?

Tegning av en person som sier ""I feel like this one meal won't make a difference to stopping animal suffering, but I guess I will try it...". Over er det en flowchart som illustrerer at alle valg man tar når man velger vegansk, har positive ringvirkninger. Eksempelvis blir folk klar over at veganisme finnes, og man øker etterspørselen etter vegansk mat, vegansk mat blir billigere og dyr slipper å bli avlet frem for å møte etterspørselen.
Alle valg du tar, har betydning! Illustrasjon: Vegan Norway

Først: Så fantastisk at du vil delta! Det betyr masse for både dyra og planeten, og absolutt alle veganske valg du tar, har faktisk reell betydning, som Vegan Norway har skrevet om tidligere!

Både disse arrangementene og Vegansk vår handler om å utfordre seg selv til å spise vegansk i en måned, og gjerne også avstå fra å kjøpe andre ikke-veganske varer med dyreprodukter, være det seg skinn, lær eller ull.

Vi kommer til å legge ut forslag til matplaner på nettsidene våre for hver uke i mars. Den første matplanen legges ut omtrent en uke før 1. mars i år. Ta også en titt på fjorårets Vegansk vår-matplaner og -artikler for inspirasjon!

Et vegansk kosthold behøver ikke å betyr mer tid eller penger på matlaging, ei heller at smaksløkene må fire på krava. Tvert imot vil nok mange som deltar på Vegansk vår få øynene opp for hvor mye godt veganere faktisk har å velge i!

Hvordan blir jeg med?

Meld deg på arrangementet på Facebook, og inviter mer enn gjerne venner og familie også! Der vil vi legge ut mye nyttig informasjon, inkludert lenker til matplanene vi legger ut på nettsidene våre. Er du ikke på Facebook, eller vil være helt sikker på å få med deg når vi legger ut matplaner? Meld deg på nyhetsbrevet vårt! Da får du også muligheten til å svare på noen spørsmål om veganisme, som er veldig nyttig for oss.

Underveis oppfordrer vi dere også til å bruke hashtaggen #veganskvår på Facebook, Instagram og Twitter. Her følger vi med, og deler noen favoritter blant delte innlegg. Vi vil at dere som blir med kan hjelpe og støtte hverandre, samtidig som dere kan få tips fra «etablerte» veganere. Det er lov å stille spørsmål, og vi vil gjerne høre fra dere hvordan dere opplever og erfarer denne tiden med – for mange av dere – ny mat. Benytt dere av inspirasjon i Facebook-grupper som «Hva slags veganprat lager du i dag?» og still spørsmål i for eksempel gruppen «Veganpreik«.

Hvorfor skal jeg delta?

Er du kanskje glad i alle slags dyr, og opptatt av hvordan mennesker bruker og behandler dem?
Å delta i Vegansk vår kan gi deg et nytt perspektiv på hvordan vi ser på dyrene i vårt samfunn og hvilken funksjon de har. Å redusere hvor mye kjøtt- og meieriprodukter du spiser, er en helt konkret måte å verne om dyrenes liv og helse.

Er du opptatt av miljøet?
Er du en som presser sammen kartonger og slukker lys når du går ut av rommet, men har lyst til å gjøre litt mer for miljøet? Gode nyheter:  Å spise vegansk reduserer klimagass-utslippet ditt betraktelig, i følge blant annet FN. En fordel med å spise vegansk miljømessig er at det ikke trenger å ta mer tid,  for å handle mat er jo noe man må gjøre uansett. Det krever ikke mer tid å gå til hylla med linser og bønner eller seksjonen med veggisvarer i frysedisken enn å rote rundt i kjøtt- og meieridiskene i butikken. Å plukke opp soya- eller havremelk er også like lite tidkrevende som å ta en kartong med kumelk, men har mye å si for miljøet!

Fotografi av fem kyr som spiser høy gjennom et gitter spesiallaget for foring.
Kyr. Foto: Pixabay.

Du er kanskje allerede vegetarianer, men har snust litt på veganisme?
Overgangen fra vegetarisk til vegansk er ikke så stor som du kanskje tror. Under Vegansk vår hjelper vi deg på veien med konkrete tips, så det blir både smakfullt og enkelt å velge vegansk!

Kanskje er du i utgangspunktet skeptisk til veganisme, men er en person som tar utfordringer på strak arm? 
Ved å delta får du muligheten til å utforske ny mat og bli mer bevisst forbruket ditt. Kanskje du også oppdager noen nye favorittretter eller -pålegg? Få gjerne med venner og familie på denne utfordringen! Vi vil at de som blir med kan hjelpe og støtte hverandre, samtidig som de kan få tips fra «etablerte» veganere. Det er lov å stille spørsmål, og vi vil gjerne høre fra dere hvordan dere opplever og erfarer denne tiden med – for mange av dere – ny mat.

Men vil jeg ikke dø av mangelsykdommer?

Vi skal ikke påstå at du nødvendigvis blir supersunn over natta ved å bli veganer, men du vil hvertfall ikke krepere av mangelsykdommer i mars måned dersom du følger generelle ernæringsråd for veganere. Det finnes også mange gode veganske kostholdstips på mynths.com, skrevet av Marie, som straks fullfører bachelorgrad i samfunnsernæring. Og har du for eksempel litt problemer med kolesterol eller forskjellige livsstilsrelaterte sykdommer, så kan det jo kanskje være fint å prøve et kolesterolfritt, plantebasert kosthold en måned og se om du merker forskjell. Konsulter gjerne med din lege først, så du kan sammenligne blodprøvene før Vegansk vår og etter.

Vi er svært opptatte av at alle som spiser vegansk, får i seg det i trenger, og at alle er grunding informerte om hvilke vitaminer de bør ta tilskudd av. Hvis du planlegger å forbli veganer utover mars måned, bør du vurdere å kjøpe D-vitamin-tilskudd (dette gjelder for øvrig de fleste nordmenn i det mørke halvåret). Både på helsekost, på VeganerMat.no og Veganlife.no får du kjøpt Vitashine-spray eller Supernaturlig D3, med D3 fra mose fremfor sau. B12-tilskudd finnes også som både spray og tabletter, samt beriket næringsgjær på helsekost og på nett. Her er også en vegansk matpyramide, hvis du liker sånne!

Lurer du på noe mer om ernæring? Dette er noe vi tar på alvor. Norsk vegansamfunns ernæringsfysiologer besvarer derfor spørsmål på frivillig basis, og har en stor database med mange svar på vanlige spørsmål. Finner du ikke svar på det du lurer på blant svarene deres? Da kan du for eksempel sende en melding til Helsepersonell for plantebasert kosthold, eller eventuelt til ernæringsekspertene våre.

Greit nok! Da er jeg selvsagt med. Men… Hva skulle jeg gjøre nå igjen?

Én kommentar

  1. Pingback: Gledelige resultater fra Vegansk vår! | Norsk vegansamfunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.