Vegansk påske

Å være veganer betyr ikke at du ikke kan kose deg i påsken. Tvert imot – det er masse å velge mellom også når du velger dyrevennlig. Vi kommer med tips til middagsretter og hva du kan velge av godteri til påskeegget. Velg en dyrevennlig påske!

Tekst: Marit Ylvira Haugland

Påsken er typisk en tid for kos. Gode middager spises med familien og det deles ut påskeegg fylt til randen med godteri. Her gir vi deg en oversikt over dyrevennlige alternativer til påskegodt, middager, kaker og desserter. Les gjerne også NOAHs artikkel om en dyrevennlig påskefeiring, for en mer utdypende artikkel om levevilkårene til dyrene det er vanlig å spise i påsken.

Eggerstatning

No egg

No egg. Foto: Amazon

Det er vanlig å spise mye egg i påsken. Det er uheldig for dyrene vi også liker å spre om oss med som pynt i påsken. Vi har blant annet skrevet en artikkel om hvorfor veganere velger å ikke spise egg.

Vi har imidlertid en god nyhet! Visste du at i så godt som alle tilfeller hvor det brukes egg, finnes det et dyrevennlig alternativ? Det gjelder både i baking, gratenger, paier, og til og med omeletter og egg på brødskiva!

Når du baker, kan ett egg erstattes med følgende:

 • 1/2 banan
 • 1 ss eplecidereddik
 • 1 ss eplesaus
 • 1 ss agar agar
 • 3 ss peanøttsmør
 • 1 ss soyaproteinpulver mikset med 3 ss vann
 • 2 ts bakepulver + 2 ss vann + 1 ss olje
 • 3 ss kikertmel + 3 ss vann
 • 1/4 cup silketofu
 • Eggerstatningen no-egg (se bilde; finnes i allergihylla i de fleste dagligvarebutikker)
 • 1 ss knuste linfrø + 3 ss vann (miks til det minner om eggehvite)
 • 1 ss chiafrø mikset med 1/3 cup vann (la stå 15 min)

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

eggsubstitutes

Marengs-til-vegansk-vår

Marengs. Foto: Vegetarbloggen

Du kan til og med lage marengs av kikertlake (laken i hermetikkbokser med kikerter)! Se hvordan på for eksempel Veganeren.com eller Vegetarbloggen. Vegetarbloggen har for øvrig en guide til vegansk baking!

 

 

 

 

polentaomelettw800

Omelett av polenta. Foto: VeganMisjonen

Du kan lage omelett av for eksempel tofu, kikertmel eller polenta. Jane fra Veganmisjonen har flere oppskrifter på vegansk omelett:

Mari fra Vegetarbloggen har også en god del på lager:

Glad i egg på brødskiva? Du kan jo prøve avokado med svart salt (heter kala namak), som du får tak i på grønnsakshandlere med asiatiske matvarer. Det “svarte” (egentlig er det rosa) saltet gir den eggete smaken, og avokado gir konsistensen.

Påskemat

Kakao-de-luxe

Luksuskakao! Foto: Vegetarbloggen.

Et søk på “vegansk påske” (eller “vegan easter”) gir deg utallige resultater med gode oppskrifter til den dyrevennlige påskekosen. Se Vegetarbloggens guide til påskefrokosten med masse alternativer og oppskrifter. Her er forresten enda en for frokosten! Mari har også laget en oversikt over annen påskemat, som turmat, kakao og kaker. Og her er enda et forslag til vegansk påskemeny!

VeganMisjonen har også forslag til påskemeny. Her er en, og her er en annen! Følg med på bloggen, så kommer det nok en ny i år også. Jane har også denne oppskriften på appelsinkake (som er glutenfri)! Det finnes for øvrig uendelig masse fantastiske veganske kaker, både på de norske bloggene, og på engelske blogger. Bare søk i vei!

Godt til påskeegget

Her har veganske bloggere dekket det meste. Se Veganerens store produktguide til snop, iskrem, kjeks og potetgull som du kan finne i de fleste dagligvarebutikker. Vegetarbloggen har laget en guide til vegansk påskegodis i nettbutikker m.m. Masse digg å velge mellom for veganere. Nom!

Da satser vi på at du er klar for å kose deg i påska! Ha en dyrevennlig og fin påskefeiring og -ferie!

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gledelige resultater fra Vegansk vår! | Norsk vegansamfunn - 25. April 2016

  […] kanskje ville ha en liten utfordring med å unngå egg i påsken, og derfor skrev vi også en egen påskespesial og en artikkel om hvorfor veganere ikke spiser egg — i tillegg til å holde en […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.