Guide til vegansk øl

by Norsk vegansamfunn | 21. February 2012 17:00

Det høres kanskje rart ut, men øl er ikke alltid vegansk – animalske ingredienser brukes noen ganger under produksjonen og noen ganger som ingrediens. For eksempel kan ølen bli filtrert eller klarnet ved bruk av isinglass (fiskeblærer), gelatin, eggehvite eller skjell. Det finnes mange alternativer til bruk av disse animalske stoffene.

Sist oppdatert 15. desember 2013

Det står oftest ikke på selve ølflaska eller ølboksen om de har brukt animalske stoffer under produksjonen. Hvordan skal man da vite om ølen er vegansk eller ikke? Du må spørre bryggeriet. Heldigvis har veganere verden over alliert seg og samlet inn informasjon om dette og sendt inn til www.barnivore.com, som er en database over vegansk øl, vin og sprit.

Hjulpet av Wikipedias oversikt over norske bryggerier har vi kontaktet de norske bryggeriene og spurt om ølet deres er vegansk eller ikke. En god del av de på lista er nedlagt eller har ikke utsalg i butikk. Disse har vi ikke undersøkt. Spørsmålene vi har stilt dem er den norske versjonen av Barnivore.com sine standard-spørsmål. Svarene er lagt inn på Barnivore, og du kan se den norske lista her.

Her er et utvalg av vanlige øltyper du får kjøpt i butikk, pol og utesteder i Norge.

Vegansk øl

Ikke vegansk

Produsenten har noen veganske øltyper

Veganske ølmerker på polet

Disse kommer i tillegg til de ovenfornevnte merkene.

Endringer over tid

Merk at dette kan endre seg over tid – feks. kan et bryggeri komme ut med en ny øltype som har honning eller laktose i seg, eller de kan endre produksjonsmåten til å inkludere animalske ingredienser. Sjekk derfor barnivore.com og hvis det er lenge siden informasjonen om bryggeriet ble oppdatert eller det er et produkt som mangler – kontakt bryggeriet (på e-post feks.) og send svaret du får til Barnivore slik at andre veganere får glede av det!

 

[print_link]

Source URL: https://www.vegansamfunnet.no/vegansk-ol/