Vegansk kosthold til våre firbente venner?
Vegansk kosthold til våre firbente venner?

Vegansk kosthold til våre firbente venner?

Ifølge The American Dieteic Association er et godt planlagt vegansk kosthold velegnet gjennom alle livets faser, men hva med våre firbente venner?

Helsedirektoratet viser til at vegetarisk kosthold (inkludert et vegansk kosthold) er forbundet med lavere risiko for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og overvekt, men kan dette også gjelde andre dyr?

I forkant av at jeg adopterte hunden min hadde jeg behov for råd om kosthold fra andre veganere med smådyr. Jeg bestemte meg for å bruke sosiale medier for å opprette kontakt med andre som hadde mer kompetanse enn meg på området. Som forventet mottok jeg masse gode tips om veganske komplettfôr, som skulle sørge for at min nye firbente venn fikk i seg alt hun trengte av næring.

I tillegg til masse god hjelp fra andre dyreeiere, utviklet tråden seg til en diskusjon mellom uenige parter om hvorvidt det var forsvarlig å mate en hund plantebasert mat. Samtalen med velmenende tips endte i trusler om rapportering til mattilsynet. Jeg begynte med dette å forstå at vegansk dyrefôr er et noe kontroversielt og betent tema.

Er vegansk dyrefôr forsvarlig?

I en artikkel fra The Guardian vises det til at hunder og katter har gode eller bedre helsefordeler av et vegansk kosthold med nøyaktig sammensatte næringsstoffer, enn et tradisjonelt dyrefôr. Artikkelen viser til en større studie som hevder at et godt sammensatt katte- eller hundefôr med riktige næringsstoffer kan både være næringsmessig ekvivalent med kjøttbaserte dyrefôr og i tillegg smake godt.

I et sitat sier veterinærprofessor Andrew Knight ved University of Winchester at hunder, katter og andre arter har behov for næringsstoffer, de har ikke behov for kjøtt eller andre spesifikke ingredienser. I et kosthold sammensatt av riktige næringsstoffer, inkorporert i et smakfullt fôr som er tilstrekkelig fordøyelig, forventer vi å se at dyrene stortrives, noe som støttes opp av evidens fra studien.

Påstanden om at dyr på et vegansk fôr er forventet å bli syke og at et vegansk kosthold er uforsvarlig, er både ignorant og står i sterk motforestilling til den vitenskapelige evidensen i dette feltet.

I 2022 ble det publiser en ny forskningsartikkel i forskningsjournalen PLOS one. Studien viser til at hunder som spiser veganske hundefôr har færre sykdommer og trenger færre veterinærbesøk.

Studien fra University of Winchester (2022) viser til at nesten halvparten av hunder på tradisjonelt hundefôr bestående av kjøtt, korn og grønnsaker, trengte veterinærbesøk utenom rutineprosedyrer, sammenlignet med hunder på vegansk fôr hvor kun en tredjedel hadde samme behov.

Finnes det trygge og næringsmessig tilfredsstillende hundefôr på markedet?

Ja! Det finnes flere nettbutikker som selger trygge og næringsmessig tilfredsstillende hundefôr. Personlig benytter jeg Ecopets som er en norsk nettbutikk som tilbyr vegansk dyrefôr og snacks til en grei pris. Ecopets selger blant annet prisvinnende hundemat fra Benevo og V-dog, samt flere trygge hundefôrmerker som inneholder all næringen hunden din trenger.

Sally ivrer for en av sine veganske godbiter.

Hva med katter?

Det finnes også trygge veganske kattefôr. I motsetning til hunder er katter kjøttetere av natur og har behov for flere essensielle proteiner, eksempelvis taurin. Taurin kan framstilles syntetisk og bidra til at et vegansk kattefôr blir næringsmessig tilfredsstillende også for katter. En studie fra Ontari Veterinary College ved University of Guelph konkluderer med at katter lever like lenge på et vegansk kosthold, som på et tradisjonelt kjøttbasert kosthold. Eiere av katter på et plantebaset kosthold rapporterte også at kattene hadde bedre generell helse og færre sykdommer sammenlignet med katter på et kjøttbasert kosthold.