Å være vegansk gjest
Å være vegansk gjest

Å være vegansk gjest

De fleste veganere merker at det er ganske lett å spise vegansk hjemme, men hva i all verden gjør man når vennegjengen skal på Big Horn eller inviterer deg hjem på middag? Pust med magen, dette går bra!

Tekst: Kristine Flunes

På bortebane

Skal du på besøk til noen som ikke er veganere, har du tre valg: Ta med egen mat, spørre om de vil lage vegansk mat til deg, eller lage vegansk sammen med dem. Uansett hva du velger, gjør det klart for verten hva du spiser og ikke spiser, slik at det ikke blir noen misforståelser.

Vennemiddag. Foto.
Vær klar på hva du spiser og ikke spiser når du skal på vennemiddag, så blir både verten og du fornøyd. (Foto: Pixabay).

Det hyggeligste alternativet er oftest å lage mat sammen med verten, men sørg for å ha nok tid til å kose dere underveis. Mange som lager vegansk mat for første gang opplever at det slett ikke er så vanskelig som de forestilte seg. Samtidig kan begge parter får ny inspirasjon, og dere kan lære hverandre tips og triks om tilbereding.

Hvis du skal ta med mat selv, spør verten hva som skal serveres, slik at det blir lettere å ta med noe som passer. Med god kommunikasjon kan kanskje noe av tilbehøret veganiseres også. Et godt tips er å lage store porsjoner og fryse ned f.eks. gryterett eller middagskaker. Da er det lettere å ta med noe hvis du skulle bli invitert på middag samme dag.

Restaurantbesøk på ikke-veganske steder kan med litt planlegging være både hyggelig og avslappende. (Foto: Pixabay)
Restaurantbesøk på ikke-veganske steder kan med litt planlegging være både hyggelig og avslappende. (Foto: Pixabay)

Ut og spise

Dersom du og dine venner planlegger å gå ut og spise, foreslå et veganvennlig spisested hvor de enten har veganske retter på menyen, eller retter som lett kan gjøres veganske. Tenk også på at restauranter er avhengig av kundene sine, og gjerne vil gi deg en god opplevelse, slik at du kommer tilbake.

Sjekk gjerne menyen på spisestedet dere har valgt i forkant, eller ring/mail restauranten og spør hva de kan lage. Mange veganere har laget seg en mal som de sender på mail til restauranter de skal spise på noen dager i forveien. Et eksempel på en slik mal finner du på bloggen Plantebasert. Marte Bergseng som står bak bloggen, er selv veganer og har en bachelor i ernæringsfysiologi, og er vant med å spise ute.

Fortell hva du spiser

Et viktig poeng Marte peker på i sitt blogginnlegg, er at like viktig som å skrive hva du ikke spiser, er å gi eksempler på hva du spiser. Dette gir de som jobber på kjøkkenet på restauranten inspirasjon til mat de kan servere deg, samtidig som både du og personalet er trygge på at maten som blir lagd er vegansk. Lag gjerne din egen mal som kan ligge klar til fremtidige restaurantbesøk, ellers kan en lignende mal som Marte sin gå som følger:

Hei

Jeg er veganer, og har tenkt å spise hos dere den  ______ . Jeg lurer på om dere kan lage en vegansk rett/toretter/treretter til meg?

Jeg spiser:
Bønner og linser
Korn og ris
Frukt og grønnsaker
Sopp
Nøtter og frø
Tofu og kjøtterstatninger uten egg/melk
Plantemelk

Jeg spiser ikke:
Kjøtt (kylling, svin, rødt kjøtt)
Fisk og skalldyr
Egg og eggeprodukter (som majones og aioli)
Melk og melkeprodukter (som yoghurt, ost, smør, fløte, rømme)

Eksempler på retter jeg spiser kan være:
Rødbetburger med bakte grønnsaker og salat
Risotto med asparges og sopp
Grønnsaksuppe med bønner/linser og brød
Pasta med spicy tomatsaus

Det er bare å ta kontakt hvis noe er uklart, ellers ser jeg frem til å spise hos dere!

 

Hilsen

___________.

Når du er ute på restauranten og servitøren kommer, fortell ham eller henne at det er du som er veganeren i følget. Noen ganger kan det være nødvendig å gjenta informasjonen fra mailen, der du forklarer hva du spiser, i tillegg til hva du ikke spiser. Dette skjer beklageligvis da enkelte som gjerne kaller seg vegetarianere eller veganere ovenfor spiseplasser, sier de kan gjøre «unntak» når de skal spise ute – eller hevder at de for eksempel er vegetarianere som spiser fisk. Unødvendig å si, er dette forvirrende og ødeleggende begrepsbruk for alle parter.

Etnisk for the win!

For de spontane restaurantbesøkene, er det lurt å peile seg inn mot steder som serverer etnisk mat. De fleste thai-, asiatiske og indiske restauranter har noen veganske retter på menyen. Disse kjøkkenene har lang tradisjon med å bruke veganske råvarer som tofu, kikerter og linser i for eksempel curryer, masal dosai, chana masala og daal. Mange sushiplasser har som regel vegetarmaki med avocado, agurk og tofu, som også er veganske, samt woket edamame.

Masal dosai. Foto.
Mange etniske spiseplasser har veganske retter på menyen – her masal dosai (Foto: Privat)

Finner du ingenting på menyen er det likevel verdt å spørre servitøren. Ofte kan de vegetariske rettene lett veganiseres. Er du ute på en italiensk restaurant blir som regel den vegetariske pizzaen vegansk, dersom du ber de droppe osten. Spør i stedet om du kan få litt ekstra tomatsaus og grønnsaker på. Vegetariske pastaretter er også ofte veganske, så lenge du får stoppet servitøren i å rive over parmesanosten på toppen!

Det finnes imidlertid enkelte ting å være ekstra obs på når du spiser på etniske plasser. På indiske restauranter bør du forhøre deg om de bruker smør i risen. På thaiplasser er det mange steder vanlig med fiskesaus, østersaus og rekepasta i curryene, så forsikre deg om at dere har de samme definisjonene av vegetarisk. Italienske restauranter kan bruke fersk pasta som inneholder egg, og innimellom kan beskjeden om å droppe ost på pizzaen eller pastaen ikke overføres til å gjelde mozzarellaklattene eller parmesanen også.

Bor du i Oslo og tenker at du står i en vegansk blindsone, kan det være verdt å laste ned og ta en titt på appen Vegan Oslo. Hovedstaden rommer flere plasser med veganske alternativer på menyen enn man kanskje trodde. Appen er foreløpig bare tilgjengelig i AppStore, men er forventet til Androide i juni 2015. Det ligger også en liten guide på veganske spiseplasser i Oslo på våre egne nettsider.

Dessertørken

Når det kommer til vegansk dessert, er dessverre utvalget på de fleste restauranter i Norge temmelig slunkent. Desserter inneholder som regel både egg og melkeprodukter, og er ofte ferdigproduserte.

Skulle du befinne deg på en spiseplass med fokus på raw mat, er sjansene for noe søtt til kaffen imidlertid bedre. Raw kaker har økt i popularitet de siste årene, og så lenge de ikke innholder honning, er de som regel veganske. Ellers har noen steder sorbet, fruktsalat eller andre desserter som tilfeldigvis er veganske, men det tilhører dessverre sjeldenhetene. Spør likevel servitøren, slik at de opplever etterspørsel etter veganske desserter også.

Den beklemte samtalen over maten

Bokstelefon. Foto.
Å prøve få fram det veganske budskapet over måltidet er som regel lite strategisk. (Foto: Pixabay)

Når man er ute og spiser sammen med andre som ikke er veganere, blir det som regel lagt merke til at du spiser annen mat enn de andre. Ofte vil du få spørsmål fra venner om hvorfor du er veganer. Her kan det enkleste være å si:

Jeg vet for mye om hvordan animalske produkter blir produsert, og vi kan gjerne snakke mer om det etter at vi har spist.

Ingen har lyst til å høre hvor ille kyllinger blir behandlet, eller hvor mye drivhusgasser kjøttproduksjonen står for, mens de sitter og spiser. Å diskutere de store etiske spørsmålene ved husdyrproduksjonen og grusomheten i industrien mens vedkommende selv deltar i den, resulterer gjerne i at den andre går rett i forsvarsposisjon. Det kan derimot bli interessante samtaler etter at dere er ferdige med maten.

Reflekter over egne grenser

Til slutt kan det være greit å tenke over hvor grensene dine går som veganer, gjerne før dere går ut. Mange steder som serverer animalsk mat vil tilberede din veganske mat i samme gryte/stekepanne/ovn hvor det også tilberedes kjøtt og melkeprodukter. Dette betyr ikke at du er med på å støtte opp under etterspørselen av animalske produkter, men kanskje vil det være partikler av animalia på din mat. Andre vil putte honning i salatdressingen uten å tenke over at det ikke er vegansk. Hvor viktig er dette for deg? Dette blir et spørsmål om hvor pragmatisk eller dogmatisk man selv er, og er skjønnsspørsmål som er opp til hver enkelt å finne ut av.

Det viktigste med å spise ute er imidlertid å nyte maten og selskapet med menneskene du spiser den med. Og husk: Jo flere veganere som spiser ute, dess større vegansk tilbud vil vi få!

8 kommentarer

 1. Jeg ler hver gang jeg ber om «en god salat» og jeg får et pizzabrett med spinatblader og rå løk dynket i eddik, mens på resten av menyen står det hvitvinsmarinert ditt og rødvinstappet datt og fransk ditt og italiensk datt… Men takk for tips!

  1. Kristine Flunes

   Ja, det virker som mange kokker får hjerneteppe når man spør om noe vegansk, og tror at et par salatblader er nok til en middag. På litt finere restauranter, som du snakker om, klarer de ofte å få til noe litt bedre hvis du spør i forveien. Jeg har for eksempel opplevd å få veldig god treretters, på ColorLine av alle steder, fordi vi hadde spurt på forhånd :)

 2. Kristin Linnea

  Fint, bortsett fra ordet produkter når det gjelder kjøtt. Kjøtt blir aldri et produkt, det er bare enda en måte å fjerne seg fra virkeligheten å si det sånn. Det går an å si: «Jeg liker å leve sånn….. bedre for kloden med alle dens vesner, bedre for meg.»

 3. NH

  Fin artikkel med gode tips! Men jeg må innrømme at jeg synes bruken av «etnisk» er litt snodig her? En ting er om man for eksempel skal snakke om en etnisk gruppe, men her ser det litt ut som om dere/artikkelforfatteren bruker det synonymt med «ikke vestlig» eller til og med «ikke norsk». Det er en ordbruk som i hvert fall i mine ører ikke er helt grei. Sleng i det minste på noen anførselstegn?

 4. Jeg var på Hurtigruten MS Midnatsol 18/19 mai i år, og hadde på forhånd sendt mail til dem ang. vegetarmat (er pr i dag på den 10. dagen som ren veganer). Jeg fikk svar om at mailen min var videresendt skipet.
  Heldigvis fantes det en GEDIGEN buffet med vegetarmat og veganmat til både frokost og lunsj! Litt uvant å spise fersk frukt og stekte poteter med tomatbønner til frokost, men men :) Mat var det jo!
  Kvelden kom, og det var tid for middag: kelneren stilte seg uvitende til at jeg skulle ha sendt mail på forhånd, «men vi skal finne noe!». Etter en stund fikk jeg noen ovnstekte grønnsaker og noen urtestekte linser. NAM, NAM og la meg få legge til: NAM!! Herlighet så GODT! Og så METTENDE! Jeg var på nippet til å kidnappe kokken og inngå tvangsekteskap :P Så, kokken på Hurtigruten MS Midnatsol klarte fint å lage en HERLIG middag! :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.