Vegansk ferie
Vegansk ferie

Vegansk ferie

Å oppdage veganske skatter gir feriereisen en ny dimensjon.

Sør-Amerikansk vegansk på Voy Alimento, Paris

Det kan kanskje framstå vanskelig å reise utenlands som veganer: Matvarene er ukjente, du har ikke mulighet til å lage din egen mat, og du vet ikke hvor du kan finne veganske restauranter. Men egentlig er det ikke vanskelig – selv om det kan være lurt å planlegge litt ekstra hvis du ønsker å spise godt. Basert på en interrailferie Europa rundt har vi funnet oppskriften på en vellykket vegansk ferie:

1. Sjekk reisemålet på HappyCow

Nettsiden www.happycow.net er en uvurderlig reisevenn. Her finner du oversikt over veganske, vegetariske og veganervennlige restauranter og butikker verden over, med beskrivelser av stedene og anmeldelser skrevet av personer som har besøkt dem. Det er tydelig merket hvilke restauranter som er veganske. Det hender at informasjonen ikke er oppdatert, slik at du risikerer å møte en sommerstengt eller nedlagt restaurant, men som oftest er informasjonen til å stole på. Med god hjelp fra HappyCow fant vi blant andre disse stedene, som vi gjerne anbefaler videre:

Vegansk napoleonskake i Budapest

Napfenyes Etterem
Budapest: Koselig vegansk restaurant, hvor du ikke risikerer å gå sulten hjem: Porsjonene er så store at du bør benytte deg av deres tilbud om å ta med restene, hvis du vil ha plass til dessert. Her serveres blant annet retter med fylte panerte pannekaker, panert vegansk ost og fylte syltede kålblader. Pizzamenyen er lang, og inneholder blant annet vegansk «three cheese»-pizza. Utvalget av kaker og desserter gjør det vanskelig å velge, men vi vil anbefale napoleonskaken.

Veni Vidi Vegi
Berlin: Liten vegansk butikk i Kreutzberg, med alt fra frisk frukt og grønnsaker, til spesielle matprodukter, sko og t-skjorter med veganmotiv. Herlig å være i en butikk hvor man slipper å sjekke om varene er veganske. Mer info her.

Digg burger i Berlin

Yellow Sunshine
Berlin: Vegetarisk burgerbar, også i Kreutzberg, hvor de fleste rettene er veganske. Hva med en «fiskeburger» med remulade og en tiramisu til dessert?

Voy Alimento
Paris: Vegansk butikk og kafé. Rettene er basert på søramerikanske vekster som du antakelig aldri har hørt om før, for eksempel lilla mais, yacon, macca, urucum. Hva med et klamath-shot som klarner hjernen? Selger egne pakker med urter og alger (som chorella og spirulina), siruper, aloe vera og tørkede røtter. Kan også bestilles på deres nettbutikk.

Le Speakeasy
Nice: Koselig liten restaurant som drives av en amerikansk dame, som gjerne konverserer gjestene om veganisme og dyrs rettigheter. Har blant annet treretters middager til en hyggelig pris.

Lunsj på Voy Alimento, Paris

2. Ha med  turtallerkener, bestikk og nødproviant

I tilfellet det ikke selges vegansk mat på toget eller du er skrubbsulten og ikke finner et spisested raskt, bør du ha med deg litt nødproviant. Pålegg som nøttesmør trenger ikke oppbevares kjølig, og kan sammen med litt brød utgjøre en grei lunsj. Hotellfrokoster kan være triste greier, slik at litt ekstra pålegg er lurt å ha. Det kan også være en idé å ha med litt tørket frukt, nøtter eller kjeks som mellommåltid.

3. Sjekk utvalget i supermarkeder og helsekostbutikker

I helsekostbutikker og økologiske butikker kan du være ganske sikker på å finne veganske pålegg, middagsretter og toalettartikler. Informasjon om veganervennlige butikker finnes også på HappyCow. Å gå på skattejakt i lokale supermarkeder kan gi godt utbytte. I Frankrike finner man for eksempel det meste man kan ønske seg av plantemelk, yoghurt, desserter og ferdige middagsretter i ordinære supermarkeder.

4. Ikke vær redd for å spørre

Spør etter vegansk mat på restauranter, selv om de ikke har noe på menyen. Kanskje ser kelneren litt rart på deg når du spør om å få pizzaen uten ost, men han vil sjelden svare at det ikke lar seg gjøre. I Venezia fikk vi svaret «of course» da vi spurte om det var mulig å bestille pizza uten ost, og spiste oss mette på saftig pizza med nøtter og rikelige mengder grønnsaker. Mange steder viste det seg at sorbetene i isbarene var veganske – når vi bare dristet oss til å spørre. Hvem savner fløteis på en varm sommerdag, når man kan slikke i seg rabarbra- eller fikensorbet?

Vegansk iskrem hos Die Eisbande i Hamburg

5. Lytt til lokale tips

Fortell folk du treffer at du er veganer, og du kan få overraskende tips. Ofte vil personalet på hotellet ditt eller den lokale turistinformasjonen kjenne til veganervennlige spisesteder. I Hamburg fikk vi tips om å besøke en iskiosk, Die Eisbande, som solgte flere sorter vegansk iskrem, som snickersis, bountyis og kraftig sjokoladeis. Dette stedet ville vi ikke ha funnet på egen hånd, og isen var så god at vi like godt tok to omganger på én dag.

Aldri reis uten: Veganerpass

6. Ha veganerpass på innerlommen

Antakelig vet du ikke hvordan du skal forklare at du er veganer på tyrkisk, serbokrotaisk eller russisk, men fortvil ikke: Britiske The Vegan Society gir ut «Vegan passport», som er et lite hefte som forklarer at du er veganer, hva det innebærer og forslag til matvarer du kan spise på 56 språk. Passet kan nå lastes ned som en app.