Veganisme og barn
Veganisme og barn

Veganisme og barn

Følger man anbefalingene er veganere trygge både som gravide og småbarnsforeldre. Over hele kloden vokser det opp sunne, friske og glade veganske barn.

Sunn og frisk. Kilde: maple´s mama, flickr

Nylig er det blitt skrevet om en trist sak fra Frankrike, der et 11 måneder gammelt barn med veganske foreldre døde av underernæring og sykdom (www.dagbladet.no, 30. mars, 2011). Norsk vegansamfunn ser det som nødvendig å kommentere denne saken, fordi det så lett kan oppstå misforståelser og fordommer knyttet til vegansk kosthold.

Hva gikk galt?

Det kommer fram at barnet som døde kun fikk brystmelk, på tross av at det anbefales fast føde i tillegg til brystmelk fra seksmånedersalderen. Moren ser ut til å ha hatt underskudd på B12-vitamin, noe som gjør at også barnet kan få for lite av det livsviktige næringsstoffet. Da barnet ble sykt ville ikke foreldrene gå til lege for behandling. Da de til slutt meldte fra, var det for sent. Det er viktig å si at denne saken ikke dreier seg om at foreldrene var veganere, men uansvarlige foreldre, som hverken fulgte faglige råd eller tok faresignaler på alvor. Grunnen til at saken i det hele tatt knyttes til veganisme er at veganere fortsatt er en minoriet i samfunnet. Saken blir med ett mer interessant når man knytter den til at foreldrene var veganere. Vi hører aldri om barnevernsaker knyttet til kjøttspisende foreldre, på tross av at dette er normalen.

Veganske anbefalinger

Vincent, 8 mnd. Kilde: www.veganhealth.org

Vegansk kosthold er sunt og gir tilfredsstillende inntak av alle viktige næringsstoffer. Dette forutsetter at man følger de faglige anbefalingene på feltet. Man bør skaffe seg grunnleggende kunnskap om vegansk ernæring og være bevisst i matveien.

I praksis betyr dette at man velger mat med høyt næringsinnhold, spiser rikt og variert: frukt og grønt, kornprodukter, bønner, nøtter og gjerne berikede plantemelkprodukter av soya, ris og havre. I tillegg må man ta et kosttilskudd som inneholder B12-vitaminer. (Se anbefaling fra ernæringsekspert) Man bør passe på å få i seg nok kalsium og jern, og ha gode daglige kilder til omega-3 og protein. (Mer om vegansk kosthold her.) Norsk vegansamfunn vil anbefale at man har kontakt med lege og fra tid til annen sjekker blodverdiene for viktige næringsstoffer. Som innføringsbok i vegansk ernæring kan vi anbefale boka Becoming Vegan av Brenda Davis og Vesanto Melina (2000).

Veganisme og barn

Gia, 3,5 mnd. Kilde: www.veganhealth.org

American Dietetic Association anerkjenner et vegansk kosthold som dekkende for mennesker i alle aldre og livssituasjoner, også for gravide, ammende og barn (www.eatright.org). Følger man anbefalingene er man trygg både som gravid og småbarnsforelder. Over hele kloden vokser det opp sunne, friske og glade veganske barn. (Se her for noen inspirerende eksempler). Det er samtidig viktig å minne om at man må sette seg inn i barns ernærings- og energibehov. For konkrete anbefalinger og tips om vegankost for barn kan vi anbefale boka Raising Vegetarian Children av Joanne Stepaniak og Vesanto Melina (2002).

Hva kan vi lære av denne saken?

Denne saken burde ikke endt slik. Hadde foreldrene fulgt faglige anbefalinger om vegansk kosthold og vanlig fornuft hadde barnet vokst opp og vært sunt og friskt. Konklusjonen bør være at selv om vegansk kosthold er sunt, har hver enkelt veganer et ansvar for å ta bevisste ernæringsvalg basert på kunnskap, spesielt når det gjelder barn. Som forening for veganere har også Norsk vegansamfunn et ansvar for å få fram viktigheten av dette og å tilby grunnleggende ernæringsinformasjon.

En annen viktig lærdom vi kan trekke ut av saken er kanskje at det trengs mer informasjon om vegansk ernæring blant helsearbeidere. Veganere møter ofte motstand i kontakt med helsevesenet. Det er ikke uvanlig at man anbefales å gå bort fra sitt valg om å leve vegansk. Det er trist, fordi det vitner om lite kunnskap og lite respekt for mennesker som ønsker å ta et etisk konsekvent valg. Paradoksalt nok kan en slik avvisning føre til farlige situasjoner fordi veganere ikke blir gitt den kunnskap de trenger. Ikke alle kjenner andre veganere som kan hjelpe dem med grunnleggende vegansk næringsvett. Heldigvis er veganisme i ferd med å bli mer og mer vanlig. Samtidig øker kunnskapen i samfunnet og forhåpentligvis anerkjennelsen av en helhetlig filosofi og levemåte som representerer konsekvent handling utfra respekt for liv og miljø. En etisk levemåte som ikke går på bekostning av god helse, men tvert imot kan motvirke en rekke moderne livsstilssykdommer. Veganske barn får en god start som legger grunnlaget for et langt liv med god helse.

Er du veganer, fortsettt med det. Er du ikke veganer, vil vi oppfordre deg til å vurdere det. For dyrene, for kloden og for din og dine barns helse.

[box style=»rounded» border=»full»]Kommentar til saken fra Virginia Kisch Messina, vegansk ernæringsfysiolog[/box]

[box style=»rounded» border=»full»] Nettsider om barn og veganisme:
Pregnancy, Infants and Children – Vegan Health 
Feeding Vegan Kids – The Vegetarian Reseach Group
Vegan babies and children guide – The Vegan Society (UK)
Vegetarian Diets for Children: Right from the Start – PCRM
[/box]