Veganiserte tradisjoner: Vegikål-lag!
Veganiserte tradisjoner: Vegikål-lag!

Veganiserte tradisjoner: Vegikål-lag!

Vår frivillige skribent Marte har arrangert vegikål-aften. Les hvordan det gikk!

Samletgjeng.jpg
Vegikål FTW! Hail Seitan!

Det er viktig å huske på at man ikke trenger å droppe tradisjoner bare fordi man blir veganer. Man må bare skape nye. Derfor ble det til at jeg, som kuriøst nok aldri har smakt fårikål selv, inviterte til vegikål-fest for matglade og sosiale Oslo-veganere en høstkveld i oktober.

Tekst: Marte Munkeli.
Foto: Marte Munkeli og ymse lagdeltakere.

Å bli veganer er for det meste en positiv ting. Man gjør en innsats for dyra, for miljøet og seg selv. Mathorisonten utvides, man får nye venner og man blir en djevel på å sjekke innholdsfortegnelser. For ikke å snakke om at man automatisk får hvitere tenner, blankere hår og blir rik, pen og populær. Men det er ikke å til å komme unna at overgangen til et plantebasert kosthold byr på utfordringer på det sosiale planet.

Det er en gammel norsk tradisjon å invitere til middag hvor hovedretten består av spesifikke matretter, som dessverre nærmest utelukkende er av animalsk opprinnelse. Tenk på fårikållag, rakfisklag, smalahovud, grøtfest (litt enklere å veganisere enn smalahovud, heldigvis), viltaften, rekelag, lutefisklag, julebord, kalkun på nyttårsaften.. Lista er lang, og, for en veganer, vond. Men man kan da ikke sette seg ned og grine over at man ikke lenger blir invitert (og kanskje heller ikke ønsker å bli invitert) på slike tilstelninger. Man må ta grønnsakskniven i en annen hånd og stelle til fest selv!
 
Vegikål.jpg
Etter kort tid spredte det seg deilige dufter fra vegikålgrytene.

 Linda og Linn kom tidlig og hjalp meg med forberedelsene. Vi hadde bestemt oss for å lage vegikåloppskriften fra Veganbohemen, og vi var ganske spente, siden ingen av oss hadde lagd seitan før. Vi ble elleve til bords, og doblet derfor oppskriften. Det begynte bra, med mosing av bønner, blanding av krydder og til slutt det avgjørende – glutenmel og vann. Linda hadde den utakknemlige jobben med å arbeide deigen, mens jeg og Linn skrelte poteter og delte opp kål. Jeg klarte ikke dy meg for en smakebit på den rå glutendeigen. Det kan vel mest sammenlignes med salt tyggegummi, og må sies å være for spesielt interesserte. Linda på sin side var nervøs for om hun hadde arbeidet deigen for mye, og var overbevist om at det hele kom til å bli en uspiselig masse. Nyankomne gjester ble bedt om å forberede seg på å spise mye poteter og kål.

Man trenger ikke være glad i dyr for å bli veganer. Det holder å virkelig hate grønnsaker.
Man trenger ikke være glad i dyr for å bli veganer. Det holder å virkelig hate grønnsaker.

Tilfeldighetene ville ha det til at det bare ble damer til bords denne kvelden, men vi hadde det ikke desto mindre hyggelig av den grunn! De fleste rundt bordet var gjengangere på diverse vegantreff, men for alle var det minst ett nytt ansikt rundt bordet. Vi var spredt i alder fra 16 til 40 i ulike yrker, bakgrunner og livssituasjoner, men vi var forent i vår overbevisning om at god mat ikke trenger å være dyr.

Dessert.jpg
Tilslørte veganpiker.

Heldigvis hadde seitanen overlevd Lindas hardhendte behandling, og alle så ut til å kose seg veldig med seitan-i-kål med poteter og tyttebærsyltetøy (dette er vel strengt talt ikke vanlig fårikål-tilbehør, men litt nyskaping må være lov). Det ble rett og slett bedre enn vi hadde våget å håpe på, og ble en umiddelbar klassiker. Til dessert ble det selvfølgelig tilslørte veganpiker, en veganisert versjon av den tradisjonelle norske desserten med eplemos, krem og kavring. Også dette var, om vi får si det selv, great success.

Etter middagen rullet vi stappmette bort i sofaen, hvor vi spilte brettspill til de siste t-banene begynte å gå og folk stakk av og etterlot meg med oppvasken. Det var en kjempehyggelig kveld, og det er bare å begynne å planlegge neste veganiserte tradisjonsevent: Julebordet!

Spill.jpg
En runde Cranium hører med i godt lag. Ironisk nok var det første kunnskapsspørsmålet som dukket opp ”Fra hvilken plante lager man tofu?”

Dette er den første i en rekke stemningsrapporter fra sosiale samlinger med veganiserte tradisjoner i fokus. Nest ut: Julebord. Følg med!

Én kommentar

  1. Pingback: Guide til et vellykket vegansk julebord! l Norsk vegansamfunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.