Veganer og høygravid
Veganer og høygravid

Veganer og høygravid

Foto: Jannik Abel.

Har du noen gang lurt på om det går an å være gravid og veganer samtidig? Vi har intervjuet høygravide Marianne, som er et levende bevis på at joda – det går helt fint!

Av Andrea Miranda Sand Bruer

Marianne (31) er ei sprudlende og tøff dame som jobber som sykepleier i Oslo. Hun har vært veganer i ett år og åtte måneder, og har aldri angret ett sekund.

Veganer over natta

– Jeg har alltid vært opptatt av ernæring og helse, og ville kutte ut kjøtt i første om gang av den grunn. Etter å ha ramlet over podcasten til Colleen Patrick-Goudreau «Vegetarian Food for Thought» ble jeg opplyst om all utnyttelse av dyr i produksjon – ikke bare kjøtt, men også melk, egg og dyreprodukter vi kler oss i, som ull og skinn og så videre.

Marianne forteller hvordan hun satte seg mer inn i saken og leste forskning og artikler skrevet om emnet. Hun fikk sjokk av å lære om hvordan dyrene blir behandlet, hva det gjør med planeten vår og ikke minst hva det gjør med kroppen å konsumere animalske produkter.

– Jeg tenkte: Hvorfor har ikke noen fortalt meg dette før? Eller rettere sagt; hvorfor hadde jeg ikke stilt spørsmål om dette før? Jeg ble veganer over natta og har aldri sett meg tilbake.

Veganmat er «ja»-mat

Marianne sier at det å være veganer  nå er en selvfølge for henne, og at hun ikke hadde noen planer om å endre sin etiske overbevisning ved svangerskap.

– Det jeg mener er best for meg og kroppen min vil også naturlig være best for barnet jeg bærer også. Det er festlig å lese om all «nei»-maten man blir opplyst om under svangerskap, som oster, rått kjøtt, fisk, egg og så videre. Hvis dette er ille når man er gravid, tipper jeg det ikke er så bra for deg ellers, heller. Og jeg slipper bekymre meg for noe av det.

Og ikke bare slipper hun å bekymre seg: hun spiser alt hun har lyst på, inkludert sushi – da selvsagt vegansushi, med for eksempel asparges, avokado, vårløk og tofu.

– No problem! Som jordmor sa da hun spurte meg om jeg visste hva jeg bør styre unna: «Ah… Du er veganer ja? Ja, så du vasker bare grønnsakene dine og er glad, du, da?» Kort og godt: Ja!

 

mariannelitenHverdagen som gravid veganer

– En typisk hverdag som gravid er mye fokus på mat, hehe. Om jeg ikke var matvrak fra før, så har jeg virkelig vært det nå! Jeg spiser stort sett som vanlig. Frokostene består som regel av smoothies, knekkebrød med hummus, korn og rismelk eller vanlig brødskive med pålegg som folk flest. Det finnes et hav av veganske oster og pålegg.

Marianne følger ivrig med på matblogger, og lager stort sett alltid maten fra bunnen av. Middager er alt fra grønnsakssupper til burgere til pastaretter til salater til vegisterkaker og brun saus. – Kun fantasien setter stopper for hva man kan spise, sier hun. – Alt kan veganiseres!

Selvinformert

– Jeg har kjøpt meg noen bøker om emnet og ellers spurt veganere jeg kjenner som har vært gravide. Dessverre er det ikke mye hjelp å få hos legen, da de i min erfaring har skremmende lite kunnskap om ernæring. Men det er flere gode bøker der ute og det er blogger og nettsider om emnet.

Og legene tar visst det hele med knusende ro:

– Jeg har ikke fått så voldsomt med reaksjoner. Syns legen min svarte meg kjekt: «Du er veganer, ja. Da regner jeg med du sitter inne med mer informasjon om ernæring enn de fleste og at du tar tilskudd som alle andre». Han siktet da særlig til blant annet folinsyre og omega 3. Helt udramatisk – som det bør være!

Hva angår helsesjekkene kan Marianne fortelle at hun har hatt perfeke blodprøver til nå, og en lege som er imponert over de gode tallene. – Her er det ikke mangel på noe som helst!

Hun tar et kosttilskudd som er spesielt for gravide veganere av merket «Deva», passer på å få i seg rikelig med frukt og grønt og tar omega 3. – Man gjør som alle andre gravide selv om man er veganer: Man tar tilskudd, sier hun.

En god start

Marianne har klart for seg hva slags livsstil hun ønsker at barnet skal oppdras med:
– Babyen er vegansk inne i magen min nå, og skal fortsette å være det når han kommer ut. Jeg gleder meg til å starte med å lage babymat.

Avslutningsvis kommer hun med noen oppfordringer til gravide veganere der ute:

– Vær veganer og gravid med stolthet. Les deg opp om hva man trenger tilskudd på og ta ellers vare på kroppen din i tiden du bærer den lille.

Mariannes personlige tips til lesestoff og informasjon:

Bok:

 • Your Vegetarian Pregnancy: A Month-by-Month Guide to Health and Nutrition av Holly Roberts

Blogger:

 • Alicia Silverstone sin blogg
 • Colleen Patrick-Goudreau sin blogg
 • Norsk veganmamma

– Søker man «vegan pregnancy» på Google så er det et hav av muligheter å gå inn på. Man må bare lete seg litt frem. Det kryr også at gode matblogger som www.veganeren.com, www.vegetarbloggen.com, www.veganmisjonen.com og så videre, forteller hun.

Vi kan med glede meddele at Marianne nylig har født en velfødd baby. Gratulerer så masse, Marianne!

3 kommentarer

 1. Datteren vår, 9 år er 99% vegan (hun kanskje spiser ett egg eller et par osteskiver i løpet av en uke).
  Hun er den lengste jenta i klassen, løper fortest og er den eneste av jentene som klarer «monkey bars» på lekeplassen og klatre i tau.
  Jeg ler hvergang jeg tenker på legen som sa til meg at hun må få i seg ordentlig protein da hun var 1 år (jeg gikk ikke til han igjen). Jeg anbefaler deg å amme i 2 år hvis du har energi til det (om så bare en pupp om dagen).

  Lykke til og gratulere!

 2. Pingback: Andrea Bruer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.