Trondheim Vegan Fair
Trondheim Vegan Fair

Trondheim Vegan Fair

Gammel vikinghovedstad, teknisk-naturvitenskapelig universitet og rockemuseum. Trondheim er en av Norges største byer, med en rik historie og et yrende kulturliv. Det er dermed kanskje ikke så overraskende at det var akkurat trønderbyen som startet landets første offisielle veganfestival.

Tekst: Linda K. Mathisen

Vegansk vårfest i Trondheim

Lørdag 25. april 2015 ble Trondheims første veganfestival, Trondheim Vegan Fair, avholdt. Verkstedhallen på Svartlamoen ble for dagen forvandlet til et lite paradis for veganere og veganinteresserte i bartebyen, og kunne by på spennende foredrag, workshops, og mange ulike stands med mat, kaker, klær og informasjon om veganisme.

Trondheim Vegan Fair. Foto.
Festivalen har åpnet, og blir godt tatt imot av nysgjerrige bybeboere. Foto: Anne Rassbach

Norsk vegansamfunn var en av organisasjonene som stilte med stand på festivalen. Det samme gjorde også blant annet NOAH – for dyrs rettigheter, Nettverk for dyrs frihet, og miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire. Spire og ungdomsorganisasjonen til Fremtiden i våre hender sto for en av festivalens hyggeligste innslag, med gratis vegansk smoothie til tørste festivalgjengere. Smoothiene ble servert i brukte syltetøyglass, som man kunne ta med seg hjem for gjenbruk.

For de som ønsket å handle veganske varer, var det flere muligheter. Den veganske nettbutikken Veganlife stilte som alltid med både turmat, ulike påleggsalternativer og søtsaker. Trondheims egen etiske dagligvarebutikk, Etikken, hadde et rikt utvalg av veganske oster og andre matvarer, samt at de hadde tatt med seg et utvalg av bambusklærne de også selger. Flere andre klesbutikker hadde også stand, og var man på utkikk etter vegansk kosmetikk kunne man besøke standen til Lush, med såper, sjampobarer og kremer.

Dyrevennlige fristelser

Trondheim Vegan Fair. Foto.
Vaflene på NVS sin stand fikk ben å gå på! Foto: Martin Smedjeback

Man kan ikke ha vegansk festival uten god mat. Byens mest populære matfilosofer, Per og Richard, stilte med både matstand hvor de serverte den beryktede kålburgeren sin, og holdt burgerworkshop der man kunne lære å lage deilige veganske burgere til sommerens grillsesong. Trondheim Vegan Fair hadde sin egen lille kafé der de solgte kaker og hjemmelagde pølser i brød. Pølsene ble grundig testet av NVS’ utsendte med konklusjonen: Nom nom!

For de matglade var også Norsk vegansamfunns stand en populær stopp: Lokalkoordinator i Trondheim, Ragnhild Hoff, hadde før festivalen lagd flere liter vaffelrøre som ble stekt og servert rykende ferske på standen. Dette ble særs godt mottatt av sultne festivalgjengere, for hvem kan vel motstå nystekte vafler med syltetøy og crème fraiche – som attpåtil er helt dyrevennlige?

Fra foredrag til fest

Trondheim Vegan Fair kunne skilte med flere spennende foredragsholdere. Fra Sverige kom Martin Smedjeback og snakket om Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor. Som på fjorårets Oslo Vegetarfestival var dette et populært punkt i programmet, med fullstappet foredragssal.

Martin er en særdeles engasjert mann, med bakgrunn i ikkevoldsarbeid og fredsaktivisme. Dette året har han viet til arbeid for dyrs rettigheter. Gjennom prosjektet Ett år för djuren ønsker han å vise ulike måter man kan være aktiv for dyra i samfunnet. Finn gjerne inspirasjon eller støtt arbeidet hans på hjemmesiden til prosjektet.

Da Verkstedhallen stengte dørene klokka 16, var festivalen ennå ikke over. For de som ønsket å forlenge den veganske festdagen, var det etterpåfest på nyåpnede Taps/Soil på Bakklandet. Der møtte glade festivalgjengere og arrangører for mingling, debriefing og latter, med muligheten til å kjøpe noe godt øl i glasset. For anledningen tilbød også ølstedet flere veganske småretter og snacks, som nachos med oliventapenade, hummus og guacamole, minipizzasnurrer med ruccola og aioli, og suppe.

Trondheim Vegan Fair. Foto.
God stemning på Taps/Soil etter vel overstått festival. Foto: Marte Munkeli.

Privat initiativ ble festivalsuksess

Når nye publikumsarrangementer startes opp, er det alltid spennende å se om man treffer et behov og om arrangementet får gode besøkstall. Var Trondheim klar for sin helt egne veganfestival? Da dagen var over, var det liten tvil om svaret. Responsen fra publikum var overveldende, og festivalen hadde fullt trykk omtrent hele dagen. Folk sto i kø rundt de ulike bodene, og ville gjerne slå av en prat og teste vegansk mat og drikke.

Trondheim Vegan Fair.
Hjemmelagde pølser levnet liten tvil om at det finnes masse god vegansk mat! Foto: Anne Rassbach

Hvem er det så som står bak veganfestivalen i Trondheim? Trondheim har et engasjert og voksende veganmiljø, og to personer fra dette miljøet er paret Emma Jarvis og Øyvind Dahl. Etter å ha vært veganere i Trondheim i ett års tid, ønsket de å tilføre byen noe nytt. Inspirert av Oslo Vegetarfestival, den veganske festivalen i hovedstaden, startet de derfor opp en festival i egen by; Trondheim Vegan Fair.

Med festivalen ønsket de å vise at det å være veganer er enkelt, og at det finnes masse god vegansk mat. De inviterte dermed flere spennende organisasjoner, bedrifter og foredragsholdere til Trondheim for å spre ordet om veganisme. For at arrangementet skulle være åpent for veganere og de som er nysgjerrig på vegansk livsstil, valgte de å ikke ta inngangspenger. I stedet støttet flere sponsorer, deriblant Norsk vegansamfunn, opp om prosjektet.

Ser frem til neste års arrangement

Det var spennende og med stor glede at Norsk vegansamfunn fikk være med på oppstarten av et så flott og godt gjennomført arrangement som Trondheim Vegan Fair. Vi var imponerte over hvor proft alt var forberedt, og hvor få barnesykdommer denne førsteåringen hadde. Og ikke minst var det veldig hyggelig å oppleve den store interessen for vegansaken i trønderhovedstaden. Det gjenstår dermed bare en ting å si: Vi ses igjen til neste år!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.