Til minne om Marti Kheel (1948-2011)
Til minne om Marti Kheel (1948-2011)

Til minne om Marti Kheel (1948-2011)

Kheel var en klok og empatisk veganer som spredte sitt engasjement til mange. Nå må vi fortsette der hun slapp.

Marti Kheel har vært en engasjert aktivist for en mer rettferdig verden. Marti Kheel ble født i New York i 1948 og sa selv at hun fra ung alder følte empati med ikkemenneskelige dyr. Etterhvert ble hun involvert i dyrerettighetsaktivisme og kvinnebevegelsen og opptatt av å bygge bro mellom dem.

Som økofeminist var hun opptatt av sammenhengene mellom miljøødeleggelser, kvinneundertrykkelse og dyremishandling. Som veganer så hun på utnyttingen av dyr som nok et tragisk utslag av et undertrykkende patriarkalsk samfunn.

I 1982 var hun med på å stifte Feminists for Animal Rights (FAR) i California. Hun har skrevet flere artikler, bokbidrag og boken Nature Ethics: An Ecofeminist Perspective (2008). Artikkel «The Liberation of Nature: A Circular Affair» (1985) fikk stor betydning som innspill i debatten om dyrerettigheter og miljøetikk. I Nature Ethics forsvarer hun en holistisk naturetikk og kritiserer flere sentrale miljøverneres maskulinistiske verdier og tendens til å ignorere individuelle dyrehensyn, for eksempel ved promotering av jakt og kjøttspising.

Temaer som interesserte henne og som hun skrev om var aktivisme, direkte aksjon, veganisme/vegetarianisme, feminisme, miljø/naturetikk, jakt, holisme, dypøkologi, folkemedisin, omsorgsetikk, empati, og sexisme i dyrerettighetsbevegelsen.

Vine Sancturay (tidligere Eastern Shore Sanctuary), som Kheel var støttespiller til, oppfordrer folk til å ære hennes liv ved å sette hennes ideer i handling:

• Lag nettverk for å ta seg av selskapsdyrene til kvinner som søker tilflukt i kvinnesenter

Dette var et vellykket prosjekt FAR tok initiativ til, poenget var å hjelpe både kvinner og selskapsdyr som var utsatt for vold i hjemmet. Noe av problemet er at voldelige partnere truer med å skade selskapsdyrene hvis kvinnen går ut av forholdet. Siden kvinnesenter som regel ikke aksepterer å ta i mot selskapsdyr vil mange kvinner la være å bryte ut og fortsette å leve under mishandling.

• Bekjemp melkeproduksjon

Marti Kheel var opptatt av å belyse den kjønnede volden som var involvert i produksjonen av melk, siden den innebærer  kontroll og utnytting av hunndyrs kjønns- og reproduksjonsliv med separasjon fra og drap av deres barn.

• Støtt eller ta initiativ til kampanjer som belyser sammenfallene mellom sexisme og spesiesisme

Spesielt hunndyr, som kuer og høner, blir utnyttet og drept under produksjonen av melk og egg for at menn skal kunne profittere på det. Hanekamper og jakt er også eksempel på overgrep som forsvares med forestillinger som knytter menns identitet til voldsutøvelse.

Norsk vegansamfunn støtter disse forslagene og vil oppfordre folk til å utforske Kheels bidrag til dyrerettighetskampen. Kheel var en klok og empatisk person som spredte sitt engasjement til mange. Nå må vi fortsette der hun slapp.

Les mer på http://martikheel.com/

 

 

2 kommentarer

  1. Pingback: Marti Kheel « Dyrs rettigheter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.