Styret og frivillige 2017

Styret i Norsk vegansamfunn

 

Margit Selsjord, leder

Margit Bratlie Selsjord er en 30 år gammel kvinne fra Oslo som til daglig jobber som fotograf og fotojournalist. Margit har vært veganer i et par år, og tidligere vegetarianer i 8 år. Hun har vært svært aktiv på veganske nettforum siden hun ble veganer. Matlaging og utvikling av veganske oppskrifter er noe hun er svært opptatt av, og jobber også med å utvikle en vegansk matblogg.

Margit ønsker gjennom sitt etiske engasjement og matinteresse å inspirere og oppmuntre flere til å velge et plantebasert kosthold, samt øke sin bevissthet og omtanke for dyrs liv og rettigheter.

Martin Hvam, nestleder

Martin er 24 år og bor i Oslo. Mesteparten av tiden sin bruker han på Westerdals, hvor han studerer prosjektledelse innen kunst og kreative næringer. Ved siden av det jobber han freelance innen musikk- og festivalbransjen i tillegg til et fast engasjement som riggleder i Piknik i Parken. Martin er også leder i Konsertforeningen Betong på Majorstuen. I tillegg har han en deltidsstilling i Sunkost Gunerius.

Dyrevelferd og miljø er noe Martin i alle år har vært interessert og engasjert i. Mot videregående skole gikk det opp for ham at han ikke lenger ville støtte en industri som han har så mye imot. Der startet hans ferd som vegetarianer. Noen få år etter, med mye mer kunnskap og lærdom i sekken, visste Martin at det eneste som var riktig for ham, var å kutte ut alt som har animalsk opprinnelse. Valget om å bli veganer gjorde ham mer bevisst og oppmerksom på hva slags forskjeller man kan gjøre ved hjelp av få tiltak. Siden da bruker han gladelig tid på å gjøre det han kan for en bedre fremtid for dyr og miljø.

Andrea Pichlo, kasserer

Andrea er 30 år og har bodd i Oslo siden 2014. Hun er opprinnelig tysk, men har også bodd i Stockholm, hvor hun fullførte mastergraden i Accounting and Financial Management og jobbet som controller i to år. Som eneste person i sin familie bestemte Andrea seg allerede for 17 år siden for å bli vegetarianer. I 2011 ble hun veganer, og det har hun aldri angret på. Andreas valg er basert på etiske motiver: Hun vil ikke at noen dyr skal måtte lide på grunn av livsstilen hennes. Andrea vil gjerne bidra til å spre vegansk matglede, og for henne står det i fokus å skape større bevissthet om veganske alternativer, og å øke tilgjengeligheten på det norske markedet.

Andrea ble valg til kasserer på årsmøtet i 2017, og deltar også i andre NVS-aktiviteter. Når Andrea ikke holder på med regnskap eller matlaging liker hun å være ute i naturen, løpe, sykle, svømme eller padle kano. Av og til er det best å sitte et sted og lytte til vinden og fuglene (mens hun venter på at de veganske pølsene på grillen skal bli ferdige).

Ragnar Haugan, styremedlem

Ragnar Haugan er 31 år, kommer fra Bodø, og jobber til daglig som systemutvikler i en liten finansbedrift i Oslo.

Ragnar er film- og musikkinteressert, og forsøker for tiden å lære seg å spille trommer. Dersom hans forhenværende forsøk på å få gitaren og pianoet til å adlyde ham skal være en indikator på hans fremtidige suksess bak trommene, bør han riktignok ikke gi slipp på dagjobben med det første.

Ellers interesserer han seg for psykologi og filosofi, deriblant spørsmål om hvorfor vi spiser det vi spiser, og han setter alltid pris på et bra “sporvognsproblem”. I ca to år nå har han holdt seg unna det aller meste av dyreprodukter, mest av alt av hensyn til dyrene, og han ønsker veldig gjerne å bidra til at flere gjør det samme.

Tom Kuyken, styremedlem

Tom er 28 år gammel, kommer fra Belgia, bor i Oslo og jobber som barista. Han har vært veganer i to års tid, etter flere år som vegetarianer. Tom elsker å lage og smake på kaffe, men på fritiden liker han å lage mat, og han er veldig glad i lesing og løping. Han har lest mye etikk og ernæring, og er alltid glad for å diskutere det. Tom mener at veganisme ikke bare er viktig, men nødvendig og logisk.

Ida Elen Mogstad, styremedlem

Ida Elen Mogstad er 26 år, bor i Oslo og studerer psykologi ved Universitetet i Oslo. Fra før har hun en bachelor i engelsk litteratur og en master i entreprenørskap. Hun ble veganer høsten 2015 etter å ha vært pesceterianer i et og et halvt år. Siden februar 2017 har Ida vært sekretær i Norsk vegansamfunn. Hun er lidenskapelig opptatt av å spre informasjon om veganisme og å gjøre veganisme tilgjengelig for alle.

Trine Strømme, styremedlem

Trine er 28 år og bosatt i Oslo, hvor hun studerer til en master i bibliotek- og informasjonsvitenskap. Hun har vært veganer i to år, etter flere år som vegetarianer. Trine er opptatt av å løfte frem veganisme som en rasjonell og udramatisk levemåte, som står i samsvar med andre verdier de fleste av oss setter høyt. Med fokus på praktisk kunnskapsformidling og rom for etisk refleksjon, ønsker hun å gjøre veganisme til et mer tilgjengelig alternativ. Trine har sittet i styret til Norsk vegansamfunn siden 2016.

Jorunn Bonderup, varamedlem


Jorunn Bonderup er 40 år gammel og bor i Sandnes. Hun har vært veganer siden høsten 2013. Hun jobber med transport og logistikk til vanlig. Jorunn ønsker å gjøre veganisme lett tilgjengelig for alle og jobber derfor for å skape en arena for treff for etablerte eller nye veganere. Hun har blant annet vært initiativtaker til Vegan Friday i Sandnes. I 2017 vil hun arrangere flere treff lokalt for veganske familier og barn, samt NVS treff for alle interesserte i området for å spre informasjon om veganisme på Vestlandet.

Marit Ylvira Haugland, varamedlem

Marit Ylvira Haugland er 27 år og kommer fra Trondheim, men bor i Oslo. Hun har en mastergrad i psykologi. Ved siden av jobben som miljøarbeider har hun en liten frivillig-jobb i ROS (Rådgivning om Spiseforstyrrelser). Hun spiller roller derby, og er ellers veldig glad i det meste som har med Japan å gjøre, foto, bøker, skriving og brettspill.

Marit kuttet ut kjøtt for åtte år siden og har vært veganer i fire år. Hun er spesielt engasjert for dyrene, men også for klimaperspektivet rundt veganisme. Hun er opptatt av å vise at veganisme er et tilgjengelig alternativ for alle, og at overgangen til vegansk kosthold/livsstil innebærer mer fordeler enn ulemper.

Marit ble med i Norsk vegansamfunns styre som sekretær i 2015. I tillegg til sekretæroppgaver (referatskriving, nettsidearbeid, sende og svare på mailer) har hun skrevet artikler til NVS’ nettside (f.eks. effektiv aktivisme-serien) og er med på NVS’ arrangementer. Hun hadde også hovedansvar for den første Vegansk vår (i 2015) og hadde delansvar for Vegansk vår 2016.

Frivillige i Norsk vegansamfunn

Ragnhild Hoff, lokalkoordinator Trondheim

Ragnhild er 31 år og bor i Trondheim, der hun også er oppvokst. Hun holder for tiden på med en mastergrad ved NTNU, og gleder seg til å bli ferdig.

Ragnhild har alltid vært glad i dyr og naturen, men det var først i en alder av 28 at hun ble veganer. Etter å ha fått opp øynene for den behandlingen dyra i kjøtt-, egg- og melkeindustrien utsettes for, bestemte hun seg for å kutte ut animalske produkter. Det er et valg hun aldri har angret på.

I tillegg til dyrs rettigheter er Ragnhild opptatt av rettferdighet og miljøvern. Hun synes derfor det er et stort pluss at det å være veganer reduserer hennes økologiske fotavtrykk, og bidrar til en mer rettferdig verden. Gjennom å være aktiv i Norsk vegansamfunn ønsker hun å bidra til at det skal bli enklere å være veganer, og at flere blir inspirert til å prøve en mer plantebasert livsstil.

Johanna P. Haarseth, lokalkoordinator Trondheim

Johanna P. Haarseth er 18 år gammel, og går siste året på videregående. Hun kommer fra Gudbrandsdalen, men bor nå i Trondheim og skal starte på samfunnsøkonomi på Dragvoll til høsten.

Johanna ble veganer i 2013 for å bidra til en verden med mindre lidelse, og hun jobber blant annet som frivillig i NOAH – for dyrs rettigheter. Johanna har også et brennende engasjement for miljøvern, og er politisk aktiv i Grønn Ungdom.

En av hjertesakene til Johanna er arbeidet med å gjøre det lett for den enkelte forbruker å gjøre dyrevennlige og gode valg i hverdagen, ved å kunne velge produkter som gjør minst mulig skade.

Claire Omkering, lokalkoordinator Ås

Claire Omkering er 36 år og bosatt på Ås. Hun kommer opprinnelig fra Nederland. Claire har alltid vært glad i dyr og ble vegetarianer som 22-åring, og veganer i 2014. Hun er ikke i tvil om at det å leve vegansk er det beste valget både for dyrene og for oss mennesker. I tillegg er Claire opptatt av miljøspørsmål og matsikkerhet. Gjennom å være aktiv i Norsk vegansamfunn håper hun at hun kan bidra til en bedre verden for både mennesker og dyr.

Claire ønsker å styrke veganmiljøet på Ås på grunn av NMBU og forkningsmiljøet der. Hun er opptatt av at veganere har fakta og forskning på vår side, og at det er viktig å samarbeide med hverandre og kommunisere budskapet ut i verden. Claire er også interessert i vegansk økologisk jord- og hagebruk, det vil si det å dyrke mat uten husdyrgjødsel. For Claire er det viktig å vise verden at det faktisk går an å produsere menneskemat helt uten domestiserte dyr, også i Norge.

Annelie Stausland, lokalkoordinator Grenland

Annelie (Emily) Stausland er 41 år gammel og bor i Porsgrunn sammen med fire lodne pelsdotter og en mann. Hun er initiativtaker og koordinator til NVS sine treff i Grenland, hvor hun ønsker å fremme veganisme og å bygge opp et miljø for veganere og vegannysgjerrige.

Annelie er gründer og startet opp egen bedrift i 2000, Avalon Spa & Helse, hvor hun arbeider i dag med flere ansatte. Hun er fleksibel som poteta og er utdannet blant annet reiselivskoordinator og massasjeterapeut. Hun holder nå på med spesialisering innen psykisk helsearbeid og en spennende utdanning innen relasjoner og fredsarbeid hos River Phoenix Center for Peacebuilding i USA. Annelie har vokst opp med et vegetarisk kosthold og tok steget til 100% veganisme høsten 2015.

Annelie er glad i dyr og er opptatt av dyrevern og dyrevelferd, samt menneskerettigheter og fredsbygging, og hun ønsker å kunne bidra til å gjøre en positiv forskjell her i verden. Utenom dette er hun en glad og livlig kunstnerisk sjel som driver på med oljemaling, kampsport, sang og musikk.

Arild Tornes, redaksjonsmedlem og skribent

Foto: Andrea Bruer

Arild Tornes er 37 år og bosatt i Oslo. Han har en mastergrad i idéhistorie, og har engasjert seg i dyrevernaktivisme og veganisme i over 10 år. I 2009 var Arild en av stifterne av Norsk vegansamfunn, og han har sittet i styret frem til 2017. Arild er med i nettredaksjonen og er frivillig skribent for nettsidene.

Anders Vaage, lokalkoordinator Bergen

Anders Vaage er 31 år og født og oppvokst i Bergen. Han har vært veganer siden januar 2015, og vegetarianer i ca 3 måneder før det. Anders har fagbrev i sikkerhetsfaget og har jobbet som vekter siden 2006. Han er glad i å reise og oppleve det veganske kjøkkenet rundt omkring i verden. Anders er opptatt av dyrs rettigheter både lokalt og internasjonalt.