Stemningsrapport fra Vegetarfestivalen i Halden
Stemningsrapport fra Vegetarfestivalen i Halden

Stemningsrapport fra Vegetarfestivalen i Halden

 

Alt lå til rette for en flott festival!
Alt lå til rette for en flott festival!

Osloveggiser har i de senere årene blitt skjemt bort med vegetarfestivaler og vegetariske julemesser, men det har vært lite av slike arrangementer utenfor gryta – inntil forrige helg! Norsk vegansamfunns utsendte tok tempen på festivalen, som fant sted på Fredriksten festning i Halden den 24. august.

Tekst og foto: Marte Munkeli

Haldens lokale ildsjel Jens-Petter Berget fant ut at han var lei av å møte fordommer og korttenkte spørsmål om vegetarisme: «Hva spiser du egentlig? Får man i seg det man trenger? Er det ikke veldig kjedelig?», og inviterte heller haldenserne til å komme og finne ut av dette selv. Budskapet var klart: Halden – Give peas a chance!

Fornøyd med festivalen

– Jeg er oppvokst i Halden og bor her, og jeg hadde et sterkt ønske om å spre informasjon om hva vegetarmat egentlig er for noe. Selv har jeg vært vegetarianer i 12 år, og kjenner bare én annen vegetarianer i Halden, sier Berget. – Man får jo så mange spørsmål om hva man spiser, så nå har folk muligheten til å komme og oppleve hvor variert og godt vegetarmat kan være!

Berget
En fornøyd festivalgeneral tok seg tid til å smake på varene.

Han forteller videre at han håper festivalen kan inspirere lokale restauranter til å tilby mer vegetarmat, og at disse innser at det faktisk er en etterspørsel etter dette. Når det gjelder antall besøkende skal ikke arrangøren klage:

– Jeg er veldig fornøyd med oppslutningen rundt festivalen, og håper utstillerne også er det! Jeg vet ikke hvor mange som har vært innom, men jeg tror det er flere tusen.

Med slike resultater må man jo lure på om han vil gjenta suksessen neste år?

– Ja, det kan jeg garantere! smiler Berget.

Noe for enhver

En solrik augustdag på Fredriksten festning skapte en idyllisk ramme rundt festivalen. Sammenlignet med tidligere tilsvarende festivaler i Oslo var det naturlig nok mindre folkemengder. Dette skapte en behagelig stemning med tid til å se, lukte og smake på varene, og snakke med tilbydere, frivillige og gamle kjente. Men hvordan var matutvalget for veganere?

På Veganlife var selvfølgelig alt vegansk. Henriette fra Gå Vegan hadde også, ikke overraskende, en 100 % vegansk stand. De hadde valgt å servere enkel og rimelig mat på festivalen, og kunne tilby to forskjellige supper, en sandwich og blåbærmuffins, alt til under 35 kroner. Smaksprøver avslørte at Gå vegan vet hva de driver med!

Thomas fra Veggisbutikken stilte med 100 % vegansk utvalg av blant annet turmat, dyremat, bambustøy og belter. Nina Färdig fra Green Laces hadde tatt med seg et bredt utvalg veganske sko, belter, vesker og sminke fra sin butikk i Stockholm. Også her var utvalget 100 % vegansk. Nina åpner veldig gjerne en butikk i Norge etter hvert, hvis etterspørselen er der!

Vin og grønt hadde en fristende stand med produkter av italienske råvarer. Man kunne velge i blant annet olivenolje, balsamico, pesto, tapenade, soltørket tomat, marmelade, tomatsauser og pasta. De serverte også en fritert pizza som kunne serveres med og uten ost, men utover dette var alle varene de solgte veganske. MasalaMagic stilte med gryteretter, bøker, krydderblandinger og chutney’er. Med unntak av en dressing og en drikk med kefir var alt de serverte vegansk.

Funky
Josefine serverte funky raw taco til haldenserne.

Rått og godt utvalg

Det var også et bra utvalg av raw food på festivalen. Comida Viva serverte gourmet raw food til allrighte priser. På menyen sto blant annet falafelwrap, vannmelongazpacho og crepes. Gulrotkaka inneholdt honning, ellers var alt de serverte på festivalen vegansk. Josefine fra Funky Fresh Foods serverte 100 % vegansk mat på festivalen, og kunne tilby tacosalat med mandler og soltørket tomat, brownies, smoothie og ingefærshot. Sistnevnte skal visstnok være bra for forbrenningen, så man skal klare å spise ekstra mye på vegetarfestival.

Vegansk gatekjøkkenmat

Magnus fra gatekjøkkenet Jonsborg i Göteborg hadde tatt turen over grensa med et bredt utvalg veganske ferdigprodukter til salgs, og serverte deilig junk-food til sultne festivaldeltakere. Jonsborg startet med vegetarpølser i 1995, og har siden det stadig økt tilbudet av veganmat. I dag kommer 60-70 % av omsetningen fra veganske produkter. Ifølge Magnus er det viktigste å nå kjøtteterne, og vise dem at vegetarmat ikke handler om å knaske på gulrøtter! Vegansamfunnet gir to tomler opp til Jonsborg, og håper de finner veien til Norge permanent etter hvert.

Jonsborg
Magnus gir tommel opp for Halden vegetarfestival!

Lokal innsats

Enkelte av utstillerne utmerket seg med spesielt godt tilbud for veganere.
Spesielt imponerende var det at enkelte lokale forretninger hadde

Terje Høvik på Wayne's Coffee hadde lagt seg i selen for å glede veganere på festival.
Terje Høvik på Wayne’s Coffee hadde lagt seg i selen for å glede veganere på festival.

anstrengt seg for å tilby noe vegansk. Terje Høvik fra Haldens lokale Wayne’s coffee hadde gjort et godt stykke arbeid før festivalen, og hadde personlig fikset både tofutti, hjemmelagd hummus og vegansk pesto til sandwichene de serverte. Wayne’s hadde også en glutenfri og vegansk cookie. En stor tommel opp for Wayne’s, som lover å vurdere å ta inn vegansk sandwich som et fast innslag i cafeen. (Red. anm: Vegansamfunnet har etter publisering av artikkelen mottatt en e-post fra Terje Høvik, hvor han fortelle den gledelige nyhet at Wayne’s Coffee Halden vil innføre veganfredag fra og med uke 36. På denne dagen vil de servere en eller flere veganretter i caféen!)

Også den lokale sushirestauranten Sjøbris utmerket seg ved å stille med 100 % vegansk utvalg på festivalen. De hadde med seg friske og fristende grønnsaker til makiene sine, og kunne opplyse at de vanligvis selger omtrent 4-5 % vegetarmaki i restauranten sin.

Rom for forbedringer

Det var altså godt med utvalg for sultne veganere på festivalen. Likevel er det absolutt rom for mange forbedringer. Oppdraget til utstillerne hadde ifølge arrangørene vært at mest mulig av tilbudet skulle være tydelig merket vegansk. Dette hadde også gjort livet lettere for de som måtte ha allergier mot melk eller egg. Dette ble det dessverre syndet mye på, og runden blant bodene avslørte at kunnskapen om og forståelsen for veganisme varierte en del mellom utstillerne. Dette kan gjerne arrangørene ta tak i til neste år. Inntil da kan man bare glede seg til å atter oppleve en solfylt og idyllisk vegetarfestival – forhåpentligvis med hundre prosent vegansk mat!


Tre på festival

Den frivillige: Christian Hartmann, Halden

 Artig med vegetarfestival, selv om maten er bra hjemme også.
Christian syns det er artig med vegetarfestival, selv om maten er bra hjemme også.

 

– Hvorfor er du her i dag?

– Jeg jobber som frivillig. Jeg er gift med en av arrangørene, som er vegetarianer. Jeg spiser mye vegetarmat til vanlig, men er ikke vegetarianer selv. Tilbudet på festivalen er veldig bra, og jeg har fått smakt på mye godt! Generelt er utvalget av vegetarmat veldig bra der jeg bor – det er nemlig kona som lager maten!

 

 

 

 

Nesten-vegetarianeren: Brita Aaen (med hunden Bella), Lillehammer

– Hva slags forhold har du til vegetarmat?

Brita og Bella koste seg i sommersola på festival.
Brita og Bella koste seg i sommersola på festival.

– Jeg har en datter som er vegetarianer, og regner meg selv som ca. 90 % vegetarianer. Jeg har tidligere jobbet på en institusjon med et godt vegetartilbud, og er godt vant til å lage denne typen mat. Jeg bor på Lillehammer, og synes faktisk tilbudet i butikkene er veldig bra. Også på restaurantene er det nesten alltid et vegetartilbud på menyen. Grunnen til at jeg foretrekker vegetarmat er at jeg ikke liker tanken på alle dyrene vi spiser. Mange mener at hvis man ikke spiser kjøtt, får man ikke i seg alt man trenger, men det er lett å erstatte kjøttet med andre produkter.

 

 

 

De lokale: Edward og Lidy Alten, Halden

– Hva synes dere om at det arrangeres vegetarfestival i hjembyen deres?

– Det synes vi er spennende. Det er jo nydelig vær, og vi liker at det skjer noe her. Vi spiser vegetarmat iblant, men det er vanskelig å få tak i vegetarmat ute på byen i Halden. Her på festivalen er det jo et fantastisk utvalg, og det vi spiste var veldig godt. Vi liker å få inspirasjon til mat vi kan lage selv, og er flinke til å variere med råvarene. Med krydderet vi har kjøpt skal vi lage indisk mat hjemme.

EdwardLidy
Lokalpatriotene Edward og Lidy liker at det skjer ting i hjembyen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.