Spør ernæringsekspertene

Les svar på tidligere ernæringsspørsmål her!

Obs! Våre ernæringsfysiologer har for tiden ikke kapasitet til å besvare nye henvendelser, men i arkivet finner du svar på mange vanlige spørsmål.

Har du spørsmål om vegansk ernæring og helse? Ernæringsfysiologene Pernilla Berg og Baljit Kaur har flere års erfaring innen fagfeltet, med en særlig interesse for og kunnskap om vegansk kosthold. Husk å lese tidligere svar før du sender inn spørsmål — kanskje får du vite det du trenger!

Pernilla Berg er veganer og utdannet ernæringsfysiolog ved Stockholms universitet. Hun har en doktorgrad i kosthold og tykktarmkreft fra Karolinska Institutet, og har tidligere jobbet som toksikolog på Kemikalieinspektionen. Siden 2008 har hun drevet den svenske nettbutikken Veganlife, som hun startet for å avdramatisere veganisme og gjøre veganske varer lettere tilgjengelig.

Pernilla har gitt ut kokeboken Pillans vegankokbok med 270 veganske oppskrifter, og er også det svenske bladet Hälsa sin kostholdsekspert. Selv ble hun vegetarianer da hun var 12 år gammel og veganer da hun var 19. I 2014 har hun vært veganer i 18 år.

Trening er en viktig grunnsten i hennes liv, og hun er en ivrig maratonløper.

“Veganmat er sunt, bra for dyrene og miljøet. Men det er noen ting man bør vite som veganer. Det er ikke sunt å leve kun på salat og tomater. Ta vitamin B12-tilskudd, spis kalsiumrik mat, følg med på dine jernverdier (spesielt kvinner), bruk en god omega 3-kilde og ikke slurv med proteininntaket.” – Pernilla Berg

Bajit Kaur

Baljit Kaur var ferdig utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo høsten 2008. Hun har også tatt tverrfaglig videreutdanning innen Diabetesomsorg- og behandling ved Universitetet i Nordland (2010/2011).

Hun har allsidig klinisk erfaring og har jobbet med mange ulike problemstillinger og diagnoser. Tidligere har hun jobbet som klinisk ernæringsfysiolog ved Sykehuset i Vestfold-Tønsberg, Nordlandssykehuset Bodø, Lofoten og Vesterålen, og LHL-klinikkene Glittre. Nå jobber hun som klinisk ernæringsfysiolog ved Drammen sykehus.

Baljit Kaur er særdeles interessert i vegetarisk ernæring, og har skrevet artikkelen Helsefordeler og utfordringer ved vegankoster publisert i Norsk Tidsskrift for Ernæring. Artikkelen er også gjengitt i sin helhet på NVS sine nettsider.

Les svar på tidligere ernæringsspørsmål

 

[print_link]

Org.nr.: 895215732 / Bankkonto: 1503.71.30351 / e-post: kontakt@vegansamfunnet.no