Spedbarn og kosttilskudd
Spedbarn og kosttilskudd

Spedbarn og kosttilskudd

Spedbarnsalderen er fra fødselen til barnet er ett år gammelt. Så lenge mor fullammer vil de fleste næringsstoffer overføres til barnet i passende mengder, med ett viktig unntak: Alle spedbarn, uavhengig av kosthold, bør få tilskudd av vitamin D fra de er ca. en uke gamle fordi dette vitaminet ikke overføres godt nok selv om mor tar tilskudd. I tillegg bør alle veganske spedbarn få tilskudd av omega-3 fettsyren DHA fra ca. 6 måneders alder.

Spedbarn som ammes av mødre som er veganere kan (i tillegg til vitamin D og DHA) ha behov for tilskudd av enkelte andre næringsstoffer. Dette er først og fremst avhengig av mors kosthold og hennes bruk av kosttilskudd. Barn som får noe morsmelk og noe morsmelkerstatning, kan også ha behov for enkelte tilskudd, avhengig av mengden morsmelkerstatning de får. Det er særlig vitamin B12 og jod som det kan være nødvendig å gi tilskudd av direkte til spedbarnet helt fra starten.

Vitamin B12: Vitamin B12 er viktig for normal vekst, dannelse av blod og den motoriske og kognitive utviklingen til barnet. Vanligvis har et nyfødt barn et lite lager av B12 i leveren som skal være tilstrekkelig for første leveår selv med lavt inntak.
Vitamin B12 overføres også vanligvis greit og effektivt via morsmelken. Det er stor enighet om at alle gravide og ammende kvinner som har et vegansk kosthold trenger B12-tilskudd. Samtidig kan det ta tid for kroppen å bygge opp vitamin B12-lageret dersom nivået allerede er lavt. Tilskuddet må inntas over tid for å sikre at morsmelken inneholder tilstrekkelig med B12. Om mor har vitamin B12-mangel, vil fosterets lager kunne være redusert og innholdet i morsmelken vil også være lavere.1 Anbefalinger om B12 til veganske spedbarn varierer noe fra land til land. I Norge anbefales det å gi tilskudd av B12 til barn av veganske mødre helt fra starten – med visse unntak som beskrevet under.

Når er det aktuelt med tilskudd av B12 til barnet?
Hvis mor har hatt gode verdier over tid (bekreftet med blodprøver), vil dette i utgangspunktet være tilstrekkelig. Dersom mor har hatt lave eller ukjente B12-verdier i forkant, eller ikke har tatt tilskudd av disse næringsstoffene over lengre tid, anbefales det som en ekstra forsikring at spedbarn som ammes av en mor med et vegansk kosthold, får tilskudd av B12 direkte. Det er fordi mangel har store konsekvenser. Veganske barn er ekstra sårbare fordi de kan ha lavere B12-status fra starten og fordi brystmelken også kan inneholde mindre B12 om mor er veganer.2–5 Om tilskudd behøves kan de gis fra én ukes alder.

Når er det aktuelt med tilskudd av jod til barnet?
Alle gravide og ammende med et vegansk kosthold anbefales tilskudd av jod. Om jodinntaket til mor er tilstrekkelig, vil jod utskilles aktivt og rikelig i melken. Siden det tar tid å bygge opp jodstatus, anbefales det at tilskuddet tas i god tid før et svangerskap – på samme måte som anbefalingen for tilskudd av folat.
Når det gjelder jodtilskudd direkte til barnet er ikke anbefalingene like klare som for B12. Det er vanskelig å måle mors jodstatus og samtidig er spedbarnet helt avhengig av tilførsel av jod for å sikre tilstrekkelig produksjon av skjoldbruskkjertelhormon, et hormon som er viktig for utvikling av nervesystemet.
Jod kan være nødvendig å gi som tilskudd til spedbarnet direkte når mor er veganer, som et føre-var-prinsipp slik som B12. Det er spesielt viktig om mor ikke har tatt tilskudd av disse næringsstoffene over lengre tid. Om jodtilskudd skal gis direkte til barnet, er det viktig at man ikke gir for mye.
Anbefalt dosering for spedbarn er 50 µg. Dråpepreparater med jod kan lett overdoseres, så det er viktig å følge anvisningene. Tangpreparater bør unngås.

Omega-3: Så lenge mor fullammer, og har gode kilder til dette selv (tilskudd av DHA anbefales), vil morsmelken tilføre gode mengder av den langkjedede omega-3-fettsyren DHA. Denne fettsyren er viktig for utviklingen av barns hjerne og nervesystem.
Når fullamming opphører og fast føde utgjør en større del av næringsinntaket, ved rundt 6 måneders alder, bør DHA gis som tilskudd direkte til barnet.

Oppsummert

  • Vitamin D gis fra barnets første leveuke.
  • B12 og jod kan gis fra én ukes alder om man er usikker på mors status (som beskrevet over). Om mor har bekreftet god status av B12 og har tatt tilskudd av jod (i riktig mengde) over tid må disse uansett gis fra fullamming opphører ved ca. 6 måneders alder.
  • Omega-3-fettsyren DHA gis fra fullamming opphører, rundt 6 måneders alder, og minst de to første leveår.

Kosttilskudd til spedbarn – dosering:

Vitamin B12: Fra 1 µg  – mengde avhenger av flere faktorer
Jod:50 µg /daglig
Vitamin D:10 µg / daglig
Omega 3 DHA:100 mg/daglig (når barnet ikke lenger fullammes)

Når barnet får morsmelkerstatning:
Morsmelkerstatning (både av kumelk og soya) skal være tilsatt alle næringsstoffer. Det er derfor ikke nødvendig med ekstra tilskudd når barnet full-ernæres med morsmelkerstatning. Når mengden erstatning reduseres parallelt med at barnet spiser mer fast føde, kan det være behov for tilskudd.

Nina Cathrine Johansen – master i samfunnsernæring.
PAN Norge

Referanser

  1. Rasmussen, S. A., Fernhoff, P. M. & Scanlon, K. S. Vitamin B12 deficiency in children and adolescents. J. Pediatr. (2001) doi:10.1067/mpd.2001.112160.
  2. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes DRI The Essential Guide to Nutrient Requirements. Natl. Acad. Press (2006).
  3. Nordic Council of Ministers, N. C. of M. Nordic Nutrition Recommendations 2012. Nord. Nutr. Recomm. 2012 (2014) doi:10.6027/nord2014-002.
  4. European Food Safety Autorithy – EFSA. Dietary Reference Values for cobalamin (vitamin B12). EFSA J. 2015;13(7)4150 13(7), (2015).
  5. Obeid, R., Murphy, M., Solé-Navais, P. & Yajnik, C. Cobalamin status from pregnancy to early childhood: Lessons from global experience. Adv. Nutr. (2017) doi:10.3945/an.117.015628.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.