Sandwichbonanza, kakefest og treretters restaurantopplevelse – veganere inntar Restaurant Day
Sandwichbonanza, kakefest og treretters restaurantopplevelse – veganere inntar Restaurant Day

Sandwichbonanza, kakefest og treretters restaurantopplevelse – veganere inntar Restaurant Day

I forbindelse med matfestivalen Restaurant Day 17. august åpnet Norsk vegansamfunn sin egen lille kafé for en dag i Oslo. Arrangementet ble en kjempesuksess, med blide gjester som handlet sandwicher og kaker til den store gullmedalje. I Stavanger arrangerte Mari Hult, damen bak den kjente Vegetarbloggen, restaurant for en dag med to bordsettinger, der alle plasser ble revet bort på et døgn. Vi deler her våre erfaringer, og utfordrer veganere over hele landet til å åpne sine egne minirestauranter på neste Restaurant Day den 15. november!

Tekst/redigering: Marte Munkeli og Linda K. Mathisen. Foto: Marit Ylvira Haugland (Oslo) og Mari Hult (Stavanger)

Sandwich. Foto.
NVS stilte på sin første Restaurant Day med sandwichbonanza til folket!

Vegansk sprett-opp-restaurant

Kafégjester. Foto.
Mange tok turen innom den veganske kaféen i høstregnet.

Restaurant Day er et internasjonalt konsept som startet opp i Finland i 2011. Konseptet er at for én dag kan hvem som helst med lyst og initiativ starte en sprett-opp-restaurant, uten å gå gjennom byråkratiet, startkapitalen og risikoen som kjennetegner vanlig serveringsdrift. Det kan være alt fra noe så enkelt som å selge vafler ut av vinduet sitt til å invitere til fem-retters gourmetmiddag, alt ettersom hva man har lyst, tid og kapital til.

Denne matfestivalen, som initiativtagerne kaller det, arrangeres fire ganger i året, og alltid på en lørdag eller søndag. Tre år etter starten har konseptet spredd seg til tretti land, og over 2000 registrerte spisesteder var med da Restaurant Day ble avholdt for fjortende gang den 17. august. En av disse var Norsk vegansamfunns lille sandwich- og kakekafé på Rodeløkka velhus i Oslo.

Let them eat cake! PS: We’ve got sandwiches too.

Ostekake. Foto.
Ostekake med rips – en deilig vegansk sommerfristelse.

To personer i NVS-styret hadde vært med på å arrangere Restaurant Day-kafé en gang før, så vi visste litt hva vi gikk til. Forrige gang vi var med var det februar og vinter, og vi kjørte konseptet varmende chiligryter og peiskos. Denne gangen valgte vi å gå for lettere og mer sommerlig mat: Veganske sandwicher. Så godt, så enkelt – og så vanskelig å få tak i på vanlige spisesteder!

For å gjøre arbeidet enklere for oss selv kjøpte vi ferdigoppskjært, økologisk brød fra Godt Brød på Grünerløkka. Vi satte sammen en variert og fristende meny med FLT (Facon, Lettuce, Tomato), BBQ-marinert tempeh, hummus og grønnsaker, ost og skinke og «tunfusksalat».

Vi solgte også veganske pølser i lompe, brus, kaffe og soyasjokolademelk. Og kanskje viktigst av alt: Fantastiske kaker som våre frivillige kakebakere hadde med! Med deres gode hjelp kunne vi friste med et vell av søtsaker som brownies, eplekaker, ostekaker, terter og muffins. Mia fra bloggen Green Bonanza kom også innom med en sjokoladekake som forsvant på et blunk. Uten kakebakerne våre hadde Restaurant Day blitt en helt annen affære, og vi er dypt takknemlige. For det er nesten rørende hvor glade folk blir over at det ikke bare finnes vegansk kake – det finnes masse!

Gitarspilling. Foto.
Improvisert konsert på terrassen.

Minikonsert i solen

Helt fra vi åpnet ved lunsjtider strømmet det på med glade kunder. Regnet hang tungt, og vi var fornøyde med at vi ikke hadde gått for grilling, som vi et øyeblikk hadde vurdert. Sandwichene gikk unna, og mange kom både to og tre turer for å smake på de ulike alternativene. Kakene må imidlertid sies å være en særlig suksess, og ros og gode ord rant inn.

Med så mange kunder ble det hektisk på kjøkkenet, og alle seks fra NVS som jobbet denne dagen var på beina fra start til slutt for å ekspedere kunder, ta imot betaling, koke kaffe, steke pølser, skjære kakestykker, rydde bord og vaske opp. Litt småprat med de hyggelige kundene våre ble det heldigvis tid til innimellom.

På den tekniske siden hadde vi sikret oss ekstra godt. Takket være den nye iZettle-kortleseren vår kunne vi nå også akseptere betalinger med bankkort, noe både kundene og omsetningen vår satte pris på.

Gevinsten mellom slagene fikk vi hver gang vi kunne se opp og utover lokalet – fullstappede bord med mennesker som hygget seg. Her var både ungdommer og eldre og par med babyer og barn på fanget i skjønn forening. På ettermiddagen kom sola sammen med tre flotte musikere som ga oss en minikonsert på terrassen! Idyllen var komplett.

Mor og barn leser. Foto.
Tidlig krøkes som god veganer skal bli – høytlesing fra NVS sin brosjyre om veganisme.

En slik suksess må gjentas

Etter fullt kjør og kø hele dagen nærmet det seg plutselig tid for å stenge. Kakene var utsolgt, og det eneste som var igjen var et lite fat med sandwicher. Det ble endelig tid for et litt slitent og overveldet styre å sette seg med en blings og ta en pust i bakken. For en morsom dag! Masse blide og glade folk innom, god reklame for saken og for foreningen, og et lite overskudd til kassa som kan brukes til investeringer i materiell og framtidige aktiviteter. Det kommer godt med i en hektisk høst!

Og allerede samme kveld kunne vi konkludere med at alle må sette av 15. november i kalenderen: Da er det Restaurant Day igjen, og vi er selvfølgelig med!

Styret NVS. Foto.
Restaurant Day-gjengen er klare for neste prosjekt!

Restaurant Day også i Stavanger

En av Norsk vegansamfunns store helter, Mari Hult fra Vegetarbloggen, åpnet også sin egen restaurant i forbindelse med Restaurant Day den 17. august. Hun donerte hele overskuddet fra dagen til sin hjertesak: Dyrebeskyttelsen.

Siden hun alene har betydelig mer peiling på mat enn hele styret i Norsk vegansamfunn til sammen, valgte hun et litt annen konsept for dagen. Her forteller hun om sitt Restaurant Day-prosjekt i Stavanger:

Rødbetravioli. Foto.
Rødbetravioli coming up!

Venteliste for hummus, rødbetravioli og sjokoladeostekake med skogsbærcoulis

Rafael og Lars. Foto.
Blid serveringshjelp: Rafael og Lars.

Vi var så heldige at vi helt gratis fikk låne lokalet til Jakobs Brød på Sola. Jeg lagde maten og fikk hjelp av to kjempeflinke servitører, Rafael og Lars. Vi serverte treretters middag til tretti personer to ganger, altså seksti personer til sammen.

Eventet ble utsolgt før vi i det hele tatt rakk å promotere det, og på under ett døgn var alle plassene revet vekk. Ventelisten var på nesten femti personer på det meste, og det kom veldig mange henvendelser fra folk som ønsket seg enda en bordsetting. Det er ingen tvil om at det er etterspørsel etter vegansk mat i Stavangerområdet!

Gjestene fikk brød med hummus og aioli, rødbeteravioli, nøttestek og dessert. De første tretti fikk sjokolademousse med kokoskrem, de siste fikk en nesten rå sjokoladeostekake med skogsbærcoulis. På vei ut døren fikk alle med seg en liten gavepose med en chocolate chip cookie til hjemveien.

Ostekake. Foto.
Rå ostekake med sjokoladeknapper.

Stor suksess og lærdommer til neste gang

Dette er første gang vi har arrangert noe slikt, og det dukket opp litt innkjøringsproblemer med nøkler som forsvant, servitører som måtte snike seg inn bakveien, og oppvaskmaskin og stekeovn som var vanskelige å få i gang, men jeg tror vi klarte å løse det meste slik at det ikke gikk ut over gjestene.

I tillegg var påmeldingsløsningen litt vanskelig å forstå for noen, som førte til at det kom litt flere gjester enn det vi hadde satt opp plass til. En gjest klagte på luften og akustikken i lokalet, så vi legger nok ut færre billetter neste gang.

Tilbakemeldingene ellers har vært strålende, både personlig og i sosiale medier. Spesielt på Facebook og Instagram har det vært kjekt å følge med på alle bildene som har dukket opp. Veldig kjekk dag, og det frister å gjenta det!

Restaurantgjester. Foto.
Utsolgte plasser til begge bordsettinger og lange ventelister – vegansk gourmet er i vinden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.