Presentasjon: Tor Malnes Grobstok
Presentasjon: Tor Malnes Grobstok

Presentasjon: Tor Malnes Grobstok

Etter årets kommune- og fylkestingsvalg har mange veganere i Norge blitt folkevalgte, og dermed fått makten til å påvirke utviklingen i Norge mer direkte. Norsk Vegansamfunn skal presentere noen av våre medlemmer og veganere som har blitt valgt inn i kommune- og fylkesting, og som vi sikkert kommer til å se mye mer av fremover. 

Tor Malnes Grobstok (22) – MDG

Medlem av kommunestyret i Ås

Favorittrett: Vanskelig å velge, men bao buns med fake kjøtt og kimchi er i hvert fall vilt godt!

Dyrs rettigheter var hovedgrunnen til at Tor Malnes Grobstok gikk inn i politikken. Selv om det er stor forskjell på tiltakene i miljøpolitikken, har de fleste partiene nå akseptert at klima og miljø er viktige politiske saker. De har derimot fortsatt ikke innsett hvor viktig dyrevelferd er. “Jeg var lei av å bare drive med lobbyisme fra utsiden og lei av treige politikere som aldri handlet.” Grobstok tror det kan bli krevende å kjempe for tiltak som han mener er superviktige, men som mindre dyre-interesserte politikere vil synes er tullete og tiltak som ikke har noen plass i politikken. Han har en veldig klar plan på hva han vil jobbe for som kommunestyrerepresentant:

  • Få inn dyrevelferd som et vektlagt krav ved offentlige anskaffelser, slik at det som kjøpes inn av animalsk mat i hvert fall kommer fra dyr som har levd gode liv. 
  • Innføre vegonorm i alle kommunale møter og arrangementer. Det vil si at all mat som standard er vegansk med mindre enkeltpersoner aktivt ber om kjøtt. 
  • Innføre meatless monday i alle kommunale kantiner og krav om fast vegansk tilbud
  • Stopp bruken av egg fra burhøns i kommunal mat
  • Nekte utleie av kommunal eiendom til sirkus med dyr
  • Si nei til jakt på rødlistede arter i kommunale skoger
  • Bevilge støtte til arbeid for hjemløse dyr i kommunen. 

Malnes sitter også i styret til MDG Ås og Ås Grønne studenter, og er i tillegg medlem av det dyrepolitiske utvalget i Grønn Ungdom. Der håper han blant annet å få gjennom et forbud mot kjøttreklame på offentlige arealer, som buss, T-bane, trikk og holdeplasser. Ved siden av politikken studerer han husdyrvitenskap på NMBU, er aktiv i studentpolitikken og i Nettverk for dyrs frihet. 

“Det at jeg har startet med politikk betyr ikke at jeg vil slutte med aktivisme!”

Hva er Tor Malnes Grobstoks beste tips til deg som vil jobbe for dyrene?

“Bli aktiv! Finn en form for aktivisme som passer for deg! Om det er å skrive leserinnlegg, gå i demonstrasjonstog, dele ut flyers eller noe helt annet. Alt hjelper. Og ikke glem hverdagsaktivitetene. Hver gang du serverer digg vegansk mat til noen eller orker å ta diskusjonen om at «kua må jo melkes» er du med på å påvirke noen bittelitt i riktig retning.“

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.