Presentasjon: Signe Bakke Sølberg
Presentasjon: Signe Bakke Sølberg

Presentasjon: Signe Bakke Sølberg

Etter årets kommune- og fylkestingsvalg har mange veganere i Norge blitt folkevalgte, og dermed fått makten til å påvirke utviklingen i Norge mer direkte. Norsk Vegansamfunn skal presentere noen av våre medlemmer og veganere som har blitt valgt inn i kommune- og fylkesting, og som vi sikkert kommer til å se mye mer av fremover. 

Signe Bakke Sølberg (27)

Valgt inn i kommunestyret i Bærum og fylkestinget i Viken for MDG.

Favorittrett: Falafel og hummus (helst på Kasbah), spiser også mye risnudler med avocado

Når jeg møter Signe Bakke Sølberg i Oslo sentrum, er det rett før hun skal løpe ti kilometer i Oslo maraton. Jeg er heller ikke den eneste som vil snakke med henne der – mens vi sitter på kaféen kommer det flere bort for å hilse på henne og ta en liten prat. I tillegg til å ha vært aktiv i MDG og Grønn Ungdom, har Sølberg inntil nylig vært leder i Grønne Studenter, mens hun studerte litt samfunnsøkonomi på Universitetet i Oslo.

Sølberg er egentlig utdannet samfunnsgeograf med spesialisering i politisk geografi. Dermed passer det midt i blinken for henne å ha blitt valgt inn i kommunestyret og fylkestinget – det finnes knapt en jobb som kunne passet bedre til hennes kompetanse. Her får hun særlig bruk for kunnskap om samfunnsplanlegging og arealbruk. I tillegg har Sølberg lært mye om hvordan mennesker samhandler med steder; Hvordan mennesker påvirker steder og omvendt.

På spørsmål om hva hun vil gjøre for dyrene i kommunen svarer hun at man kan redusere mengden kjøtt i kommunenes kjøkken. Det viktigste er likevel å få gjort noe for landbruket i fylket og der er man først og fremst avhengig av å få endret subsidiene nasjonalt. Samtidig kan man jo sette egne mål, som for eksempel gjennom klimamålene i fylket. MDG vil også ha flere valgfag på videregående skole, og der håper hun å få inn mere kunnskap om dyr og mer kontakt med dyr. 

“Vi er så utrolig distanserte fra dyrene og hvor maten vår kommer fra.”

Sølberg mener at MDG allerede har mye god politikk for dyrene, blant annet at de ønsker at skolematen skal være hovedsakelig plantebasert. “Jeg tror det viktigste vi kan gjøre i MDG er å støtte bøndene i en omstilling. Der tror jeg vi har den politikken som skal til, men vi må løfte den enda mer enn i dag.” 

Sølberg gleder seg til den dagen når det å være veganer ikke lenger er et issue. På kommunestyremøter og andre politiske arrangementer, opplever hun ofte at folk enten skal mobbe henne litt eller er kjempeinteresserte i det hun spiser. Samtidig forstår hun godt at folk synes det er vanskelig å gi fra seg “en del av seg selv” – for det er jo ikke bare selve smaken av kjøtt, men også kulturen rundt, og tradisjoner som juleribba. For Sølberg var klimaet grunnen til at hun ble vegetarianer og senere veganer. “Med en gang jeg sluttet å spise kjøtt, så var det som om hjernen min åpnet seg opp for å høre argumentene for dyrevelferd også – for man velger jo å ignorere argumentene når man spiser kjøtt selv.” 

Hva er Signe Bakke Sølbergs beste tips for deg som vil jobbe for dyra?

“Jeg føler egentlig ikke at jeg er noen ekspert på dyr. Det filosofiske aspektet ved det har fascinert meg veldig – menneskets forhold til naturen var på en måte min inngang. Det viktigste man kan gjøre er nok å lese seg opp på forskning om hvordan dyr fungerer og hvilke omgivelser de trives i. Og så er det kjempeviktig som forbruker å velge produkter som er økologiske eller helt kjøttfrie. Veganisme er jo en form for aktivisme i seg selv. Samtidig kan man være aktivist på hjemmefronten, rundt middagsbordet.”

Skrevet av Mirjam Kammler 16.10.2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.