Presentasjon: Sara Mauland
Presentasjon: Sara Mauland

Presentasjon: Sara Mauland

Etter årets kommune- og fylkestingsvalg har mange veganere i Norge blitt folkevalgte, og dermed fått makten til å påvirke utviklingen i Norge mer direkte. Norsk Vegansamfunn skal presentere noen av våre medlemmer og veganere som har blitt valgt inn i kommune- og fylkesting, og som vi sikkert kommer til å se mye mer av fremover. 

Sara Mauland (43) – Rødt

Medlem av kommunestyret i Stavanger/1. vara til fylkestinget i Rogaland 

Favorittrett: Indisk curry og eplekake med vaniljeis

Sara Mauland brenner for rettferdighet og har vært engasjert i politikken i flere år. Det var hennes engasjement for å beskytte de svakeste som førte henne til veganismen. Ettersom hun er opptatt av faire trade og arbeideres rettigheter ble det naturlig for henne å ta hensyn til hvordan dyrene i matproduksjonen har det. “Når jeg først begynte å sette meg inn i hvordan dyrene vi spiser egentlig har det så fant jeg ut at jeg ikke lenger kunne være med og støtte dette systemet. Da var det lett å ta steget fullt ut.” Heldigvis har Mauland også en tvillingsøster som ble veganer før henne og dyttet henne i riktig retning. Til slutt var det boka Eating Animals som gjorde utslaget, og det var kanskje takket være søsteren at Sara Mauland leste boka i det hele tatt.

“Jeg kunne ikke si at jeg var opptatt av rettferdighet og av å beskytte de svakeste og samtidig ignorere alle dem som ikke hadde en egen stemme og ikke kunne stå opp for sin egen sak.»

Som kommunestyrerepresentant får Mauland muligheten til å følge opp planene om å lage en dyrevelferdsplan for kommunen. I tillegg har hun en rekke andre dyrevernssaker på agendaen:

  • Styrke de organisasjonene som jobber for de hjemløse kattene i kommunen, og gjøre det vanskeligere å kvitte seg med uønskede dyr. Obligatorisk chipping og kastrering kan være et steg i riktig retning.
  • Jobbe for god dyrevelferd i landbruket og i oppdrettsnæringen etter kommunesammenslåingen mellom Stavanger, Renensøy og Finnøy.
  • Ha fokus på måkene og duene og de andre fuglene i byen. Mange ser på dem som en pest og en plage, men de har også en rett til å være her!
  • Økte kommunale tilskudd til lokale organisasjoner som jobber for dyrene samt jobbe for at vi verner lokale naturområder som er viktige for fugleliv og biologisk mangfold.

På fylkesplan vil Mauland og partiet jobbe mot vindmøller på land på grunn av blant annet hensynet til dyrelivet, men også innad i Rødt har Mauland tenkt til å snakke høylytt om dyrs rettigheter fremover. “Rødt har mye bra politikk på området allerede, men et forslag jeg har stilt tidligere og som jeg kommer til å ta opp på nytt er å jobbe for et nasjonalt forbud mot import og salg av foie gras.” Dessuten vil hun jobbe for at partiet sier enda tydeligere at de vil jobbe for å redusere kjøttforbruket og på sikt avskaffe industrielt dyrehold. Det blir naturlig når man ser landbrukspolitikken i sammenheng med miljøpolitikk og med helsepolitikk i mye større grad enn de gjør i dag.

Som veganer kan man nok oppleve at møtematen er “et halvt rundstykke med et salatblad og en skive tomat, noen som kjenner seg igjen?”, men så var det jo heller ikke møtematen som lokket Mauland inn i politikken. Bortsett fra at man må jobbe på tom mage iblant, mener Mauland at det å være veganer heller er en styrke. “Jeg har tatt et bevisst valg og endret livsstil og vaner på grunnlag av min politiske og personlige overbevisning. Det viser at jeg står for meningene mine og tar konsekvensen av dem.” Dessuten ser man kanskje saker fra et litt annet perspektiv enn det alle andre gjør, og det er jo en berikelse for partiet.

Hva er Sara Maulands beste tips til deg som vil jobbe for dyrene?

“Bli veganer eller i det minste kutt ned på kjøttinntak! Ta med vegansk kake på møter, inviter venner på en god middag eller gjør det du kan for å vise at man kan leve godt uten kjøtt. Bli frivillig for lokale organisasjoner som jobber for dyrene, bli fosterhjem, gi et pengebidrag eller finn ut hva annet du kan gjøre. Veldig mye av arbeidet for dyrene er drevet på frivillig basis og de ulike organsasjonene har alltid bruk for mer hjelp. Og sist, men ikke minst – les deg opp og bli med og spre kunnskap! Altfor mange tror at dyrene har det bra her i Norge og at vi derfor ikke trenger å ta noe ansvar for dyrs lidelse hverken på nasjonalt eller globalt plan.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.