Presentasjon: Mailiss Solheim
Presentasjon: Mailiss Solheim

Presentasjon: Mailiss Solheim

Etter årets kommune- og fylkestingsvalg har mange veganere i Norge blitt folkevalgte, og dermed fått makten til å påvirke utviklingen i Norge mer direkte. Norsk Vegansamfunn skal presentere noen av våre medlemmer og veganere som har blitt valgt inn i kommune- og fylkesting, og som vi sikkert kommer til å se mye mer av fremover.

Mailiss Solheim (30) – Rødt

1. vara til bystyret i Bergen

Favorittrett: Mammas nøttestek med kålrotstappe, hvit saus og poteter. Altså julemiddagen.

Mailiss Solheim er godt over gjennomsnittet glad i musikk. Hun skriver om musikk for ulike publikasjoner, og selv om det begynner å bli en stund siden sist, så spiller hun også bass. I tillegg går en del av fritiden med til sport, nærmere bestemt fotball og MMA, “mest på tv nå om dagen – jeg er ikke så sprek som jeg en gang var”. I tillegg har hun en noe usunn interesse for skrekkfilmer og -bøker, som til tider gjør henne en smule mørkredd, men hun ville aldri byttet bort Stephen King- eller x-files-samlinga for noe i verden. 

Selv om Solheim er teolog av utdannelse, jobber hun altså mye som musikkjournalist. Dessuten er hun i dag regionssekretær for Rødt og leder i Rødt Bergen. “Rødt har mye god politikk på dyrevelferd, men vi kan absolutt bli enda bedre.” Bare ved å være veganer, kan Solheim påvirke hvilken mat som serveres på interne møter og gjøre andre oppmerksomme på at disse valgene er viktig. Minst like viktig er det at hun ønsker å sørge for at dyrevern løftes enda mer i arbeidet Rødt gjør, og sørge for at de både lokalt, på fylkesnivå, og nasjonalt har god politikk for dyrene. Solheim har selvsagt ikke alle svarene alene, så hun ønsker å få innspill fra dyrevernsorganisasjonene, spesielt i forkant av prosesser der Rødt utvikler sine egne arbeidsprogram.

 “For å kunne bli tatt på alvor som et dyrevennlig parti, må vi sørge for at dyrs rettigheter står sterkt i programmene våre, og tørre å løfte dyrevernsaker i de aktuelle foraene der vi har talerett.”

Mailiss ønsker å bruke sin representasjon i bystyret til blant annet å jobbe for at kommunen tar et større ansvar for hjemløse dyr. Både gjennom å gi betydelig økonomisk støtte til organisasjoner som Dyrebeskyttelsen, og ved å pålegge chipping og kastrering av katter. Hun vil også jobbe for at kommunen følger opp tidligere vedtak om å innføre kjøttfri mandag i alle kommunale kantiner, i tillegg til å utvide dette til at disse kantinene ikke bare har kjøttfri mat én gang i uken, men hver dag har fullgode vegetariske og veganske matalternativer – slik at man kan velge dyre- og miljøvennlig hver eneste dag, ikke bare mandager. I tillegg håper hun at Rødt sammen med de andre miljøpartiene kan sikre bevaring av myrområder og verne sårbar natur, slik at de tar vare på det biologiske mangfoldet i kommunen.

Foreløpig har ikke Solheim møtt på andre problemer enn mat på møter, kurs og konferanser. “Jeg blir overrasket over at det fremdeles er en del matleverandører/restauranter/o.l. som ikke helt har forstått forskjellen på vegetar og vegan, og som ikke klarer å sette sammen et fullverdig vegansk måltid.” Det kan være slitsomt, men Solheim har troen på at dette blir bedre jo flere vi er som gir beskjed om hva som må endres for at det blir riktig. 

“Jeg tror også at valget jeg har gjort om å bli veganer gir mer integritet, fordi det viser at jeg faktisk «practice what I preach» – og det er jo en styrke når man driver med politikk.”

NOAH – for dyrs rettigheter var den første organisasjonen Solheim meldte meg inn i som tenåring. Da ble hun også vegetarianer. “Jeg husker virkelig ikke hvordan jeg ble engasjert i dyrs rettigheter, men det bunnet, og bunner, ut i en tro på dyrs egenverdi, og at de er frie individer på lik linje med oss mennesker. Jeg kan ikke forestille meg et liv der jeg igjen skal godta å påføre andre frie individer lidelser, bare fordi det er slik tradisjonene er.” I et halvt liv har altså dyrevern vært en ryggmargsrefleks for henne. Selv om mye av dette handler om egen livsstil og ikke aktivitet i organisasjoner, tror hun at det har påvirket mange rundt seg til å ta mer dyrevennlige valg.

I starten av tjueårene tok Solheim steget fullt ut og ble veganer, like etterpå meldte hun seg inn i Rødt. “Selv om ikke dyrevern direkte var grunnen til at jeg ble aktiv i politikken, så har disse engasjementene samme bakteppe. Det er troen på det gode, på frie individer og på rettferdighet.” En stund etter hun meldte seg inn i NOAH, ble Solheim aktiv i miljøbevegelsen. Det var der hennes politiske aktivitet for alvor startet.

“Siden da har jeg aldri sett meg tilbake, og kampen for det jeg tror på kommer jeg alltid til å ta!”

 

Hva er Mailiss Solheim beste tips til deg som vil jobbe for dyrene?

«Å redusere kjøttkonsumet er et viktig tiltak, og så kan man etter hvert ta steget til å bli vegetarianer eller veganer. For å vise andre at et vegansk kosthold faktisk er både sunt og godt, kan en gjerne invitere venner og familie på middag. Jeg har alltid vært eneste vegetarianer/veganer i min familie. Da jeg først bestemte meg for å ta dette steget for 15 år siden var det ikke et veldig populært valg. Men etter noen år var stemningen en helt annen, og alle er i dag enig i at å redusere kjøttforbruket er bra, og liker å prøve ut kjøttfrie retter. Ingen lager f.eks. så god nøttesteik som min mor!

Ellers er jeg veldig fan av å støtte dyrevernsorganisasjoner, både økonomisk og med frivillighet. Selv om jeg er glad i alle dyr, er jeg nok ekstra glad i katter. Når livssituasjon og bosted endelig tillot meg og familien å få en katt, var det en selvfølge å adoptere fra Dyrebeskyttelsen. I dag kan jeg ikke se for meg et liv uten fantastiske, kosete og nysgjerrige Kalypso. Dyrebeskyttelsen trenger alltid nye fosterhjem og for-alltid-hjem. Eller bare noen til å komme innom og hilse på kattene som bor på senteret.»

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.