Presentasjon: Lene Martinsen
Presentasjon: Lene Martinsen

Presentasjon: Lene Martinsen

Etter årets kommune- og fylkestingsvalg har mange veganere i Norge blitt folkevalgte, og dermed fått makten til å påvirke utviklingen i Norge mer direkte. Norsk Vegansamfunn skal presentere noen av våre medlemmer og veganere som har blitt valgt inn i kommune- og fylkesting, og som vi sikkert kommer til å se mye mer av fremover.

Lene Martinsen (20)

Første vara til kommunestyret i Kongsberg

Favorittrett: (Vegansk) pasta carbonara 

Med et sterkt valg på nasjonal skala for visse partier som driver dyrefiendtlig politikk, er det ekstraviktig å støtte opp om dyrevennlig politikk. Derfor er det så gøy at veganere har blitt valgt inn i kommunestyrer over hele landet! Spesielt for mindre byer som Kongsberg, er representanter som Lene Martinsen helt avgjørende. Der har hun vært leder for Kongsberg Sosialistisk Ungdom i to perioder, før hun nå ble valgt til vara for kommunestyret. “Det kan være vanskelig å få gjennom tiltak som

kjøttfrie dager i offentlige kantiner på bygda, men det er noe jeg kommer til å jobbe sterkt for.” I tillegg ønsker Martinsen å jobbe for å bevare det biologiske mangfoldet i Kongsberg, og støtte arbeidet med en dyrevernsplan.

Innenfor sitt eget parti håper Martinsen også å få gjennom mer dyrevelferdspolitikk. Blant annet vil hun få tilbake et dyrevelferdskapitell i partiprogrammet, få bedre politikk på dyreforsøk, sirkusdyr, og dyreverntilsyn og ID-merking av familiedyr. I Sosialistisk Ungdom er hun heldigvis ikke alene om å kjempe for dyrene; store deler av ungdomspartiet er vegetarianere. På sommerleirer og seminarer ble Martinsen introdusert for mye vegetarmat. Det var et tungtveiende argument for henne at kjøttindustrien fører til så store klimagassutslipp, men etterhvert som hun leste seg mer og mer opp på politisk teori, ble hun også gradvis mer interessert i dyrs frigjøring. “Man kan ofte se klare paralleller mellom dyrenes kamp og kampen til kvinner og minoritetsgrupper.” Derfor mener Martinsen også at SV er det beste partiet for vegansk politikk: fordi man ikke kan være for det ene uten å være for det andre.

 

“Det vanskeligste som etisk veganer i politikken er at partiene med god dyrevelferdspolitikk likevel ikke fremmer dyrefrigjøring. Ofte har de et fokus på kjøttindustrien som et klima-problem heller enn et rettighets- og etikk-problem.” 

Heldigvis har organisasjoner som NOAH kommet en lang vei ved å sette press på de politiske partiene. På verdensbasis har man til og med partier som V-Partei3 i Tyskland, Partij voor de Dieren i Nederland og The Humane Party i USA. Selv om disse partiene ikke vinner valgene, mener Martinsen at de får flyttet debatten og satt press på spesielt venstre-siden, som har drevet frem frigjøringskamper historisk. Utenom partipolitikk studerer Martinsen tverrfaglige kjønnsstudier i Bergen, og er aktiv i flere organisasjoner. 

Hva er Lene Martinsens beste tips til deg som vil jobbe for dyrene?

“Jeg vil anbefale å bli politisk aktiv, enten i partipolitikk for et grønt parti, eller i en organisasjon som arbeider for dyrs frigjøring og rettigheter. Det er også viktig å jobbe for dyrs frigjøring på et veldig personlig nivå. På 1960 tallet sa feministene at det personlige var politisk, og det er også noe jeg vil påstå er viktig i dyrs frigjørings-kamp. Ditt forhold til dyr er politisk fordi dine personlige handlinger går ut over dyr som individer. Derfor vil jeg oppfordre til å spise plante-basert, velge velvære produkter som ikke er testet på dyr, og ikke besøke dyrehager eller kjøpe kjæledyr, istedenfor å vente på politiske tiltak som forbyr disse tingene.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.