Presentasjon: Helene Viken
Presentasjon: Helene Viken

Presentasjon: Helene Viken

Etter årets kommune- og fylkestingsvalg har mange veganere i Norge blitt folkevalgte, og dermed fått makten til å påvirke utviklingen i Norge mer direkte. Norsk Vegansamfunn skal presentere noen av våre medlemmer og veganere som har blitt valgt inn i kommune- og fylkesting, og som vi sikkert kommer til å se mye mer av fremover. 

Helene Viken (18) – SV

Kommunestyrerepresentant i Tønsberg

Favorittrett: Taco eller lasagne

Helene Viken går i 3. klasse på Greveskogen videregående skole, hvor hun også er elevrådsleder, og hun gleder seg for tiden veldig til studiene. På fritiden danser hun ballett, noe hun har gjort i 15 år. I tillegg danser hun også andre typer dans, som moderne og jazz, og hun synger i kor. Viken er landsstyrerepresentant for Vestfold Sosialistisk Ungdom og sitter i SUs internasjonale utvalg. Heldigvis er hun veldig glad i å ha mye å gjøre, for nå er hun, som 18-åring, den yngste veganeren i hele Norge som har blitt til kommunestyrerepresentant!

I kommunen og fylket sitt vil Viken slå et slag for mer vegetarmat og veganske alternativer i kommunale kantiner. Det driver hun allerede med på sin egen skole, og hun tror dette lar seg gjennomføre. I tillegg vil hun være en stemme for dyra og kjempe for tiltak som bedrer dyrevelferden.

“Jeg kjemper alltid for mer miljøvennlighet og dyrevennlighet i organisasjonene jeg er med i. “

Viken har sammen med venner fått gjennomslag for at alle arrangementer i Sosialistisk Ungdoms regi kun skal servere vegetarmat og ha veganske alternativer. Selv om det er en hard kamp i SV er målet hennes å få det til der også.

Utfordringer Viken møter på som veganer i politikken, er i hovedsak holdninger. “Folk kan synes at jeg blir litt ekstrem og er redde for at jeg skal ta fra dem gleden av å kunne spise en biff. Disse folka vet som regel ikke så mye om temaet, og mange lever i «denial» og vil helst ikke vite det heller.” Det skal mye til før folk er villige til å endre på hverdagen sin. I tillegg er det veldig ofte vanskelig å få tak i mat på arrangementer.

Helene Viken ble vegetarianer da hun var bare 10 år gammel, på grunn av dyrs rettigheter. For rundt 2 år siden ble hun så veganer. “Dyrs rettigheter var et viktig punkt for meg da jeg valgte parti som 12-åring. Jeg valgte det partiet jeg mener er best på dyrs rettigheter (og det meste annet), og det er det samme partiet som jeg er medlem av i dag.”

Hva er Helene Vikens beste tips til deg som vil jobbe for dyrene?

“Dersom du ønsker å jobbe for dyr vil jeg anbefale å melde deg inn i en organisasjon som f.eks. NOAH, eller Norsk Vegansamfunn. Alt er lettere om man står sammen, og da kan man få til sjukt kule ting!! Husk hvor viktig kampen er, og at du kjemper saken til de som ikke kan kjempe den selv.”

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.