Presentasjon: Ane Solstuen

Etter årets kommune- og fylkestingsvalg har mange veganere i Norge blitt folkevalgte, og dermed fått makten til å påvirke utviklingen i Norge mer direkte. Norsk Vegansamfunn skal presentere noen av våre medlemmer og veganere som har blitt valgt inn i kommune- og fylkesting, og som vi sikkert kommer til å se mye mer av fremover. 

Ane Solstuen (30) – MDG

Kommunestyrerepresentant i Lillehammer

Favorittrett: I familien vår er lørdagstacoen hellig, og det er rett og slett så innmari godt – sikkert mest på grunn av selve familieritualet. Vi later som om vi prøver en ny variasjon hver uke, med et eller annet nytt tilbehør, men vanligvis blir jeg bare skuffa over at tacoen smaker annerledes og lager den helt basic i porsjon nummer to.

Foto: Hege Aurora Zaar Øfsti

 

Ane Solstuen jobber med fritidstilbud for barn og utlånssentralen BUA. Hun er mamma til en førsteklassing, gift med en barnehagelærer, og prøver å rekke både å treffe venner og å dra på konsert så ofte som mulig. Når hun har uvanlig god tid og uvanlig mye overskudd, leser hun en god (vanligvis kort…) bok, eller setter seg ved pianoet og synger. Solstuen er ganske fersk i politikken og har tidligere bare møtt som vara på et par møter, men nå er hun blitt valgt inn i kommunestyret. 

“Det som gjorde at jeg ble veganer, er det samme som gjorde at jeg sa ja til å stille til valg – det er på tide å gjøre det vi kan for framtida.” 

Målet hennes er å være dyrenes stemme i alle saker som påvirker dyr. I Lillehammer betyr det å få inn mer plantebasert mat i kantiner og annen matservering i kommunen, og ivareta fuglelivet så godt som mulig selv om det skal bygges en ny E6 gjennom et naturreservat. “Vi vet jo også at klimaendringene vil gjøre framtida vanskeligere for både mennesker og dyr, så jo mer utslipp vi klarer å kutte, jo bedre for både mennesker, dyr og miljø.” Solstuen føler seg heldig som er med i et parti der de fleste forstår valget om å bli veganer: “Vi er enige om at dyr fortjener bedre behandling og at dagens kjøttforbruk er langt, langt fra bærekraftig.” Hun tror at enkelte andre hun møter i lokalpolitikken vil synes veganisme er et ganske ekstremt valg, men tenker at det hjelper jo flere veganere folk får bli kjent med.

“Jeg har et veldig stort håp om å få til at alle kommunens serveringssteder skal ha et godt plantebasert tilbud hver eneste dag. Håpet er at det plantebaserte alternativet skal være så godt og fristende at alle har mer lyst på det enn på de vanlige, kjøttbaserte rettene – og plutselig skjønne at plantemat både gjør godt og smaker skikkelig godt. For altså, plantemat ER jo bedre.”

Solstuen ble veganer av flere grunner, både fordi hun vil at jordas ressurser skal fordeles mer rettferdig uten at vi skal stjele ressurser av framtidige generasjoner, og fordi hun synes vi skal behandle både mennesker og dyr med respekt. Det er også grunnene til at hun vil være lokalpolitiker.

Hva er Ane Solstuens beste tips til deg som vil jobbe for dyrene?

“Jeg tenker det er viktig å leve i tråd med verdiene sine, og vise at det går an å prioritere annerledes enn det flertallet gjør. Om man vil at dyr skal ha det bedre, er det mulig å påvirke ved å redusere etterspørselen etter kjøtt og andre dyreprodukter, og ved å sørge for å si fra når man ser dyr bli behandla dårlig – om det er i matproduksjon eller i andre sammenhenger. Og så kjenner jeg at det gjør godt å kjenne andre som også er villige til å velge litt annerledes, og å kjenne andre som mener vi som samfunn behandler dyr alt for dårlig og som ønsker å bidra til en endring.”

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.