På sporet av den tapte sjokolade

Freia-sjokolader med melk i innholdsfortegnelsen kan være egnet for veganere

Etter at Freia endret sin merking til at flere sjokolader som tidligere var vegetabilske nå står oppført med melk i innholdsfortegnelsen, har dette ført til mye forvirring. Norsk vegansamfunn har vært i dialog med Freia/Mondelez Norge AS  at mange sjokolader med melk i innholdsfortegnelsen kun inneholder spor fra annen produksjon. De har også opplyst hvilke sjokolader denne gjelder. Artikkelen er oppdatert fra en tidligere versjon. 

Skrevet av Marte Munkeli, leder i Norsk Vegansamfunn.

Sjokoladeplater. Foto.

Foto: John Loo

Forvirrende merking

Mange veganere er veldig glad i sjokolade, og etter at Freia endret merkingen av mange av sine sjokolader til at de nå plutselig inneholder melk i ulike varianter, har frustrasjonen og usikkerheten rundt disse sjokoladene vært stor. Freia har på spørsmål svart at sjokoladene inneholder det samme som før, men siden sjokoladene alltid vil inneholde spor av melk på grunn av rester fra produksjon av melkesjokolader, mener de at å merke produktene med ”kan inneholde spor av melk” ikke er tilstrekkelig. Merke-lig, spør du oss, og forvirrende for veganere. Det sitter tross alt langt inne for de fleste av oss å kjøpe produkter hvor melk står oppført i ingredienslista. Vi tok derfor kontakt med Freia i håp om å få oppklart dette en gang for alle.

 

 

Ingen endring av produktene

Freia (Mondelez Norge) bekrefter at innholdet i sjokoladene er det samme som før: ”Det har ikke skjedd noen endring av produktet (sic)”. Dette hjelper jo lite for nye veganere eller veganere som ønsker å prøve nye sjokolader, med mindre man har fotografisk minne over alle innholdsfortegnelser på sjokolader fra før omleggingen. Freia opplyste imidlertid at når melk står som siste ingrediens i innholdsfortegnelsen, er det snakk om spor og ikke ingrediens.

Hensyn til allergikere 

På spørsmål om vi kunne få en liste over sjokoladene dette gjelder, var beskjeden at det kan de ikke gi ut, fordi de ønsker å beskytte melkeallergikere. Norsk vegansamfunn har selvfølgelig ingen horn i siden til melkeallergikere, og er helt enig i Freias ønske om at de skal kunne handle trygt i butikken. Men så lenge sjokoladene er tydelig merket med ”inneholder spor av melk” burde vel dette være klar beskjed til de svært allergiske om å holde seg unna, og de mindre allergiske om å forsøke på egen risiko?

Kan det være nødvendig å dermed ekskludere veganere og for eksempel laktoseintolerante, som ofte ikke har problemer med ”spor av”? Det er mange som kunne spist disse sjokoladene, men nå lar være, fordi de tror melk har blitt en ingrediens. I forsøket på å beskytte melkeallergikerne, har Freia i stedet begrenset kundegruppen for sine egne produkter. 

Liste over sjokolader uten melk som ingrediens

Norsk vegansamfunn er ikke fornøyd med Freias endring av merkingen av sjokolader med spor av melk, da vi mener det skaper mer forvirring enn veiledning. Vi mener Freia på en smidig måte kunne ivaretatt behovene både til melkeallergikere, laktoseintolerante og veganere ved å bruke merkingen ”inneholder spor av melk”. 

Oppdatering: Freia har nå presisert at melk ikke nødvendigvis skal stå som siste ingrediens for å være spor, men at plasseringen i ingredienslisten reflekterer hvor mye melk produkter inneholder.

Vi stilte da spørsmål ved hvordan en forbruker skal vite om en sjokolade inneholder bare litt melk som ingrediens, eller bare ganske mye spor. Det førte til at vi endelig fikk listen over Freias sjokolader i Norge hvor melk står oppført som ingrediens, men hvor det er snakk om spor (NB! Sjokoladene kan inneholde andre animalske ingredienser som bivoks, så sjekk innholdsfortegnelsene før du kjøper):

  • Non Stop
  • Dronningsjokolade
  • Selskapssjokolade
  • Premium 86%
  • De mørke bitene i Dessertsjokolade
  • De mørke hjertene i bakedekorasjonsproduktet

 

 

 

,

11 Responses to På sporet av den tapte sjokolade

  1. Silje Silje 13. april 2014 at 22:51 #

    Enig!

  2. Mari 13. april 2014 at 23:01 #

    Meget bra skrevet og helt enig! Sende inn til Morgenbladet, NRK Ytring eller lignende?

  3. Vidar 14. april 2014 at 17:19 #

    Kanskje de gjør det fordi de vet at det ikke bare er mulig at det er spor etter melk, men at det må være slike spor i den fordi de ikke gidder å vaske beholderene når de legger om fra produksjon av melkesjokolade til kokesjokolade? Bare ren spekulasjon fra min side, men tenker at de sparer tid/penger på ikke å gjøre en slik vask som er unødvendig av hensyn til hygiene og som sikkert vil ha minimalt å si for smaken.

  4. Marte Munkeli 14. april 2014 at 21:35 #

    Hei, Vidar. Du har helt rett i at sporene kommer av manglende vasking av maskinene. Dette burde nok kommet tydeligere fram av artikkelen. Takk for tilbakemelding.

  5. Cathrine 23. november 2016 at 14:06 #

    Hei. Gjelder denne listen enda?

    • Andrea Bruer 17. januar 2017 at 15:14 #

      Hei! Beklager sen tilbakemelding her, vi har ikke oppdaget kommentarene før nå. Vi anbefaler alle som er usikre om å selv kontakte Freia/Mondelez og vise til denne artikkelen ved videre spørsmål.

      Jo flere som kontakter dem, jo større etterspørsel ser de jo også at det er etter både veganske produkter og tydeligere merking av produkter som kun har spor versus produkter der melk er en faktisk ingrediens. :)

      Vennlig hilsen fra Andera Bruer, informasjonsfrivillig og nettredaktør for NVS

  6. Sol 13. desember 2016 at 13:19 #

    Hei, hva med premium sjokoladene (70%). Vet du om det ha fler om spir i bare disse også?:) Takk på forhånd!

    • Sol 13. desember 2016 at 13:22 #

      Er snakk om bare* (gikk litt fort der…)

    • Andrea Bruer 17. januar 2017 at 15:13 #

      Hei! Beklager sen tilbakemelding her, vi har ikke oppdaget kommentarene før nå. Vi anbefaler alle som er usikre om å selv kontakte Freia/Mondelez og vise til denne artikkelen ved videre spørsmål.

      Jo flere som kontakter dem, jo større etterspørsel ser de jo også at det er etter både veganske produkter og tydeligere merking av produkter som kun har spor versus produkter der melk er en faktisk ingrediens. :)

      Vennlig hilsen fra Andera Bruer, informasjonsfrivillig og nettredaktør for NVS

  7. Hans nordmann 19. desember 2016 at 23:49 #

    Er den reel nå, eller utgått på dato?

    • Andrea Bruer 17. januar 2017 at 15:13 #

      Hei! Beklager sen tilbakemelding her, vi har ikke oppdaget kommentarene før nå. Vi anbefaler alle som er usikre om å selv kontakte Freia/Mondelez og vise til denne artikkelen ved videre spørsmål.

      Jo flere som kontakter dem, jo større etterspørsel ser de jo også at det er etter både veganske produkter og tydeligere merking av produkter som kun har spor versus produkter der melk er en faktisk ingrediens. :)

      Vennlig hilsen fra Andera Bruer, informasjonsfrivillig og nettredaktør for NVS

Legg igjen en kommentar

[print_link]

Org.nr.: 895215732 / Bankkonto: 1503.71.30351 / e-post: kontakt@vegansamfunnet.no