På sporet av den tapte sjokolade – en oppdatering

I 2014 skrev vi en artikkel hvor vi informerte om sjokolader fra Freia som har melk oppgitt i ingredienslisten, men som allikevel kan være å regne som veganske: https://www.vegansamfunnet.no/pa-sporet-av-den-tapte-sjokolade/

Siden den gang har det oppstått ny forvirring kring innholdsfortegnelsen på produktene, og det har også blitt bekreftet endringer siden den gang. Men frykt ikke: Norsk vegansamfunn har ringt inn til Freia, og fått svarene du har lett etter!Så, hvordan står det til med sjokoladene?

Freia har bekreftet for oss at Dronning sjokolade (ikke særskrivingsfeil – det er slik det skrives på pakningen!) og Premium 86% IKKE har melk som tilsatt ingrediens. Disse kan dermed regnes som veganske.
(Så hvorfor står det da melk bakpå, lurer du kanskje på? Svaret gis litt lengre ned!)

Mer uheldig står det til med Selskaps sjokolade og Non Stop – disse ble bekreftet for å nå inneholde melk som ingrediens. Non Stop er forøvrig også dekket av bivoks, og er derfor uansett ikke veganske.

I vår tidligere post fra 2014 opplyste vi også om de mørke hjertene i Freias dekorasjonspakke og Dessertsjokolade som veganske. Disse har nå gått ut av produksjon, og er ikke lengre tilgjengelige.

So, what’s the fuss about?

Så, hvorfor er veganere så uenige om hvorvidt Dronning sjokolade egentlig er vegansk?
Vel, produktet lages i en fabrikk sammen med andre sjokolader. Av denne grunn har Dronning sjokolade store spor av melk i seg – såpass store at Freia ser det som riktigere å benevne melken som ingrediens enn kun spor. Slik sett er det melk i sjokoladen. Samtidig støtter man ikke melkeindustrien ved å kjøpe den. Årsaken til at du ble veganer spiller nok en rolle i hvorvidt du anser denne som ålreit å spise eller ei.

Men nå er i alle fall infoen lagt på bordet!

2 comments

  1. Men er det ikke litt merkelig at tørrmelk står som 3. ingrediens, og ingredienser alltid listes opp fra hva som er mest av til hva som er minst av? Både soyalecitin og aroma er det tydeligvis mindre av enn tørrmelk….for meg høres det ut som myyyye mer enn spor 🤔

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *