På heltid for dyrs rettigheter
På heltid for dyrs rettigheter

På heltid for dyrs rettigheter

Det er mange måter man kan engasjere seg for dyrevern på. Martin Smedjeback tar ett år om gangen og har i 2015 vært fullfinansiert for formålet. En ny innsamling for 2016 er nå i gang. Vi har tatt en prat med Smedjeback om hans arbeid. Alle som vil støtte ham kan bidra her.

Tekst: Arild Tornes

ett-ar-for-djuren-2016-highres

Gjennom 2015 har den svenske fredsaktivisten Martin Smedjeback jobbet non-stop med dyrevern. Ett år för djuren er navnet på prosjektet, hvor han har samlet inn penger for å jobbe heltid for et mer dyrevennlig samfunn. Han har ikke ligget på latsiden. Mange jern har vært i ilden, og arbeidsinnsatsen og resultatet er beundringsverdig.

Alene og i samarbeid med andre dyrevernaktivister og foreninger har Smedjeback blant annet: vært med på å organisere Djurrättsalliansens Den stora veganutmaningen; vært med på stiftelsen av aksjonsgruppen Tomma Burar, som reddet to griser, en fisk og åtte høner – ikkevoldelige sivil ulydighetsaksjoner som fikk bred medieomtale; holdt over 30 foredrag og seminarer om dyrs rettigheter; skrevet 10 debattartikler; lagd over 20 videoklipp, for det meste intervjuer; deltatt i møter med flere dyrevernforeninger; deltatt i løpeseddelutdelinger, informasjonsstands, markeringer og intervjuer i media; arrangert dyrerettighetscoaching; lest mye dyrerettighetslitteratur, spesielt om strategi. Mer om disse og flere aktiviteter kan leses på www.ettårfördjuren.se, og en kronologisk liste over alle begivenhetene finnes her.

Planen er nok ett år for dyrene i 2016, hvor han ved å bygge videre på tidligere erfaringer, håper på å utrette enda mer. Det avhenger av at nok folk kaster nok penger i potten, for at det hele skal gå rundt. Hjelp Martin å hjelpe dyrene!

Smedjeback
Martin Smedjeback har lang erfaring som fredsaktivist. I 2014 fikk han Martin Luther King-prisen for sitt ikkevolds-engasjement. Smedjeback bor i Kollektivet Gandhi i Brandberget.

Vi har stilt ham tre spørsmål om hans engasjement og arbeid.

 

Når og hvordan ble du først engasjert for dyrerettigheter?

Jeg ble lakto-ovo-vegetarianer etter å ha lest Peter Singers Dyrenes Frigjøring. Veganer og engasjert for dyrerettigheter ble jeg først mange år senere, da jeg flyttet sammen med Pelle Strindlund og Annika Spalde, som begge har skrevet bøker om temaet. I 2014 hadde jeg vært engasjert i fredsspørsmål i over et tiår og følte meg klar for noe nytt. Jeg valgte dyrerettigheter fordi det var et spørsmål som hadde blitt viktigere og viktigere for meg. Pelle ga meg ideen til å starte Ett år för djuren ved å foreslå at jeg kunne bli «crowdfunded» for å jobbe heltid med saken for ett helt år. Og slik ble det.

 

Hvordan vil du oppsummere året som har gått, og er det noen bestemte erfaringer som har vært spesielt verdifulle for deg?

Martin_Stand
Smedjeback med Djurrättsalliansen. Foto: Martin Smedjeback ©

Kanskje den viktigste innsikten er at det går an å arbeide heltid for dyr uten å måtte være ansatt et sted. Tilstrekkelig mange mennesker var villige til å støtte prosjektet økonomisk til at det skulle går rundt, pluss att jeg fikk litt inntekter fra foredrag og seminarer. Når man jobber heltid i ett år rekker man å utrette en hel del dyrerettighetsarbeid, men jeg har lært at det er grenser for hvor mye man rekker. Det er viktig å prioritere slik at jeg kan gjøre det som er mest effektivt.

Mest tid ble lagt ned i aksjonsgruppen Tomma burar. Vi har gjennom åpne frigjøringsaksjoner reddet to griser, en fisk og åtte høns. Dette har gjort meg mer overbevist om at dyrerettighetsbevegelsen trenger noen som mer direkte utfordrer dyreindustrien, på en fredelig måte.

 

Hva er dine planer for fremtiden, hva vil du jobbe med videre?

Arbeidet med Ett år för djuren i 2015 har vært så meningsfullt og vellykket for meg at jeg ikke vil slutte etter kun ett år. Derfor har jeg nå startet innsamling for Ett år för djuren 2016 og håper at jeg får inn nok for å kjøre heltid for dyrene en ny periode.

10096762125_d170b6841b_k
Smedjeback holder foredrag på Litteraturhuset i Oslo, 2013. Foto: Nettverk for dyrs frihet (CC BY-NC-SA 2.0)

Min plan er å nå ut til mange flere videregående skoler for å prate om dyrerettigheter og veganisme. Etter et skolebesøk jeg var på i høst hadde halvparten av en klasse skrevet at de ville bli veganere! Jeg ble helt sjokkert over at det var så mange, og derfor vil jeg ut til flere skoler. Flere innlegg og debattartikler håper jeg også på å få til. Den 15. januar skal vi i Tomma burar forsvare vår gris- og hønefrigjøring. En annen sak på listen er at jeg i begynnelsen av året skal ha en praktikant som vil lære seg hvordan jeg jobber under Ett år för djuren, for å forsøke å få til sitt eget dyrerettighetsår. Dette er forøvrig en av mine forhåpninger – at flere vil teste ut lignende ting som Ett år för djuren. Dyrene kan ikke få for mange dyrerettighetsaktivister som kjemper for dem og som gir mye tid og energi for dem!

 

Vi ønsker Martin Smedjeback og praktikanten lykke til!

 

Én kommentar

  1. Pingback: Oslo vegetarfestival 2016 | Norsk vegansamfunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.