Oslo Vegetarfestival 2014
Oslo Vegetarfestival 2014

Oslo Vegetarfestival 2014

Tekst: Marte Munkeli og Linda K. Mathisen

Norsk vegansamfunn på Oslo vegetarfestival 2014

Oslo Vegetarfestival 2014
Standen vår på årets festival. Fra venstre: Morten, Kaja og Julie.

Oslo vegetarfestival ble arrangert for femte gang den 10. og 11. mai i år, og feiret jubileet med å utvide festivalen til to dager. Dette er jo alle veggisers store fest, og det nye styret i Norsk vegansamfunn begynte tidlig å planlegge vår deltagelse med stand. Vi ønsket å lage et nytt design med logoen vår på, og lage nye brosjyrer å dele ut til denne anledningen. Med ekstraordinært god hjelp av tegneren Marius Stene kom vi i land med et fantastisk ”Give peas a chance”-design. Arbeidet med ny brosjyre med informasjon om veganisme og organisasjonen vår hadde mange engasjerte forslag og innspill, og etter en hektisk innspurtsaktivitet klarte vi også å bli ferdig med den i tide til festivalen – ikke minst takket være grafisk designer Jon Gaasland, som på kort tid skrudde den sammen i lekkert format.

Muffins og kaker på NVS sin stand. Foto.
Nederst i bildet: Gulrotmuffins med vaniljekrem – for anledningen pyntet av Vigdis med Norsk vegansamfunns initialer.

We got cookies too!

Ingen veganstand uten søte saker på bordet, og tradisjonen tro stilte Norsk vegansamfunn også denne gangen med både kaker og muffins som kunne kjøpes for en billig penge under hele festivalen. Dette hadde vi ikke klart uten de flotte kakebakende hjelperne våre Vala, Anette, Kaja og Vigdis! I tillegg stilte også Marte, Anette og Therese i styret med kaker til standen. Publikum var særs fornøyde med søtsakene, og flere kom tilbake for å si hvor gode de var og spurte etter oppskrift.

Her er utvalget kaker og muffins vi hadde med på årets festival:

  • Snickerskake fra Veganeren
  • Peanøttbrownies fra Veganeren
  • Kokosbrownies fra Veganeren (her ble glutenfri melblanding benyttet i stedet for hvetemel)
  • Fastelavensboller fra Veganerliv
  • Sjokoladekake fra Colleen Patrick-Goudreau
  • Crazy Devil Chocolate Cake fra Det Søte Liv (disse ble laget som muffins med smørglasur herfra, samt pyntet med fine fjes fra det nye designet vårt – imponerende jobb av kasserer Anette!)
  • Gulrotmuffins med vaniljekrem (Dette er en oppskrift fra Aktivistens kokebok, og er utgitt av Blitz’ eget forlag, BlitzBok. En variant av oppskriften finnes på bloggen Men hva spiser du egentlig?)

 

Det kan synes som om en viss norsk veganmatblogg er spesielt populær blant våre bakevenner – Hei Veganeren!

Populær quiz

Trekning av quizvinner på Oslo Vegetarfestival 2014. Foto.
Trekning av NVS sin quizvinner på Oslo Vegetarfestival 2014.

For å skape liv og oppmerksomhet rundt standen vår, lagde vi en ”Er du veganer?”-quiz. Denne kunne folk bruke for å teste seg selv og finne ut om de var überkule veganere, nysgjerrig – men på gjerdet, eller overhodet ikke interessert i temaet. Alle som leverte inn quizen var med i trekningen av en startpakke med masse veganske godsaker. Quizen ble så populær at vi faktisk gikk tom for quizark flere ganger(!), og det var hyggelig å se deltagere stå og humre mens de krysset av for sine svaralternativer. Over 200 svar ble levert inn,  og på tampen av festivalen sørget Jane fra Veganmisjonen for at trekningen gikk riktig for seg. Den heldige vinneren av kurven som bugnet av veganske godbiter, bok, kremer og såpe ble Aimee Lødemel. I tillegg til kurven vanket det også t-skjorte og ett års gratis medlemskap i Norsk vegansamfunn, og allerede dagen etter festivalen banket det på døren til Aimee for overrekkelse av premien. Vi gratulerer så mye!

Quizvinner Aimee Lødemel og NVS-leder Marte Munkeli. Foto.
Quizvinner Aimee Lødemel sammen med NVS-leder Marte Munkeli.

Påfyll for sultne mager og engasjerte hjerter

Kålburger fra Mer Kål Mindre Jål. Foto.
Mer Kål Mindre Jål sin fantastiske kålburger.

Utrolig nok skjedde det også ting utenfor vår lille stand! Som i fjor var DogA full av spennende utstillere, matboder og ulike aktiviteter. Populære gjengangere som Veganlife, NOAH, Norsk vegetarforening, Masala Magic, Veggisbutikken, Miljøpartiet De Grønne og LUSH sørget for at folk fikk dekket sine behov for både informasjon og påfyll i kjøleskap, toalettmappa og skohylla. I underetasjen, i kafeen og utenfor hovedinngangen var det et bredt utvalg av mat å få kjøpt. De dyktige menneskene i Hannas vegancatering sto klare ved grillen, og serverte nydelige tapastallerkener og burgere. I underetasjen var det indisk mat fra Krishnas Cuisine, gourmet raw food fra Comida Viva, Robs supersmoothies, vårruller og annet fra Loving Hut, og en rekke andre godsaker. I kafeen hadde Mer Kål Mindre Jål tatt plass, og deres kålburgere kunne fått enhver til å sporenstreks pakke snippesken og flytte til Trondheim. Vi venter i spenning på første Oslofilial av et persilleri.

Vegetarløperen Hilde Vaøbjørn Hagelin. Foto.
Triatlonutøver Hilde Valbjørn Hagelin holdt foredrag om hvordan bygge muskler på plantekost.

En rekke foredrag var meget populære og godt besøkte. Martin Smedjeback hadde kommet hele veien fra Sverige for å snakke om kognitiv dissonans og hvorfor vi elsker hunder, spiser griser og kler oss i kuer. Norsk vegansamfunns egne Marte Munkeli holdt et foredrag med tittelen ”Gi erter en sjanse – Veganisme på norsk”, hvor hun gikk gjennom de veganske fjellvettreglene. Klinisk ernæringsfysiolog Pernilla Berg snakket om de vanligste mytene om vegansk kosthold, og hva man bør tenke på når man trener hardt. Trening var også temaet for Vegetarløperen, Hilde Valbjørn Hagelin, sitt foredrag.

For de som ønsker mer praktiske aktiviteter var det nok i velge i: Det ble arrangert TACFIT-trening med Hege Jenssen, såverksted med Nyttige Hager, sjokoladekurs med Økosjokolade, påleggskurs med Veganmisjonen og Veganmannen, matlaging med Nordisk tang, og ikke minst årets høydepunkt: Speeddating for veggiser! Ryktene sier at det var kjempekleint, veldig hyggelig og ikke minst moro. Ryktene sier også at det ble opptil flere bekjentskaper som kan utvikle seg… Kanskje de driftige arrangørene Heidi og Synne må fikse en vigsler til neste festival? Lørdag kveld hadde man også mulighet til å mingle med andre veggiser på etterpåfest arrangert på utestedet 8K.

Hopp i havet

Etter en lang, slitsom og utrolig morsom festival gjensto bare en ting å gjøre for styret i Norsk Vegansamfunn: En forfriskende dukkert! Heller ikke vi hadde nemlig unnsluppet Facebook-farsotten. Hva vi krevde for å faktisk hoppe i havet en regnfull kveld i midten av mai, og hvordan det gikk, kan du se her. Men at vi var fornøyde med innsatsen etterpå er det ikke noe tvil om.

Representanter for styret i Norsk vegansamfunn. Foto.
Tjuvholmen by evening. Fra venstre: Kasserer Anette, nestleder Linda, sekretær Therese og leder Marte. Styremedlem Julie bak kameraet.

Norsk vegansamfunn ønsker å takke alle frivillige på stand og alle kakebakere for hjelpen på årets festival. Takk også til Marius Stene for fantastisk design, Jon Gaasland for arbeidet med brosjyra vår, og Friends Fair Trade som ga oss en generøs rabatt på godsaker til premiekurven vår i quizkonkurransen. Og ikke minst ønsker vi å takke de fantastiske arrangørene Heidi og Synne – måtte dere gjøre dette til evig tid!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.