Ku som rømte fra slakteri kalt «helt gal» og «folkevond»: – Kyr vil også leve
Ku som rømte fra slakteri kalt «helt gal» og «folkevond»: – Kyr vil også leve

Ku som rømte fra slakteri kalt «helt gal» og «folkevond»: – Kyr vil også leve

Dagbladet meldte i dag at en ku rømte fra et slakteri på Furuset, og var på vei inn i Alnaparken, før den ble skutt av Viltnemda.  Norsk vegansamfunn reagerer på måten situasjonen omtales.

Tekst: Andrea Bruer

Norsk vegansamfunn reagerer sterkt på måten kua omtales av forskjellige instanser fordi den ikke ville gå pent og pyntelig tilbake til slakteriet:

«Den beskrives som helt gal av de slakteriansatte, så Viltnemnda er tilkalt for assistanse, sier operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt til NTB. (…) Thomas Tøllefsen, slakteformann ved Fatland slakteri, sier til Dagbladet at ikke klarte å få kua inn igjen uten bistand.

– Den er for folkevond til det, sier han.» (Fra Dagbladets artikkel.)

12782251_10153352962196016_616793475_n
Leder i Norsk vegansamfunn, Kristine Flunes.

Livredd ku som vil leve

Leder i Norsk vegansamfunn, Kristine Flunes, mener denne måten å omtale ku på er svært uheldig og trist.

– Kua vil selvsagt også leve, og har et sterkt overlevelsesinstinkt. Alle dyr har kapasitet til å bli redde når de er i fare. Vi mener det er nærliggende å tro at det er derfor den rømte – ikke fordi den er mannevond eller gal, sier Kristine Flunes, leder i Norsk vegansamfunn.

– Det er ikke så rart at et dyr som gjerne vil leve, ikke går med på å gå pent og pyntelig tilbake til et slakteri, eller gjør motstand før det skal slaktes. TV2s overskrift mener vi beskriver situasjonen mer presist: «Ku med dødsangst på rømmen i Oslo.» Det er altså ikke «galskap» å ville flykte fra en livstruende situasjon.

VG spurte politiet om følgende:

«– Har dere noen formening om hvorfor kua ønsket å flykte?

– Nei, det har jeg ikke. Det blir ren spekulasjon, men dette er som sagt et slakteri.»

Norsk vegansamfunn mener svaret i grunn taler for seg selv.

Måte å rettferdiggjøre slakt på

Når kua beskrives «folkevond» og «gal» når den forsøker å flykte, forteller dette mye om hvordan vi forsøker å rettferdiggjøre at vi dreper dyra: Det impliserer at de andre dyra ikke har noe imot å slaktes fordi de ikke klarer å flykte, og er med på å forsøke å legitimere at vi dreper uskyldige dyr helt unødvendig når vi praktisk sett kan la være.

Vi ønsker at alle dyr, det være seg hunder, katter eller okser, skal slippe å måtte være i en situasjon der de må flykte for livet. Illustrasjonsfoto: Pixabay.
Vi ønsker at alle dyr, det være seg hunder, katter, kyr eller okser, skal slippe å måtte være i en situasjon der de må flykte for livet. Illustrasjonsfoto: Pixabay.

Dyr skal slippe å måtte flykte

Norsk vegansamfunn jobber hver dag frivillig for at dyr skal slippe å avles opp kun for å utnyttes og drepes, og for at alle dyr skal ha like rettigheter. Vi jobber både kortsiktig med å blant annet bedre vilkårene og valgmulighetene til veganere og legge til rette for plantebasert kost – og med langsiktig informasjons- og holdningsarbeid. Vårt mål er at at slike situasjoner ikke oppstår i det hele tatt, og at dyr skal slippe å måtte rømme fra å skulle drepes unødig, slik som er tilfellet med millioner av individer i dag. Norsk vegansamfunn jobber for at samfunnet anerkjenner at dyr er følende, sansende individer som ønsker å leve like mye som vi gjør.

I denne artikkelen sto det først at det var en okse som hadde rømt, ettersom dette var informasjonen flere nyhetskilder oppga. Vi har nå rettet det til at det var en ku som rømte.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Elisabeth Hovde

    Jeg reagerte på samme måte som forfatteren av ovenforstående artikkel da jeg hørte saken bli omtalt i media. Er denne artikkelen blitt publisert i noen av de større nettavisene? Det har i så fall gått meg forbi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.