O jul med din matglede
O jul med din matglede

O jul med din matglede

Vi har bedt denne gjengen dele sine beste juletips med oss. Øverst fra venstre: Mia Frogner, Lars K. Giæver, Hanne Sørvaag, Samuel Rostøl og Mari Hult.

Klar for en dyrevennlig jul? Det er denne gjengen. Vi har bedt dem fortelle hva som står på programmet – og menyen. Og er du den eneste veganeren rundt bordet denne jula? Da er du ikke alene!

Tekst: Nettredaksjonen

Mia Frogner

Blogger og kokebokforfatter

Mia Frogner anbefaler å være på tilbudssiden i jula. Foto: Mia Frogner / greenbonanza.com

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Mia, er 32 år, har akkurat flyttet til Nesodden sammen med mann og to katter. Til daglig jobber jeg som strategisk rådgiver i et kommunikasjonsbyrå som heter Trigger, og resten av døgnet driver jeg greenbonanza.com, skriver kokebøker, prøver å gjøre verden til et litt bedre, grønnere og triveligere sted. Jeg ble veggis da jeg var 18, og brukte et par år på å bli helt plantebasert før jeg i 2016 kuttet ut siste rest (tenke seg til, livet er helt fint uten parmesan!).

Hvilke planer har du for jula?

Vi har familie spredt over hele landet, så våre julefeiringer er mye reising. I år skal vi først kjøre bil over fjellet til Sunnmøre for å feire jul hos svigerfamilien min der, og så skal vi tilbake til et annet fjell for å være litt sammen med mine foreldre på hytta, og så omsider skal vi hjem til Nesodden for å feire nyttår hjemme i huset vårt sammen med ti fantastiske mennesker.  Det blir ikke helvegansk jul (men definitivt helvegansk nyttår!). Øystein, mannen min, er også veganer, og når vi er på Sunnmøre er det bare oss to. På min kant av familien er også min søster veganer, og hennes mann vegetarianer.

Hva står på menyen i jula?

Nå har jeg brukt 12 år på å lage nøttestek, og har faktisk tenkt til å gå litt bort fra min egen tradisjon, og forsøke noe nytt! Jeg har tenkt til å lage marinerte portobellosopper som er porsjonsvis innbakt i filodeig sammen med et saftig, crunchy fyll av blant annet spinat, urter og valnøtter. Som tilbehør blir det poteter, som jo allerede er på bordet, soppfløtesaus og ovnsbakt rosenkål, som har blitt en Bonanza-klassiker på mange juletallerkener rundt om!

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Det kan kanskje føles vanskelig å være den eneste veganeren rundt bordet, men jeg vil allikevel råde folk til å ikke bruke akkurat den anledningen til å fremme sine egne ståsted, selv om det er litt vondt. Julen er tradisjon og veldig hellig for mange, og jeg tror man kommer lenger med å være på tilbudssiden enn kranglete. Vi har i løpet av årene måtte lage mer og mer av vår mat, fordi alle rundt bordet etterhvert har begynt å ville ha, og ser på det som en selvfølgelig del av egen julemat også. Babysteps, babysteps — men det er viktig å ha god stemning på julaften, synes jeg. Alt til sin tid. Til gjengjeld går det jo an å foreslo at alle spiser plantebasert en av romjulsdagene, når folk begynner å få nok av kraftig julekost uansett? Det er alltid en suksess hos oss.

Ellers synes jeg julen er til for å være sammen og ta livet med ro, lese bøker og prate sammen, leke i snøen og ake akebrett! Da føles det også ekstra godt å komme inn etterpå og lage seg noen dødsgode konfektbiter med daddelkaramell… Eller, om man har lyst på nøtter: Prøv å riste hasselnøtter i ovnen, de blir SÅ gode!

Lars Kjelkenes Giæver

Grunnlegger av Veggispreik

Lars Kjelkenes Giæver velger matglede, og går for en dyrevennlig sjuretters på julaften. Foto: Lars Kjelkenes Giæver

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er 34 år og bor på Lillehammer, grunnlegger av Facebook-gruppa Veggispreik og politiker i Miljøpartiet De Grønne. Hobbykokk og spaltist i Wegan

Hvilke planer har du for jula?

I jula skal jeg ha ungen og feire hjemme hos min mor sammen med dama. I romjula skal jeg prøve å få invitert nærmeste familie på stor vegan-buffé, men på selve julaften vil nok de fleste rundt bordet henge fast i gamle tradisjoner. Dama og jeg velger selvfølgelig matglede.

Hva står på menyen i jula?

Det kan bli litt kamp om kjøkkenplassen, men vi leker veldig med tanken om en sjuretter i år. Det er alltid moro å lage noe som overrasker og inspirerer dem som klamrer seg til kjøttbeinet. Vi får se hva vi får til, men hittil er vi kommet fram til at dette er spennende som utgangspunkt:

1. Julepostei av tofu servert på potetlefse-nachos med kapers
2. Syrlig rødbetesalat
3. Potetlefsesushi med vegansk smøreost og røkeflaks (av saltbakt gulrot).
4. Saltbakt persillerot og pastinakk trukket i en buljongsuppe med facon og potetlefse-chips – hvilerett, jule-spritz
5. Soyaribbe (antageligvis av portebellosopp eller soyasteak) med kålrot-sorbet
6. Vegansk ostefat i julestil med pepperkakehen
7. Pepperkakemuffins og julegrøtfylt crêpe med ingefær-is

Selvfølgelig vegansk. Dette er fortsatt på idé-stadiet, men tror vi nærmer oss noe. Tror vi må ha noe søtt til desserten, men vi får se hva som skjer

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Først og fremst vil jeg gratulere! Du har utrolig mye matglede i vente. Mitt beste tips er å leke seg og ikke ta det så tungt. Alle gjør noen feil i starten, og det må ikke bli verdens undergang. Du lærer noe nytt hver dag, og sånn skal det være. Det er ikke din skyld at vi lever i et berg av kjøttrester. Du gjør faktisk en forskjell. Lurt å prøve seg litt fram før selve julaften på matretter, og lag såpass mye at andre kan få smake litt. Du har åpnet en verdenen av smaker, gi dem rundt deg en sjanse til å ta del i gleden. – God jul! Ja, og husk: – Alt kan fryses!

Hanne Sørvaag

Artist og låtskriver

Hanne Sørvaarg planlegger julemiddagen godt. Foto: Hanne Sørvaag

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er 37 år og bor i Oslo, jobber som artist og låtskriver, og er opptatt av yoga, både som treningsform og filosofien. Jeg har spist plantebasert siden september i fjor. Kjøtt sluttet jeg å spise i 2008, og har gradvis nærmet meg å spise vegansk siden det.

Hvilke planer har du for jula?

Jeg skal være hos min søster i jula, med nevøene mine, svogeren min og mamma. De lager tilbehøret vegansk der, jeg lager riskrem som dessert til alle, og så blir det en egen juletallerken til meg fra Funky Fresh Foods.

Hva står på menyen i jula?

Nøttestek og vegisterkaker, med saus og tyttebær. Og kålrabistappe. Og riskrem! Nam!

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Det er lurt å planlegge. Spør verten om de kan lage tilbehøret vegansk, det er ikke vanskelig. Ta med en erstatning for kjøttet. Hvis det for eksempel er det som gir saltsmaken, så finn noe som minner i smak og konsistens. Det er ofte kombinasjonen av smaker som utgjør et godt måltid. Og ikke bli motløs. Det kan ta litt tid, men ting går seg til! Og trøst deg med franske Oro-trøfler fra Rema 1000 når det trengs!

 

Samuel Rostøl

Grunnlegger av Veganpreik

Samuel Rostøl lover å spise dobbelt for alle som spiser dyr! Foto: Jenny Ingemarsson

Kan du fortelle litt om deg selv?

Ja, selvsagt! Jeg heter Samuel, er 34, og er han der fyren som grunnla Veganpreik med de strenge reglene! Veganer har jeg vært i 3 år, og jeg har i løpet av de årene rukket å bidra til at Veganpreik har blitt Norges største diskusjonsgruppe med vegansk fokus, og jeg fikk besøke Farmen en kjappis hvor jeg fikk hilse på en hel haug to- og firbeinte dyr i beste sendetid, og rakk å si “Jeg er veganer” — før jeg fikk beskjed om å komme meg hjem igjen.

Til daglig jobber jeg som sykepleier, en jobb jeg elsker og virkelig opplever jeg gjør mye godt i. Jeg skal allikevel i fremtiden gjøre mindre av det og legge mer tid på å jobbe for å hjelpe dyrene — fordi det er nettopp der det meste av mitt hjerte er, hele tiden.

Hvilke planer har du for jula?

Jeg reiser hjem til hjembygda mi Kvinesdal over jula, der jeg skal feire julen med hele min familie — som er uhelbredelige altetere og som feirer jul med å spise mine aller beste venner. Jeg blir eneste veganer rundt vårt middagsbord, men har heldigvis kommet så langt i vår familie at “nå spiser jeg dobbelt for å kompensere for deg”-vitsene har ebbet bort, og jeg får sitte på mitt hjørne med min deilige mat og bare kjenne meg i veien.

Neida, ærlig talt, min familie er fantastisk — de bare fatter ikke greia!

Hva står på menyen i jula?

For min del så blir det nøttesteik og enten vegisterkaker eller en eller annen form for gøttkaker, i tillegg til all det vanlige tilbehøret og sausene og kålrabistappen og så videre som vi alltid har hatt. Og jeg lover deg – jeg skal nyte hvert tygg og spise dobbelt for hver eneste som spiser dyr!

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Det som fungerer bra for meg er å unngå “praten” (du vet, den om hvorfor jeg er veganer og sånt) akkurat mens vi spiser, og jeg forsøker aktivt å huske at jeg også spiste dyr tidligere uten at jeg forsto hvor galt det var. Jeg var ganske enkelt uvitende, og minner jeg meg selv på det så klarer jeg bedre å slippe det som skjer rundt bordet, og jeg klarer i langt større utstrekning å nyte tiden sammen med familien selv om vi ikke spiser det samme.

Men mitt aller beste tips er å involvere familien i maten jeg spiser selv. Jeg ringte min mor i fjor og sa jeg ikke ønsket meg noe som helst til jul, annet enn at vi kunne lage litt julemiddag sammen. Hun tok utfordringen på strak arm, og lagde til og med fire sorter veganske julekaker FØR jeg kom hjem (inkludert krumkaker, min absolutte favoritt), og vi lagde deilig julemiddag sammen i tillegg. Det ble en fantastisk jul for meg, selv om jeg spiste “min” mat alene til slutt uansett.

Håper dere får en fantastisk jul alle sammen, og kom gjerne innom gruppen og del deres beste juletips!

Mari Hult

Blogger og kokebokforfatter

Mari Hult begynner juleforberedelsene allerede i november. Katten Tobias hjelper også til. Foto: Mari Hult / Vegetarbloggen

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er 36 år, bor i Stavanger, jobber med nettkommunikasjon ved Universitetet i Stavanger, driver vegetarbloggen.no og er «mamma» til katten Tobias.

Hvilke planer har du for jula?

Jeg elsker jul! For meg begynner det med julesanger i bilen i starten av november, bakingen begynner jeg på i slutten av november, og i desember går jeg all in med pynting som Gjertrud i The Julekalender – for de som husker henne. På julaften er jeg med hele familien hjemme hos søsteren min Kine. Der er jeg den eneste med vegansk julemiddag, men svogeren hennes er allergisk mot egg og melk, så vi har samme dessert og kaker.

Hva står på menyen i jula?

Kine er skikkelig på tilbudssiden, og i år melder hun om at hun skal lage både vegisterkaker og soyaribbe. Men før jeg fant ut av dette her så bestilte jeg en nøttestek. Den blir laget av fabelaktige Øystein som drev fantastiske Resept cafe tidligere, så det kan se ut som det bli veldig mye god mat på meg!

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Katten Tobias kan nok også se fram til en dyrevennlig jul. Foto: Mari Hult / Vegetarbloggen

Prøv å nyte julen! Det er lett å bli trist og lei med tanke på alle de dyrene som står på bordene rundt omkring, men prøv å ikke bli lei deg av det. Tenk heller på hvordan ditt bidrag hjelper mange dyr året rundt, og at du kan klare å påvirke mange i å tenke i samme retning.

Dersom du opplever at folk er spydig mot deg og valget ditt så er dette veldig trist og urettferdig. Etter min erfaring er det bedre å ikke gå til motangrep, men å med en hyggelig tone forklare valget mitt, og be om respekt for dette. Tenk som Michelle Obama: «When they go low, we go high»!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.