O jul med din matglede (del 2)

Vegansk jul
Denne gjengen er klare for en vegansk jul. Øverst fra venstre: Kristin Gjelsvik, Shabana Rehman Gaarder, Jane H. Johansen, Jarle Flaaen, Sally Renshaw, Thomas Olsen og Cornelia Grimsmo.

Mat er en sentral del av jula for mange. Ingen grunn til å endre på det, bare fordi du velger vegansk! Føles det likevel litt kjipt å være eneste veganer rundt bordet i jula? Husk at du alltid har en utvidet dyrevennlig familie der ute, sier Shabana Rehman Gaarder. Les om hvordan jula ser ut for henne og et knippe andre veganere i del to av vår veganske julespalte!

Tekst: Nettredaksjonen

Shabana Rehman Gaarder

Komiker, spaltist og samfunnsdebattant

Shabana Rehman Gaarder med Onkel Samson og kattesikkert juletre. Foto: Shabana Rehman Gaarder

Kan du fortelle litt om deg selv?

Shabana Rehman Gaarder, gift, 41. Bor i Spydeberg i Hobøl kommune. Opptatt av mennesker og dyrs rettigheter, ikkevold. Leder av Født Fri. Spist plantebasert mat siden 2014.

Hvilke planer har du for jula?

Jula tilbringes og feires med nær familie og deres barn og barnebarn. Det blir ikke helvegansk, men jeg har fått tilbakemeldinger om at folk gleder seg til å smake på min mat. Så i år blir det mer enn kun én tallerken for meg selv å lage.

Hva står på menyen i jula?

Søtpotet, rosenkål, kålrabistabbi, surkål, veganboller og risgrøt. Sopp, løk og svisker, og riskrem med granatepler. Jeg må improvisere litt i år.

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Det første året bestilte jeg ferdiglaget vegansk juletallerken. Det er mitt beste tips. Etterhvert er det bare å la seg inspirere. Jeg synes Pinterest har den beste julematinspirasjonen, men norske veganbloggere er også blitt fantastisk gode.  Veganmisjonen, Veganmannen og Vegetarbloggen er alle digge.

Julen består også av tradisjoner, så å anstrenge seg litt for å etablere de nye tradisjonene med vegetarmat, og finne gode råvarer i tide vil hjelpe. Min erfaring er at gjensidig respekt ved matbordet har funket best. En nysgjerrighet på hvordan mat smaker når man utelater det og det er bedre samtaleemne enn dømming rundt hva vi er vokst opp med å være vant til å spise. Slik har det vært i min familie. Det er trist å høre om unge som blir behandlet dårlig fordi de ikke ønsker å spise dyr ved familiejulefeiringer med andre tradisjoner. Med tiden vil folk forstå. Det er jeg sikker på.

Det viktigste er likevel ikke å å ha for høye ambisjoner og tenke på samvær med de du er glad i. Møt folk, arranger små julebord hvor venner tar med sin favorittjulerett. Det beste julegodteriet er puffet ris med smeltet sjokolade og granateplefrø. Litt havsalt. La det tørke sammen i små boller. Nom nom. Og husk at du alltid har en utvidet dyrevennlig familie der ute.

Cornelia Grimsmo

Vlogger, skuespiller og skribent

I framtiden blir vegansk mat det normale, mener Cornelia Grimsmo. Foto: Cornelia Grimsmo

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er 25 år og har vært veganer i 3 år. Jeg deler videoer av hverdagen min på Youtube hvor veganisme utgjør en stor del. Jeg har et stort dyrehjerte og vil gjøre det jeg kan for å spre budskap om å ta vare på dem, miljøet og helsa ved hjelp av forskjellige grønne tips og triks.

Hvilke planer har du for jula?

Nærmeste familie og jeg skal feire en stille og rolig jul hjemme. Det er kun jeg som er veganer, men alle er hjelpsomme med å handle og lage mat, og de er veldig interessert i å smake på.

Hva står på menyen i jula?

Jeg er mest opptatt av tilbehøret; deilig krydret poteter, søtpoteter, gulrøtter og en god saus. Ellers må jeg ha vegisterkaker. Jeg har også litt lyst til å prøve meg på noen deilige oppskrifter jeg kom over på Jamie Oliver sine hjemmesider. Som du kanskje skjønner tar jeg ting i siste liten.

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Først vil jeg fortelle deg hvor kul du er som tar det steget! Siden julen handler mye om tradisjoner kan det være trist å måtte avstå fra den tradisjonelle maten som er det viktigste for mange. Derfor hjelper det å holde fast på andre tradisjoner. Det kan for eksempel være å ha godteri i julestrømpa: Da kan man bare google litt og finne ut hvilke godteri som er veganske.

Ellers må man se på måltidet som en moro utfordring: Det er gøy å eksperimentere med forskjellige retter og oppskrifter for å prøve å få det så julete som mulig. Og så lover jeg at etter hvert blir vegansk mat det nye normale.

Thomas Olsen

Blogger, også kjent som Veganmannen

Familien til Thomas Olsen spiser vegansk på julaften annethvert år. I år er turen kommet til ikke-vegansk, men Thomas får sjelden ha maten sin for seg selv. Foto: Orhan Kuresevic

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Thomas, er 35 år og bor i Oslo. Jeg kommer fra Horten, men har bodd en del i utlandet og de siste ni årene i hovedstaden, og trives veldig godt. Jeg jobber fulltid som flyvert, og ved siden av driver jeg bloggen veganmannen.no i tillegg til flere andre veganske prosjekter. Jeg ble vegetarianer da jeg var 12 år. Det var etter at jeg innså at kjøtt kom fra dyr, og jeg synes rett og slett ikke at å ta livet til noen var verdt et måltid for meg. Så i 2008 dro jeg til USA for å jobbe for PETA, og da tok jeg steget og ble veganer. Har ikke sett meg tilbake siden.

Hvilke planer har du for jula?

Jeg skal hjem til familien i Tønsberg i jula og gleder meg veldig. Vi har en løsning nå, at vi har annenhver jul vegansk, og det funker veldig bra. I år blir det ribbe, dessverre, men jeg lager masse mat til meg selv, og familien ender alltid opp med å smake, så det blir bra.

Hva står på menyen i jula?

Vi skal lage nøttestek, vegisterkaker, soyaribbe, brun saus, rosenkål, poteter og MASSE tyttebærsyltetøy. Det er noe av det beste som finnes, så det må det alltid handles inn mye av. Mamma lager også vegansk marsipan og pepperkakedeig, så det er jeg kjempeglad for. Og så lager vi riskremen til Veganmisjonen som er bare himmel på jord. Så fantastisk kremete og god. Anbefaler alle å lage den. Så har jeg kjøpt inn godis fra helsekost og på nett, så det skal bli en deilig og kaloriholdig julefeiring i år.

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Nå er det jo veldig på tampen til jul, men jeg anbefaler som regel å prøvelage maten man skal ha på julaften i god tid i forveien så man får prøvet og feilet litt. Men hvis man lager noen av oppskriftene man finner på nett eller i kokebøker så burde det gå bra. Min nøttestek er superenkel og kjempegod, og man kan variere med de krydderne og urtene man har hjemme. Tåler man ikke nøtter kan man for eksempel bytte ut med solsikkefrø, og man kan variere som man vil. Legg gjerne til sopp eller andre godsaker. Når det gjelder å diskutere mat og kjøttproduksjon og alt det der, så anbefaler jeg å ta det etter jul. Det kan fort bli dårlig stemning og mange har sterke mattradisjoner i jula. Bare prøv å nyte julen med mest mulig fred og god stemning, og ta debatten på nyåret. Vær også tydelig med venner og familie i forhold til julegaver og fortell hva du ikke vil ha (melkesjokolade, ullsokker, produkter som er testet på dyr etc) og prøv å gi tips til hvor de kan handle (for eks. helsekost, Lush, Veganermat, Veganlife osv). Lag gjerne det meste av maten du skal ha dagen før sånn at du på julaften bare kan steke litt vegisterkaker og putte nøttesteken i ovnen, og vips så er du klar. Jeg har alltid syntes det har vært litt kjipt å stå på kjøkkenet og lage mye mat med den ribbelukta. Den bringer veldig mye dårlige minner for meg fra oppveksten. Ellers vil jeg bare si tusen takk til alle som spiser vegansk i jula, dere er nydelige!

Sally Renshaw

Står bak Vegan Norway

Sally Renshaw har allerede forberedt julemiddagen i en uke. Foto: Sally Renshaw

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg er en 30 år gammel britisk dame som bor i Oslo. På dagtid leder jeg designavdelingen hos RiksTV, som er et norsk medieselskap. Men om kvelden og i helgene bruker jeg tiden min på det jeg virkelig brenner for: Utvikle Vegan Norway-appen, bake cookies og løfte vekter!

Hvilke planer har du for jula?

Denne jula må jeg nok finne fram noen romslige klær. Julaften tilbringes hos venner over en 100 prosent vegansk, norsk julemiddag. Første juledag har jeg invitert over venner til en vegansk, britisk julemiddag. For meg handler ikke jula om å gi gaver og gå i kirken. Den handler om å dele god mat med menneskene du er glad i.

Hva står på menyen i jula?

Ok, jeg er ganske nevrotisk når det kommer til å planlegge middagsselskaper, og begynte forberedelsene for nesten en uke siden. Jeg kan ikke avsløre hele menyen, men høydepunkter inkluderer pastinakk- og bechamel-kroketter, fyll med forskjellige typer sopp, rosenkål med facon og mandler, og selvfølgelig Isa Chandras seitansteik. Til dessert bir det veganske versjoner av to britiske juleklassikere: Christmas pudding (en fruktkake full av likør som du setter fyr på før du serverer den) og en skogsbær-trifle med masse krem!

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Hvis du er den eneste veganeren bør du ta del i forberedelsene så mye du kan, og planlegg på forhånd. Ta med en hovedrett til deg selv, og snakk med verten om grønnsakene, for det hender at folk tilbereder dem med smør uten å tenke seg om (du kan alltids ta med grønnsaker også). Stikk på butikken før den store kvelden, og invester i noen fancy sjokolader og en god vegansk ost. Det gir dagen et hint av luksus.

Jula kan være en vanskelig tid, der folk som ikke ser hverandre ofte og som egentlig ikke har noe særlig til felles, føler at de må samles. Mitt råd er å pønske ut noen morsomme samtaleemner og “kule” fakta som holder stemningen oppe. For eksempel, hvis noen begynner å snakke om at planter har følelser, kan du si: “Apropos planter, så fint juletre, hvor fikk du tak i den pynten? Visste du at første gang man pyntet et juletre var i Riga, Latvia i 1510?”. Og hvis alt annet svikter, kan du sette på en bra julefilm. Muppet Christmas Carol er en stor favoritt hos oss.

Jane H. Johansen

Blogger og kokebokforfatter

Jane H. Johansen gleder seg til en rolig, vegansk jul i Oslo. Foto: Jane H. Johansen / Veganmisjonen

Kan du fortelle litt om deg selv?

Hei! Jeg heter Jane H. Johansen, er nyklekket 40-åring opprinnelig fra Skien, men bor i Oslo sammen med kjæresten min, Espen. Driver veganmisjonen.com på syvende året, en helvegansk matblogg med oppskrifter i alle kategorier. Jeg er også kokebokforfatter og gav nylig ut min tredje bok “Kjøttfrie Burgere” på Cappelen Damm.

Jeg har vært veganer i åtte år og vegetarianer i 15-20 år før det, så det tok litt tid å ta skrittet fullt ut, kan man si. Det var andre tider da jeg ble veganer i 2009… Det fantes for eksempel ingen norske veganmatblogger, noe som også var grunnen til at jeg startet min egen. Nå har vegantilbudet i butikker, på restauranter og ellers eksplodert, begrepet “veganer” er mer normalisert, vi har økt kunnskap om feltet og folk virker generelt mer positive og nysgjerrige på plantebasert kost.

Det er intet mindre enn fantastisk å ha fått være med på den utviklingen som har skjedd på veganfronten i lille Norge de siste årene. Det er helt klart mye enklere å bli veganer i dag!

Hvilke planer har du for jula?

Julaften blir helvegansk og tilbragt i ro og fred hjemme i Oslo. Jeg må innrømme at jeg synes det er veldig deilig å slippe ribbesvor og medisterkaker denne dagen. For selv om jeg er vant til å delta i middager sammen med kjøttspisere ellers i året, opplever jeg julaften som annerledes. Det er noe med at kjøttet er så veldig i fokus på denne julemiddagen, og om man er den eneste veganeren rundt bordet, kan det bli litt massivt.

Hva står på menyen i jula?

Ærlig talt så begynner jeg å bli ganske lei av julemat allerede, hehe. Som blogger har jeg jo jobbet med denne sjangeren en hel måned nå, og jeg kommer derfor til å gå for en litt annerledes og mer moderne vri og servere juletapas på julaften!

Vegisterkaker er selvfølgelig med på tapasmenyen. Denne oppskriften er en av bloggens mest populære noensinne, og jeg er så stolt over at jeg har funnet opp nettopp den. Mye fordi julemat er tradisjon, og det å ha et vegansk alternativ som minner om tradisjonsrettene er viktig.

Jane har jobbet med julemat i hele desember, og gleder seg til å spise noe annet når jula setter inn. Men det blir jul uten vegisterkaker!

Utrolig gøy å se at så mange lager vegisterkakene til jul, både veggiser og andre. Det må vel være min beste julegave tror jeg, at jeg kan bidra til at flere velger plantebaserte alternativer – også i jula.

Ellers i juleferien blir det garantert også noe helt annet enn julemat, for eksempel hjemmelaget pizza, falafel i pita, burgere fra boka mi og ellers sløve frokoster med hjemmelaget pålegg som gulrotlaks, ovnsbakt linsepostei og sprell i tomat. Og pannekaker. Og sjokoladefudge! Ååååh!

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Lag vegisterkaker! Og lag mange, slik at de andre rundt bordet også kan få en smakebit. Du skal slett ikke se bort ifra at de faller i smak også hos kjøttspiserne, og kanskje blir det vegister istedenfor medister for alle neste år?

Om du er fersk veganer og kanskje den eneste som ikke spiser kjøtt på julaften, ikke legg lista så høyt, men start med å lage ihvertfall én rett du kan spise. Vegisterkaker er kjempeenkle å lage og du kan steke dem klare på forhånd og oppbevare i kjøleskapet (ev. fryse ned). Så er det bare å varme dem opp i ovn eller stekepanne før middagen. Brun saus kan også være kjekt å ha i bakhånd, siden den ofte lages med ribbefett etc.

Typisk juletilbehør ellers pleier å være vegansk, for eksempel poteter, rosenkål, surkål og tyttebær. Så da kan du kose deg med din egen saus og vegisterkaker, pluss det tilbehøret de andre spiser i tillegg. Ha en nydelig grønn jul, alle sammen!

Jarle Flaaen

Blogger, også kjent som Vegankongen

Jarle Flaaen har fått med svigermor på vegansk julaften. Foto: Jarle Flaaen / Vegankongen

Kan du fortelle litt om deg selv?

Vegankongen: 41 år, bor i Kristiansand, matblogger og student. Vært veganer i snart 2 år.

Hvilke planer har du for jula?

Jeg skal tilbringe julen med kjæresten og andre familiemedlemmer som også er veganere. Bortsett fra Svigermor. Hun vil helst ha bacon. Huff. Selve julaften er på tross av svigermors ønsker helvegansk.

Hva står på menyen i jula?

Svensk julskinke (vegansk) med rosenkål og masse godt tilbehør. Riskrem og ymse til dessert.

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Nyt din veganske jul. Ikke irritér deg over at ikke andre rundt bordet deler ditt syn på veganisme. Vi har alle våre tradisjoner. Julen er for mange en av de sterkeste tradisjonen vi har. Hold julefreden hellig. Lag gjerne nok til at folk får smake på din mat. Gled dere sammen. Det er jo jul.

Kristin Gjelsvik

Blogger og forfatter

Kristin Gjelsvik fikser julemiddag til hele familien. Foto: Kristin Gjelsvik

Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg heter Kristin Gjelsvik – 31 år gammel bergenser bosatt i Oslo, som stortrives i hovedstaden hvor antall regndager er færre. I tillegg til å drive bloggen; kristingjelsvik.no(tidligere styleconnection), har jeg nylig gitt ut min første bok. Jeg har også gjort en del TV opp igjennom årene, og kommer tilbake på skjermen i 2018.

Hvilke planer har du for jula?

Siden jeg er så heldig å ha både mor og stefar her i Oslo, vil julen tilbringes hos dem ute på Snarøya. Min samboer, Dennis, blir også med oss på julaften, og jeg gleder meg til årets koseligste dag med mine nærmeste. Jeg står for årets julemiddag, så i år blir det vegisterkaker, nøttesteik, og alt det deilige tilbehøret. Til dessert serverer jeg en nydelig krysning mellom Créme Brûlée og Panna Cotta, som virkelig smelter på tungen. Satser på at dette blir en stor suksess!

Hva står på menyen i jula?

Se svar over!

Mange skal feire sin første jul som veganer. Har du noen tips til dem?

Dette blir min andre jul som veganer, så jeg har ikke rukket å samle opp så veldig mange tips. Det som derimot kan være lurt å tenke på, er at det nå i julen skal være hyggelig, og at veldig mye er knyttet opp til tradisjoner – dette inkluderer i stor grad julematen. De fleste rundt middagsbordet har nok vokst opp med ribbe eller pinnekjøtt, og har sterke følelser og minner knyttet til denne maten. Jeg vil derfor ikke anbefale å starte en diskusjon rundt en vegansk livsstil på selve julaften – mange kan dessverre bli fryktelig provosert, og gå rett i forsvarsposisjon. Dette blir ikke hyggelig for noen, så vent med å inspirere familien til å følge i dine fotspor til etter julaften er overstått.

Å være veganer i 2017 er superlett, og det finnes en haug av deilig vegansk julesnacks – både som kan kjøpes ferdig i butikken, men også som enkelt kan lages hjemme. Min favoritt er marsipankuler med sjokoladetrekk, rullet i kokosmasse. Disse lager du på 1-2-3! Flere pepperkake-sorter er også veganske, og det samme gjelder kakemenn. Det er altså masse godt man kan spise og nyte i julen med god samvittighet.

Vil du lese om jula til flere veganere i Norge? Sjekk også ut del én av julespalten vår. Og god jul!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *