NVS tester: Vegansk kokkekurs med Thomas og Jane
NVS tester: Vegansk kokkekurs med Thomas og Jane

NVS tester: Vegansk kokkekurs med Thomas og Jane

Veganbloggerne Thomas og Jane har startet et samarbeid som veganske kokkekursholdere, og Norsk vegansamfunns skribent har vært med. Er det liv laga for veganske kokkekurs, og kan kursene tilby noe både til nybegynnere og mer erfarne plantespisere?

Tekst: Marte Munkeli

DSC_2578

Veganbloggere inviterer til matkurs

Thomas (Veganmannen) og Jane (Veganmisjonen) driver hver sin populære veganblogg, og er kanskje det nærmeste Norge kommer vegankjendiser? De er to dyktige, hyggelige og driftige mennesker, så når de annonserte at de skulle holde kurs i vegansk matlaging var jeg ikke sein om å melde på både meg selv og husbonden. Jeg er så heldig å kjenne begge personlig, noe som er vanskelig å unngå all den tid veganmiljøet i Norge (enn så lenge) er relativt lite. Som kursdeltager og anmelder har jeg likevel forsøkt å gi min ærlige mening om kokkekurset.

DSC_2627-2DSC_2628DSC_2638

Kurset ble holdt på Studio Lilleborg, som ligger rett ved Det Andre Teatret (som jeg forøvrig varmt kan anbefale å stikke innom for en helkveld med improteater, siden kafeen alltid tilbyr god vegansk mat til en rimelig penge). Her hadde Jane og Thomas tilgang til et stort, flott kjøkken å kokkelere på, mens de om lag femten deltakerne på kurset satt på benker foran og fulgte spente, og etter hvert litt sultne, med. Vi hadde blitt bedt om å ikke spise før vi kom, noe jeg hadde tatt til etterretning. Heldigvis hadde de satt fram litt tortillachips med en helt fantastisk guacamole og hjemmelagd salsa å døyve sulten med til matlagingen var i gang.

Pålegg, pai og pudding – Oh my!

DSC_2553

Thomas og Jane hadde forberedt en variert og spennende meny til oss. Først ut var pålegg: Svartbønnepostei med pepper, kikertpålegg og mandelsmør med kanel ble smurt på brødskiver og riskjeks, og spesielt svartbønneposteien ble veldig populær blant deltakerne. I frokostsegmentet demonstrerte Thomas også hvordan man kan lage nøttemelk, under det klassiske slagordet ”Hvorfor melke ei ku når du kan melke en nøtt?”.

Til hovedrett ble det servert masalaboller, søtpotetpai og ovnsbakte grønnsaker. Heldigvis var det mer enn nok til at alle fikk en stor porsjon hver, for dette var nydelig! Til dessert ble det laget en sjokoladepudding med et hint av salt, som nærmest smeltet på tungen. På dette tidpsunktet begynte bukselinningene å trygle om nåde, men det var ingen bønn: Vi måtte jo også ha plass til å smake på kronen på verket: Thomas’ fantastiske ostekake med blåbær. Et lite stykke himmel. Det eneste jeg savnet var en kopp kaffe.

Inspirerende for nybegynnere

Jane og ThomDSC_2599as er inspirerende og dyktige, og hadde satt sammen en variert og gjennomtenkt meny som så ut til å falle i smak hos alle rundt bordet – som etter hva jeg oppfattet var en broket forsamling veganere, vegetarianere, og rett og slett bare matinteresserte. Kursholderne klarte å vise bredden i vegansk matlaging, fra det sunne og enkle til det feite, søte og overdådige. De var godt forberedt og profesjonelle, samtidig som de holdt en avslappet tone som åpnet opp for spørsmål og innspill underveis. Dette skapte en god og uformell stemning med fokus på matglede.

Min eneste innvending er nok at dette kurset i stor grad rettet seg mot nybegynnere. Det er ingen aktiv deltakelse fra publikum, så kurset består stort sett av å se på at kursholderne følger oppskrifter. De av oss som er vant med å lage vegansk mat og er kjent med veganske produkter har derfor mindre utbytte av kurset sammenlignet med helt ferske. Når det er sagt hadde også jeg som erfaren veganmatlager stor glede av å se matgleden hos både kokker og deltakere, og få smake på den fantastiske maten.

Thomas og Jane tar over verden

Kurset kostet 850 kroner per person, og det synes jeg det ikke er noe å si på med tanke på variasjonen og mengden mat som ble laget. Men kanskje kunne det være en idé med en ”kvantumsrabatt”, ved at man får en litt rimeligere pris hvis man tar med seg flere, eller at man får rabatt på neste kurs? Jeg håper i alle fall det blir mange slike kurs framover, og at Thomas og Jane kan reiste land og strand rundt og spre veganismens glade budskap, før de til slutt får sitt eget matprogram på TV. Man må jo tenke stort, eller hva?

Thomas og Jane planlegger flere veganske kokkekurs framover. For å holde deg oppdatert om når det blir, følg med på bloggene deres, eller send en mail til veganmannen@gmail.com og meld deg på nyhetsbrev.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.