Når en kakebaker baker
Når en kakebaker baker

Når en kakebaker baker

På Bislett skjuler det seg et lite stykke kakehimmel, som Norsk vegansamfunns heldige utsendte nylig fikk anledning til å ta en liten bit av. Kakebakeren bak Made With Love RAW Kaker heter Mirja, og har en veldig inspirerende holdning til matlaging.

Tekst: Thomas Olai Risbøl, redigert av Marte Munkeli. 

Foto: Dagfinn Tranberg og Marit Ylvira Haugland

Raw hjertekake. Foto.
Har du oppdaget den rå kakehimmelen på Bislett?

Fra matallergi til dyrevennlige kaker

Mirja har vært vegetarianer siden 2009 og ble veganer i mai 2013. Melken kuttet hun imidlertid ut allerede i 2001. Bakgrunnen for dette var først og fremst allergier. Mirja må i størst mulig grad unngå soya, gluten, sukker, belgfrukter og til og med frukt. For den jevne forbruker som synes bare det å kutte ut ost er et uoverstigelig hinder, kan Mirjas kostholdsbegrensninger virke håpløse. Men der det er vilje finnes det en vei.

Mirja har alltid vært glad i god mat, både å lage selv og utforske nye smaker og råvarer. Men hun må innrømme at det ikke er lett å finne noe å spise ute når man både er allergiker og veganer. For snart to år siden var hun imidlertid i New York på sin faste matreise, og hvor hun oppdaget sin egen lille kakehimmel: Et vegansk bakeri som bare brukte ingredienser hun tålte! Her var alt hun hadde savnet i Norge, og dette ga henne inspirasjonen og løftet hun trengte til å komme i gang på egen hånd.

Mirja. Foto.
Mirja fant lidenskapen for kakebaking på et vegansk bakeri i New York.

New York-magi på kvalitetsingredienser

Mirja ble fast bestemt på å ta med seg denne opplevelsen hjem, og kjøpte alle kokebøkene med oppskriftene til de fantastiske kakene. I begynnelsen fulgte hun disse til punkt og prikke, og smakte seg frem til hun var sikker på at hun klarte å gjenskape magien fra New York. På dette tidspunktet var kakene blitt en lidenskap, og hun følte det nærmest som om hun hadde et oppdrag – å tilby kaker til kakeelskerne i hjemlandet Norge, uavhengig av kundenes allergier, som samtidig ville tilfredsstille hennes egne krav til etikk, estetikk og smak.

Etter å ha fått til de godsakene hun oppdaget i New York begynte Mirja snart å eksperimentere med sine egne oppskrifter. Hun ønsker at kakene hennes skal kunne tilpasses så mange kunder som mulig. Alt hun lager er helt fritt for hvitt og brunt sukker. Alt er også fritt for gluten, soya, gjær og selvfølgelig også animalske ingredienser. Ingredienser hun bruker mye av er frø, nøtter, spesielt cashew, sjokolade, dadler, kokos og bær. Alle kakene er i tillegg raw, som vil si at de ikke varmebehandles. Råvarene er så langt det lar seg gjøre også fair trade og økologiske. Mirja er nemlig opptatt av at ingen dyr skal rammes av det hun lager, og det inkluderer også disse rare dyrene vi kjenner som mennesker.

Bursdagskaker og jobbsnacks levert på døren

Selv om Mirja er kvalitetsbevisst og ikke kutter hjørner når det kommer til ingrediensene, er hun samtidig opptatt av at dette er noe hvem som helst skal ha råd til. Kakene bærer likevel preg av å være eksklusive og passe til de anledningene man vil unne seg noe ekstra godt. Hun lager også snacks og proteinbarer som blant annet flere firmaer har oppdaget og kjøper inn så de ansatte kan få påfyll av noe godt og sunt i pausene.

For de av oss som ikke er like drevne på kjøkkenet når det kommer en bursdag luskende, har behov for allergivennlig mat eller bare vil fylle fryseren med noe digg til helga, kan man nå få levert på døren eller komme selv og plukke opp en kake på Bislett. Mirja sender også flere av produktene i posten. Alle kakene er laget for hånd og åpenbart med kjærlighet, og vil garantert imponere enhver kakeelsker.

Raw kaker. Foto.
Små belønninger til de lange arbeidsdagene? Kake til dåpen eller konfirmasjonen? Mirja fikser det meste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.