Møte med Aye Aye Club
Møte med Aye Aye Club

Møte med Aye Aye Club

Tekst: Marte Munkeli og Linda K. Mathisen

Aj aj for Aye Aye

For noen måneder siden la en av kokkene på Aye Aye Club i Storgata ut et uheldig bilde på sin Instagram-konto, der veganske gjester ble omtalt i mindre flatterende ordlag. Da dette ble oppdaget reagerte mange veganere svært negativt, og Aye Aye Club mottok flere forargete kommentarer på restaurantens facebookside. Veganere satte spørsmålstegn ved kokkens holdninger til gjestene sine, og det ble spurt om dette også reflekterte restaurantens holdninger. I tillegg fortalte en veganer som hadde spist på Aye Aye Club om sin erfaring, der han hadde blitt servert aioli sammen med burgeren i den tro at dette var vegansk, og først på slutten av måltidet blitt informert om at den ikke var det.

Daglig leder ved Aye Aye Club forsøkte å imøtekomme kritikken ved å påpeke at de ansattes personlige poster på sosiale medier ikke hadde noe med restauranten å gjøre. Hun viste også til at kokken nå hadde fjernet bildet og var lei seg for oppstyret rundt. Dette var ikke et fullt ut tilfredsstillende svar for veganere som hadde engasjert seg i saken, og Norsk vegansamfunn tok derfor initiativ til et møte for å få en positiv dialog om Aye Aye Clubs tilbud og holdninger til veganere – og for å få lagt disse uheldige episodene bak oss. Aye Aye Club er tross alt en av de få restaurantene i Oslo som har en vegansk burger på menyen, og det ville være synd dersom de skulle få et ufortjent dårlig rykte blant byens veganere.

En konstruktiv dialog

En tidlig ettermiddag i forrige uke dro vi til Storgata for å treffe daglig leder ved Aye Aye Club, Itta Helland-Hansen, og få avklart restaurantens holdninger til veganske gjester. Etter å ha satt oss ned i en av båsene i restauranten, beklaget Itta på ny episoden med kokkens instagrambilde, og fortalte at kokken var lei seg over at dette hadde blitt tatt ille opp. Det var ment som en spøk for å avreagere etter en hektisk dag på kjøkkenet, hvor en forespørsel om vegansk mat hadde økt stressnivået ytterligere på en allerede travel dag. For å unngå at dette problemet oppsto igjen, løste restauranten dette på en måte vi skulle ønske alle restauranter ville gjøre: De satte en fast vegansk rett på menyen!

Itta kunne betrygge oss med at alle ansatte ved restauranten har respekt for veganere, og tar vegansk matlaging på alvor. De har god kjennskap til hva vegansk mat er (en i staben er for øvrig veganer), og mener det er viktig å lage fullverdige og smakfulle veganske alternativer. Aye Aye Club har derfor lagd en kikertburger som serveres med vegansk tomatdressing for de som ønsker det, og ikke-vegansk aioli som alternativ. Pommes frites til burgeren friteres normalt i egen frityr, men på travle dager brukes også denne til animalske produkter. Veganere kan da velge å få ovnsbakte amandine-poteter i steden for pommes frites.

Itta bekreftet at Aye Aye Club har gode rutiner på å spørre hva kunden ønsker når de bestiller vegansk burger, og at det var en glipp at en vegansk kunde hadde blitt servert aioli i tro om at den var plantebasert. Det er nå også spesifisert i menyen at aiolien ikke er vegansk.

Sommermeny med veganske godbiter

Denne uken lanserte Aye Aye Club en sommermeny, hvor veganere i tillegg til burgeren kan velge mellom både gazpachosuppe og en sommersalat med sitrusmarinerte kikerter og bønner, soltørkede tomater, frisk mynte, ristede frø, salat, agurk, syltet rødløk og sitrusvinaigrette. Det følger brød og smør med både suppa og salaten, men smøret kommer i lukka pakning og er dermed enkel å takke nei til. En meny med såpass mange veganske alternativer er et kjærkomment tilskudd midt i sentrum!

Etter samtalen med Aye Aye Club føler vi i Norsk vegansamfunn oss trygge på at restauranten tar sine veganske kunder på alvor, og at det ikke er noen grunn for veganere til å være skeptiske til å spise her i framtida.

Linda, Marte og Itta på Aye Aye Club. Foto.
Linda og Marte fra Norsk vegansamfunn i hyggelig møte med Itta, daglig leder ved Aye Aye Club.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.