Misvisende om vegankost i Dagbladet: – Ignorerer helsemyndighetenes råd
Misvisende om vegankost i Dagbladet: – Ignorerer helsemyndighetenes råd

Misvisende om vegankost i Dagbladet: – Ignorerer helsemyndighetenes råd

Fargerikt fotografi av jordbær, blåbær, mais, parika, druer, tomater, squash og agurk.
Med en godt planlagt plantekost med tilstrekkelig med kosttilskudd kan man leve både sunt og godt. Foto: Honolulu media. CC BY 2.0

8. juli 2016 hadde Dagbladet en artikkel med tittelen Leger slår alarm: Foreldre setter barn på farlige dietter. Norsk vegansamfunn reagerer på den unyanserte og misvisende fremstillingen av plantebasert kosthold.

Tekst: Nettredaksjonen

Blant ulike helsemotiverte dietter nevner avisen vegetarianere og veganere som velger bort kjøtt- og meieriprodukter, ofte på grunn av dyreetiske hensyn. I artikkelen  legges det dessverre frem ensidige og mangelfulle ernæringsråd.

Når hensikten med artikkelen er å opplyse om farer ved et mangelfullt kosthold, burde anledningen blitt brukt til å gi råd om hvordan grupper som reduserer eller utelukker kjøtt- og melkeprodukter kan dekke sitt næringsbehov på andre måter, sier Jorunn Bonderup, nestleder i Norsk vegansamfunn.

Norske helsemyndigheter anerkjenner et vegansk kosthold som fullt gjennomførbart og forsvarlig for mennesker i alle aldre, og dette burde vært med i artikkelen. I stedet avskrives plantebasert mat som utilstrekkelig, sier Bonderup.

Ignorerer helsemyndighetenes råd

Dagbladets artikkel inneholder blant annet en liste med overskriften “Dette bør barna spise”. Her lister avisen opp både meieriprodukter, egg, kjøtt og fisk som komponenter. Listen er utformet som en faktaboks, og som kilde oppgir Dagbladet klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland universitetssykehus, Gudrun Kahrs.

I stedet for at Dagbladet lar konklusjonen være at alle barn nødvendigvis bør spise animalsk, mener vi det ville vært nyttig med gode råd til veganforeldre. Her ville det vært naturlig å ta utgangspunkt i myndighetenes råd til vegetarianere og veganere, som gir en kunnskapsbasert og ryddig oversikt, sier Bonderup.

– Det virker som at ernæringsfysiolog Kahrs velger å se bort fra helsemyndighetenes faglige vurderinger om vegankost. Likevel har ikke journalisten forsøkt å hente inn andre perspektiver og fakta om vegansk kosthold. Det mener vi gjør at artikkelen gir et skjevt bilde som ikke stemmer overens med virkeligheten, sier Bonderup.

Feilaktig om veganere og B12

Kahrs, som også er intervjuet i saken, viser i artikkelen til tilfeller av B12-mangel hos barn som lever på et vegansk kosthold, og advarer mot å la barn vokse opp med et slikt kosthold.

Artikkelen gir inntrykk av at det er spesielt vanskelig for veganere å få dekket B12-behovet, men dette stemmer ikke, sier Bonderup.

Nærbilde av en åpen håndflate med én brun og en oransj avlang pille. I bbakgrunnen ser vi grønt gress ute av fokus.
Så lenge man tar kosttilskudd med B12, kan man helt fint leve på plantekost. Foto: Alan Levine.

B12-mangel kan ramme både veganere og de som inkluderer animalske produkter i kosten. Forskjellen er at veganere er nødt til å ta B12 i form av kosttilskudd, siden vitaminet ikke finnes tilstrekkelig i vegetabilsk mat. Norsk vegansamfunn understreker at alle seriøse aktører som fremmer et vegansk kosthold som næringsmessig tilstrekkelig og sunt, gjør det klinkende klart at vitamin B12 må tas i form av kosttilskudd eller berikede produkter.

Så lenge man har blitt tilstrekkelig og korrekt informert om hvor viktig det er å ta B12-tilskudd, er det svært lett å unngå at B12-mangel oppstår. Hvis man er usikker på om man får i seg nok vitamin B12, kan det måles hos legen.

Plantemat kan fint dekke næringsbehov

Videre hevder Kahrs at barn som ikke får i seg melkeprodukter får mindre tilførsel av kalsium, B-vitaminer, protein og jod. Beriket soyamelk inneholder imidlertid like mye protein og kalsium som kumelk, og behovet for B-vitaminer, med unntak av B12, kan fint dekkes gjennom produkter fra planteriket.

Når det gjelder jod, stemmer det at kumelk er en vesentlig kilde for mange nordmenn. Imidlertid finnes det også andre kilder til jod, og personer som velger et plantebasert kosthold kan dekke jodbehovet gjennom tang, tangmel, jodberiket salt og veganske kosttilskudd.

For øvrig er det verdt å merke seg at det relativt høye jodinnholdet i kumelk delvis skyldes at norske myndigheter har insistert på å gå veien om kua: I stedet for å tilsette tilstrekkelige mengder jod i vanlig bordsalt, slik Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler, og slik mange europeiske land praktiserer, gis jodet til kua, og nordmenn oppfordres til å få jodbehovet dekket gjennom meieriprodukter.

Denne politikken har ikke klart å forebygge at mange nordmenn får i seg altfor lite jod, ifølge en fersk jodrapport fra Nasjonalt råd for ernæring. Derfor mener Norsk vegansamfunn at det er på tide å tenke nytt.

Sosialt hemmende?

Ernæringsfysiolog Kahrs siteres også på at et vegansk kosthold kan være sosialt hemmende for barn, fordi de i en del sammenhenger ikke vil kunne spise den samme maten som andre barn. Hun gir uttrykk for at de dermed vil kunne oppleve å skille seg ut.

Veganske barn kan kose seg med masse forskjellig i selskap med andre barn, og det trenger ikke være sosialt hemmende. Foto: Pixabay.com
Veganske barn kan kose seg med masse forskjellig i selskap med andre barn, og det trenger ikke være sosialt hemmende. Foto: Pixabay.com

Dette argumentet henger rett og slett ikke på greip. Ville Karhs sagt noe lignende om muslimer som ikke ønsker at barna skal spise pølser av svin og godteri med gelatin fra svin på grunn av deres livssyn? spør Bonderup.

For det andre krisemaksimerer Kahrs. De fleste barn er i dag eksponert for at andre kan ha andre matbehov enn dem enten det er på grunn av allergier, livssyn eller annet. Det er selvsagt viktig at de voksne tilrettelegger for vegansk mat slik at barna ikke føler seg utenfor. Vår erfaring er at dette er noe veganforeldre er opptatt av, og i dag finnes det mange produkter på markedet som gjør jobben betydelig enklere, sier Bonderup.

Pålegg, ulike plantebaserte melkevarianter, vegetabilske pølser og burgere og ferdige kakemikser er eksempler på varer som i dag er helt vanlige i mange norske matbutikker. Veganske matalternativer behøver ikke å fremstå noe spesielt annerledes fra annen mat som står på bordet, enten barna er i bursdag, i barnehagen eller andre måltidsarenaer.

God og riktig informasjon er viktig

Norsk vegansamfunn er opptatt av en kunnskapsbasert tilnærming til etiske problemstillinger og vår utnyttelse av dyr. Dette innebærer at vi tar ernæringsspørsmål på rammeste alvor. Vi har blant annet en egen ernæringsspalte der man kan lese spørsmål og svar fra ernæringsfysiologer, og sende inn spørsmål dersom man ikke finner svar der.

Norsk vegansamfunn fortsetter å jobbe for at man i stedet for å gi inkorrekt informasjon om vegansk kosthold og avfeie veganere, heller tar veganere på alvor og sørger for å gi god og riktig informasjon om hvilke grep som må til for å sikre et forsvarlig kosthold både for ens egen del, planetens del og dyras del. Bli gjerne medlem i dag dersom du ønsker å støtte vårt arbeid for å hjelpe både dyr og veganere.

Tips til videre lesning:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.