Mer veganisme i offentlig debatt – hvordan bli en god skribent?
Mer veganisme i offentlig debatt – hvordan bli en god skribent?

Mer veganisme i offentlig debatt – hvordan bli en god skribent?

Ved å skrive leserinnlegg kan du bidra til refleksjon rundt undertrykkelsen av dyr, utfordre til å tenke utenfor boksen, og gjøre veganisme som løsning stadig mer kjent. Nettopp du kan bli en viktig stemme i samfunnsdebatten som bidrar til at vi beveger oss i en positiv retning for dyrene!

Tekst: Jørund Aase Falkenberg

Mørkt bilde av en gammeldags fyllepenn som ligger på et ark som det er skrevet utydelig tekst på.
Kom i gang med skrivingen og tal dyrenes sak.
Foto: Wikipedia.

Som veganere er det viktig å få dele vårt perspektiv med verden, fortelle om uretten som skjer mot dyr, og si at den må ta slutt. Bare slik kan verden gå framover. Kanskje føler vi at det er vanskelig å bli tatt på alvor, og at dyrenes situasjon ikke bedres. Samfunnet er preget av tradisjoner og vaner som det tar tid å endre. Men endring kan gå forholdsvis raskt når en ny idé først slår rot. Tenk på frigjøringskampene mot slaveri, rasisme, diskriminering av kvinner og av homofile. På samme måte som at argumentene og kampviljen som lå til grunn for disse bevegelsene over tid ikke kunne avvises, er det bare snakk om tid før veganisme som både idé og praksis også må tas på alvor i offentlig debatt.

Skriv leserinnlegg

Liker du å formulere deg og skrive, og vil være med på det veganske gjennomslaget i den norske samfunnsdebatten? Da er det bare å kaste seg på tastaturet! Hvem som helst kan sende innlegg med sine meninger til debattsider i aviser, blader og magasiner, eller få dem publisert på debattsider på nettet. Det gir en god følelse å få et innlegg publisert, og du når mange mennesker som ellers ikke ville møtt perspektivet at det er grunnleggende galt å skade og utnytte dyr når det ikke er nødvendig. Ett velformulert innlegg kan bety mye, men enda viktigere er det kollektive presset som veganske skribenter og synsere sammen kan øve på offentligheten når vi etter hvert blir flere.

Hvordan når man fram til leseren? 

Mennesker er ikke så rasjonelle vesener som vi ønsker å tro. Vi har generelt vanskelig for å vurdere nye ideer uten fordommer og føler oss lett truet av det nye og ukjente. Det er derfor ikke rart at mange er skeptiske til en revurdering av vårt forhold til dyr. Selv i vitenskapens verden, hvor man skulle tro sannhet var det eneste mål, stritter ofte forskere imot nye tanker og teorier så lenge som mulig. Når ny kunnskap likevel slår gjennom og blir allment akseptert, snakker vi om et paradigmeskift. Den utfordrende nye ideen blir normalen. Historien er full av eksempler på dette, både innen vitenskap og det generelle samfunnet.

Ung kvinne med rød genser og svart bukse sitter på gulvet med bena i kryss, med en svart bærbar datamaskin foran seg, som hun ser på, og ser ut som hun skriver.
Hvem som helst kan få innlegg publisert. Kanskje ditt blir det neste?
 Foto: Pixabay.

Hvordan kommer man inn bak det mentale ”skjoldet” som mange beskytter seg med? Man kan forsøke å gjøre leseren bevisst sin egen posisjon og fordommer h*n kan ha. Ved å være åpen og høflig, lytte til motargumenter og ta skepsis på alvor, er det større sjanse for at også andre lytter. Det kan hjelpe å ha som mål at man gjennom diskusjon sammen kan komme fram til det som er mest riktig. Poenget er ikke å framheve seg selv eller vinne over andre. Vis at du er klar over radikaliteten i det veganske resonnementet – at mange kan se det som merkelig basert på dagens praksis og holdninger til dyr, og få samtidig fram at det gjerne er slik nye ideer oppfattes. Å huske hvordan man så verden før man ble veganer, gir gode muligheter til å forstå dem som ikke er «der» ennå. Noen ganger kan det være på sin plass å trekke i full rustning og gå hardt ut mot noen du mener skader dyrene, men ofte kan ydmykhet, undring og refleksjon være mer virkningsfullt. Kanskje kan du bruke elementer fra din egen prosess til å inspirere andre. Finn glede i skriveprosessen og utforsk din egen stil – den kan være tørr og formell eller personlig og poetisk, humoristisk eller alvorlig, og så videre.

Presenter en løsning, ikke bare et problem

Veganere er i en utrolig spennende situasjon: Vi har et annerledes perspektiv enn samfunnet rundt oss, og samtidig har vi velbegrunnete, rasjonelle argumenter. Mens det tidligere var dyrevernere som var på defensiven og ble oppfattet som følsomme og irrasjonelle, er det i ferd med å bli klart for ganske mange at det er de som insisterer på fortsatt utnytting av dyr som baserer seg på indoktrinerte vaner, smak og følelser. Det er på tide at vi inntar en mer offensiv holdning og utfordrer både den jevne leser, aktive synsere i offentlig debatt og akademikere med motforestillinger til utnyttingen av dyr, og enda viktigere, at vi presenterer en løsning på problemet.

10 gode skrivetips

Under er noen tips og råd for den som vil komme i gang med å skrive debattinnlegg om veganisme:

 • Sett deg godt inn grunnlaget for veganisme og temaet du vil skrive om. Velg en vinkling – du kan ikke skrive om alt du er opptatt av i hvert innlegg. Jo mer spisset innlegget er, jo større er sjansen for at det antas.
 • Sjekk avisenes krav til innsendte tekster, for eksempel ulike tekstlengder, om det skal følge med bilde av innsender, etc. Dette står gjerne på debattsidene i avisen eller på nettet. Her finner du også e-postadresse som innlegg kan sendes til. Vær forberedt på at du kan få beskjed om at innlegget ditt trykkes hvis du kutter innlegget med et visst antall ord. Debattsiden kan også selv velge å redigere innlegget ditt.
 • Ta i betraktning avisens profil og finn et passende sted for ditt innlegg. Hvis det er en lokalavis, kan det kanskje være lurt med en lokal vinkling. Er du under 21 år kan du sende innlegg til Aftenpostens Si D-spalte.
 • Innlegg som kan knyttes til dagsaktuelle saker kan ha en fordel.
 • Skriv saklig, kort og konsist, og kom raskt til poenget. Unngå sterkt ladete og følsomme ord. Faktapåstander bør ha kildehenvisning, selv om du mener det er åpenbart riktig.
 • Jobb med språket og luk ut skrivefeil. Få gjerne andre til å lese gjennom og komme med tilbakemelding.
 • Avisene mottar mange innlegg, så vær forberedt på at ditt kanskje ikke kommer på trykk. Ha et lengre perspektiv og tenk at du blir flinkere for hver gang du skriver. Også innlegg som ikke kommer på trykk har sin nytte; det vil uansett være noen i redaksjonen som leser det. Dersom mange veganere sender inn innlegg, er du også del av et vegansk press som før eller siden får resultater.
 • Send til én avis om gangen. Kommer ikke innlegget på trykk første avis du sender til, vurder å sende til andre aviser eller å publisere på debattsider på nettet, i sosiale medier etc. Dersom du ikke kommer på trykk i avisen, kan du vurdere om innlegget kan tilpasses publikasjon i andre medier, som dyrevernsorganisasjoner og blogger. Både NOAH og Dyrebeskyttelsen Norge har medlemsblader, og Norsk vegansamfunn vurderer gjerne publikasjon av velskrevne kronikker og debattinnlegg. Nei til Dyremishandling og Veggispreik er blogger som tar imot gjesteinnlegg, henholdsvis om dyrevern og vegetarmat.
 • Ta vare på innlegg. Du kan redigere og bruke deler eller hele innlegg ved senere anledninger.
 • Ikke utsett skrivingen. Start nå!

Facebook-gruppe for vegansk debatt

Det er startet en facebook-gruppe for veganere som er interesserte i å finne ut mer om det å skrive debattinnlegg og for dem som allerede er aktive debattanter: Vegansk debatt

Noen innlegg av veganere

Marte Munkeli:

 • Den veganske våren, NRK Ytring, 1. mars 2015
 • Vi må endre våre vaner, Dagsavisen, 3. desember 2014

Arild Tornes:

Siri Martinsen:

Henrik Kjellmo Larsen:

Ingvill Riise:

Frode Bakke Bjerkevik:

 • Den vesentlige skilnaden, Dagsavisen, 14 desember 2010

Jørund Aase Falkenberg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.