Men hva spiser du egentlig: Øydis og Mats edition

Norsk vegansamfunn ønsker i denne miniportrettserien å vise variasjonen som finnes i et plantebasert kosthold. Samtidig vil vi presentere de ulike menneskene som velger å spise plantebasert: Fra de som allerede er veganere, til de som er på vei til å bli det. Bli gjerne med selv og send inn ditt bidrag.

Tekst redigert av Linda Mathisen. Alle foto: Privat.

Øydis og Mats. Foto.

Veganparet Øydis og Mats forteller om inspirasjon, matglede og freestyling på kjøkkenet.

Inspirert av streetfood og freestyling

Vi heter Mats og Øydis, er 27 og 21 år og bor sammen i en kjekk leilighet på Vestre Platå i Stavanger. Mats har vært veganer i snart 10 år, mens Øydis ble veganer for rundt et halvt år siden.

Når vi skal lage mat henter vi ofte inspirasjon fra oppskrifter på nett. Det er jo tross alt bare å skrive “vegan” bak det du har lyst på, så får du tusen treff! Men vi er flinke til å freestyle og er ganske kreative, noe som gjerne skinner gjennom i maten vi lager. For en stund siden var vi på et kokkekurs med Cinnamon Snail, en godt kjent foodtruck i New York som selger ekte streetfood og bakverk. Der lærte vi masse og fikk nye impulser til hvordan man kan lage spennende mat med både tradisjonelle og utradisjonelle ingredienser.

Nachos. Foto.

Meksikansk er en gjenganger på kjøkkenet til Øydis og Mats.

¡Ay, caramba!

Til frokosten pleier vi som oftest å ha hummus i kjøleskapet, og det utgjør en god base for et godt brødmåltid. Mats lager i tillegg tidenes beste scrambled tofu, og vi er sykt fan av iskaffe med mandelmelk, sirup og Nespresso-kaffe. Lunsj kan være veldig varierende, da vi ikke tenker så mye på å spise til spesielle tider. Det går imidlertid ofte i det samme som til frokost, eller vi rasker sammen ris og bønner eller lignende. Eventuelt spiser vi ute.

Middagen er aldri lik. Vi er glad i meksikansk mat, noe som er Mats sin favorittmat. Da blir det gjerne burrito, taco eller nachos. Det går også mye i asiatisk, og her lager Mats verdens beste Tom Kha.

Generelt er vi veldig glade i såkalt «etnisk» mat, og lager ofte mat fra indiske, afrikanske og andre spennende kjøkkentradisjoner. Selvfølgelig havner også hamburger, pizza, pølser og pannekaker på middagsbordet av og til. Øydis lager en killer moussaka, og er en stor fan av amerikanskinspirerte donuts.

Krydder i hverdagen

Tom Kha. Foto.

Tom Kha på vegansk vis.

For oss er det viktig å alltid ha soyamelk og mandelmelk i kjøleskapet og ris i skuffen. Bønner, kikerter, soyakjøtt, glutenmel, mel, glutenfritt mel, sukker, gjær, sriracha (!), poteter, gulrøtter, grønnkål og salat er essensielle råvarer.

Vi har alltid et godt utvalg ulike sauser og dressinger som aioli, ananassaus, cashewsaus og så videre, samt vegansk margarin og – joda – ketchup.  Og nevnte vi KRYDDER? Vi har prøvd å få friske urter til å overleve i vinduskarmen, men det er vanskelig. Vi har alltid rester i kjøleskapet, og kaster veldig sjeldent mat.

Vi bor to minutter fra en stor Meny-butikk, hvor vi får tak i alt vi trenger av basisvarer. I tillegg kjøper vi mye på butikker som IMS (Internasjonalt matsenter) og Norvina, som hovedsaklig er en matbutikk med fokus på matvarer fra Midtøsten og Asia. Sunkost er veldig bra her i Stavanger, så der får man tak i mye, både av ferdigprodukter og annet veganvennlig.

Veganmat på tumblr

Dersom du har lyst å se mer av maten vi lager, har vi begynt å legge ut noen matbilder på tumblr. Der finner du oss under det beskrivende brukernavnet foodbabymakin.

Sommerruller og peanøttdipp. Foto.

Fargerikt og spicy – sommerruller fylt opp med friske og sprø grønnsaker, nudler og urter.

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Org.nr.: 895215732 / Bankkonto: 1503.71.30351 / e-post: kontakt@vegansamfunnet.no