Men hva spiser du egentlig: Linda i Oslo
Men hva spiser du egentlig: Linda i Oslo

Men hva spiser du egentlig: Linda i Oslo

Norsk vegansamfunn ønsker i denne miniportrettserien å vise variasjonen som finnes i et plantebasert kosthold. Samtidig vil vi presentere de ulike menneskene som velger å spise plantebasert: Fra de som allerede er veganere, til de som er på vei til å bli det. Bli gjerne med selv og send inn ditt bidrag.

Tekst: Linda K. Mathisen. Alle foto: Privat.

Linda Mathisen. Foto.Arteriepinsetter, crags og frivillige verv

Jeg heter Linda Mathisen, og er 37 år. Jeg er opprinnelig nordfra, men har bodd i Oslo de siste fem årene. Her jobber jeg som operasjonssykepleier, og deler ut arteriepinsetter med liv og lyst. På fritiden er jeg glad i å klatre, og har akkurat startet min første utesesong. Oslo og omegn byr på mange flotte klatrefelt! Jeg prøver også å komme i gang med løping igjen etter ett års pause, og selv om det går sakte er det morsomt, og jeg henter mye inspirasjon fra Vegetarløperen. Ellers bruker jeg en del tid på styreverv i Norsk vegansamfunn, og sitter også i styret i et lokallag i MDG. Jeg har vært veganer i to og et halvt år.

Heldig boplassering

Mitt lune rede er en minileilighet på Bjølsen. Her kokkelerer jeg på to kokeplater og en hybelkomfyr, og kreerer fabelaktig (og mindre fabelaktig) veganmat. Innimellom har jeg besøk av kjæresten, som skryter av maten og får opp selvtilliten min som supermasterchef.

Jeg er heldig med området her jeg bor, da jeg har mange dagligvarebutikker rett i nærheten, flere frukt- og grøntsjapper, og til og med en helsekostbutikk rett opp bakken. De fleste basisvarene mine kjøper jeg på dagligvarebutikkene – utvalget av plantemelk, yoghurt, smør og ferdigkokte bønner og linser har blitt veldig bra på til og med Rimi og Rema. Meny har i tillegg tofuen jeg trenger, og den tyrkiske kjøpmannen på hjørnet har et vell av tørka linser, bønner og ris, samt gode grønnsaker og ting på boks jeg ikke ante eksisterte. Helsekostbutikker bruker jeg som oftest for å kjøpe veganost eller marinert tofu, og enkelte typer sjokolade.

Kjøkkenskap. Foto.Kjøkkenskap. Foto.Kjøleskap. Foto.Kjøleskap. Foto.

Frokost for zombier

Som frokostmenneske er jeg et vanedyr. På hverdagene må jeg ha havregrynsgrøten min, da hjernen ikke takler nye inntrykk i zombietilstanden rett etter søvn. Grøten koker jeg opp med soyamelk, og så topper jeg med litt ulike ting for variasjon. Favorittstrøssel er banan, blåbær og dadler, men også andre frukt og bær går. Jeg kaster også frø og nøtter på innimellom, eller kokosmasse. Kanel og lønnesirup må imidlertid alltid på! I helgene nyter jeg lange frokoster med kaffe og brødmat med godt pålegg. Her har jeg blitt veldig glad i Veganmisjonens Ferske rundstykker NÅ, og smører med dijonsennep og Wilmersburger Kräuter eller Jeezo Swiss. Og ajvar! Man kan ikke leve uten ajvar.

Frokost. Foto.
Helgefrokost.

Eggende lunch

I lunchtiden på jobb blir det ofte noe enkelt. De har en salatbar i kantina på jobb med flere typer bønner, og til og med quinoa. Når jeg har tid stikker jeg gjerne dit for å hente en salat, men arbeidsdagen kan ofte være hektisk, og som regel blir det knekkebrød med pålegg som marinert tofu eller hjemmelagd hummus og agurk, eller avocado med svart salt. Hva er svart salt, sier du? Det er salt med en markant svovelduft som gir mat en eggliknende smak. For å bruke ordene til den danske kjæresten som for tiden vegankonverteres: «Det er helt vildt!»

Burger. Foto.
Middag: Den o så digge burgeren!

Favorittgryter

Middagsbord. Foto.
Linsegryte med karri- og kokossmak.

Middagsmåltidene hjemme varieres i det uendelige: Pasta, pizza, lasagne, burgere, you name it. Men jeg må innrømme at jeg er ekstra glad i gode gryter. På høsten og vinteren er chili sin carne en hit; det er utrolig digg med gryteretter man kan putte sånne ting som kanel og mørk sjokolade i. Kathy Patalsky sin Veggie Pasta Stew er også en favoritt, men gryta jeg oftest tyr til er den gode gamle linsegryta. Her følger jeg en oppskrift jeg har klipt ut fra et ukeblad en gang, og den er full av gode smaker:

 • 4 dl orange linser
 • 1/2 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 rød chili
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1 ss rød karripaste
 • 1 boks hakkede tomater
 • 1 l grønnsaksbuljong
 • 1 boks kokosmelk
 • 250 g raspa gulrøtter
 • litt sitronsaft
 • salt og pepper

Stek løk, hvitløk og chili til løken er blank, tilsett karri, spisskummen og tomat og stek en liten stund. Tilsett buljong og sitronsaft, kok opp, og ha i linser, gulrøtter og kokosmelk. La koke til linsene er ferdige, og smak til med salt og pepper. Server med godt brød og vegansmør, limebåter og koriander.

Mat er mer enn ernæring

Det finnes mange misforståelser om vegansk mat, og mange tror at veganere ikke har et fullverdig kosthold, eller det stikk motsatte – at veganere er asketiske helsefreaker. Heldigvis får flere og flere øynene opp for denne livsstilen, og stadig flere skjønner at veganere ikke er en homogen gruppe eller en sær kult. Vi er vanlige mennesker som har tatt et etisk standpunkt – matmessig lever vi som de fleste: Vi spiser både variert og sunn mat, men koser oss også.

Klatring. Foto.
Også plantekost gir energi til de tunge hengene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.