Men hva spiser du egentlig: Lars fra Veggispreik
Men hva spiser du egentlig: Lars fra Veggispreik

Men hva spiser du egentlig: Lars fra Veggispreik

Norsk vegansamfunn ønsker i denne miniportrettserien å vise variasjonen som finnes i et plantebasert kosthold. Samtidig vil vi presentere de ulike menneskene som velger å spise plantebasert: Fra de som allerede er veganere, til de som er på vei til å bli det. Bli gjerne med selv og send inn ditt bidrag.

Tekst redigert av Linda Mathisen. Alle foto: Privat.

Grønt engasjement

Lars. Foto.
Møt Lars, Lars og Lars.

Lars Kjelkenes Giæver er 31 år gammel og bosatt på Lillehammer. Der bor han i et grønt kollektiv kalt Fuzzveien. Han er sterkt engasjert i Miljøpartiet De Grønne, hvor han også er ansatt som rådgiveren til Hilde Opoku, en av partiets to talspersoner. I vegetarmiljøet er han bedre kjent for å ha grunnlagt Facebookgruppa Veggispreik, som han ønsker skal være et inspirasjonsforum og et motsvar til kjøttindustriens Matprat. Gruppa har snart 4500 medlemmer og vokser hver dag.

Det var ikke helseaspektet som førte Lars inn i prosjektet om å kutte ut kjøtt, og heller ikke helse som var årsaken til at han valgte å spise stadig mer, og etter hvert hovedsaklig, plantebasert. Det var matgleden.

– Helt siden jeg var liten gutt har jeg elsket å smake på alt, og jeg er ikke like stolt over alt jeg har spist opp gjennom årene. En dag innså jeg at jeg kunne lage mer enn tilbehør av planter, og det var noe jeg ville utforske videre.

Variasjon og gode råvarer viktigere enn tradisjonell måltidstenking

Tapasbord. Foto.
Tapasbord er ypperlig for å dele.

Til frokost innrømmer Lars at det er kaffe som gjelder, og at rutinene på måltidene og hva de heter har mindre å si for ham enn innholdet i dem når de først serveres.

– Jeg er dårlig på å følge oppskrifter, så det blir ikke det samme hver dag. Stor variasjon og mange stunder fylt med matglede vil jeg si kjennetegner min mathverdag. Skal jeg imidlertid nevne noe favorittmat, er jeg som nordmenn flest veldig glad i taco og pizza. Det kan varieres i det uendelige med ulike ingredienser og smaker.

Når du åpner kjøleskapet i kollektivet finner du glass med hjemmelaget pålegg, bananpepper, jalapeno, tofu, og diverse gulrøtter, grønnkål, squash og annet som er dyrket av et tidligere kollektivmedlem som nå driver småbruk, forteller Lars.

– Jeg er avhengig av å ha løk, hvitløk, chili, flaksalt og kvernpepper tilgjengelig. Det er ofte grunnlaget for måltidene jeg lager. Ellers går det en del avokado, tomat, squash og aubergine. For ikke å glemme søtpotet. Av tørrvarer har jeg alltid ulike frø i skapene, og kikerter, bønner og linser. Jeg spiser også en god del nøtter, og bruker masse olivenolje. Jeg ønsker å lage sunn mat, men det er først og fremst utrolig godt å lage mat fra bunnen av med gode råvarer. Det er så mye god mat der ute som bare må oppleves!

God mat appellerer til alle sansene

Pizza. Foto.
Veggispizza er knallgodt også uten ost, her med rikelig med spinat.

I kollektivet er det flere veganske og vegetariske kokebøker, med oppskrifter på alt fra rawfood-lasagne til bondekost av ugress. Det er viktig å variere, mener Lars, og poengterer at han ikke bare er opptatt av smak, men også konsistens og presentasjon. Han mener at man ved et godt måltid bruker alle sansene, og er derfor ikke spesielt fan av grøt og lager det bare en sjelden gang. Noe suppe lager han imidlertid. Selv om han synes også det kan være «litt kjedelig å lepje i seg», gir det større rom for å variere og lage utrolig gode smaksopplevelser.

Inspirasjon finner Lars også på internett, men han føler han har lært seg noen grunnleggende teknikker som gjør at han kan lage det meste uten å måtte følge oppskrifter. Selv hevder han å ha oppskriftsdysleksi, og at det derfor er bedre å se på flere oppskrifter enn å prøve å følge en enkelt. Med plantebasert mat skal det uansett mye til for at det skal gå galt, mener han.

Spør etter og velg plantebasert mat!

Ratatouille. Foto.
Klassisk ratatouille ala Lars.

Lars handler en del på den lokale butikken, bondens marked og asiabutikkene på Lillehammer, men kjøper også med seg noe når han er i Oslo. I tillegg bestiller han innimellom noen varer fra nettbutikker. Han har blitt kjent med mange produkter han tidligere ikke ante eksisterte, blant annet har han fått øynene opp for næringsgjær.

– Jeg jobber for at det skal bli enda enklere å velge vegansk, og vil derfor gjøre det jeg kan for å inspirere folk og få de til å åpne øynene for mulighetene som finnes. Og blir etterspørselen større, så kommer tilbudet etter. Derfor oppfordrer jeg alle til å mase i butikker, på cafeer og i restauranter. Til og med gatekjøkken har et stort potensiale!

Det er mange gode grunner til å velge plantemat ifølge Lars, og han har en klar oppfordring til alle:

– Jeg håper folk vil prøve plantebasert mat en dag i uka, som en start. Det er enkelt, og jeg har aldri følt meg bedre. Samtidig vet jeg at det hjelper kloden vår, og fører til en planet med mindre lidelse. En deilig tanke å ha i bakhodet når du setter gaffelen i det du skal fortære.

At Lars er en engasjert miljøforkjemper og glad i god mat, bør det med andre ord ikke være noe tvil om. Dette kommer også klart frem i den humoristiske videosnutten han var med på å lage for Miljøpartiet De Grønne Lillehammer i forkant av forrige Stortingsvalg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.