Det er en ny uke i Vegansk vår, og det betyr en ny ukemeny! Denne gangen er det Cathrine fra matbloggen Veganeren som har laget menyen for oss, og hennes mat vil overbevise deg en gang for alle at vegansk mat er enkelt! Hun vil også vise at vegansk mat ikke trenger bety mangel på søtsaker. Kos deg masse denne uka, og del gjerne maten du lager og tanker du har med oss, på vår Facebookside, inne i arrangementet, i «Hva slags veganmat lager du i dag?» eller på Instagram. Husk å hashtagge #veganskvår!
Tekst: Marit Ylvira Haugland
Inspirerende småbarnsmor
Cathrine er damen bak matbloggen Veganeren. Hun er også en av personene bak de populære Facebookgruppene Veganprat og Hva slags veganmat lager du i dag?. I det daglige er hun en travelt opptatt småbarnsmor i en familie der alle er veganere. Å ha veganske barn krever en del planlegging i hverdagen, men ellers går det fint og smertefritt, sier hun. Barna hennes trives med det, og de har et flott samarbeid med skolen. Cathrine forteller at hun heller aldri har møtt noen negativ kritikk på helsestasjon eller andre steder – tvert imot synes folk som oftest at det er spennende og vil lære mer!
Matblogg for hverdag og familieliv
Inspirert av sin mor og bror som tok steget til veganisme, ble Cathrine veganer i februar 2011. Fast bestemt på å ikke leve på knekkebrød med peanøttsmør, lette hun nettet rundt etter inspirasjon til vegansk matlaging. Hun begynte å eksperimentere med oppskrifter og lagde mye spennende mat – og det overrasket henne hvor enkelt det var å veganisere gode, gamle tradisjonsretter. Siden det fortsatt fantes få veganmatblogger på den tiden, og fordi hun til stadighet ble spurt om oppskrifter på den gode maten sin, startet hun den velkjente bloggen sin Veganeren.
Bloggen er en typisk hverdagsmatblogg for barnefamilier. Maten består stort sett av vanlige hverdagsretter som passer fint både for barn og voksne. Cathrine mener det finnes nok av «designerblogger» der ute, og at hennes blogg er et alternativ for folk flest, med bilder som ikke gir prestasjonsangst, og som viser at vegansk mat er enkelt å lage og ikke noe hokuspokus!
Veganprat og veganmat
I mangel av alternativer for norske veganere, startet etter hvert Cathrine også Facebookgruppen Veganprat sammen med broren. Gruppa er et fristed for veganere og folk som er på vei mot veganisme, der man kan diskutere det meste og utveksle tips og oppskrifter. Sammen med broren startet hun i tillegg for ett år siden Facebookgruppa Hva slags veganmat lager du i dag?. Dette er en matbildegruppe der medlemmene legger ut bilder av de veganske måltidene sine til inspirasjon for hverandre og øvrig publikum. Gruppa har raskt blitt populær og med sine nesten 7000 medlemmer kryr det av inspirende matbilder og oppskrifter!
Obs! Et par av disse oppskriftene inneholder tofu. Se vår informasjon om tofu, hvis det er litt ukjent territorium for deg. Tofu og duppe-oppskriften inneholder også noe som kalles «liquid smoke» eller «flytende røykaroma» – som selges på Veganermat.com (10% avslag nå på grunn av Vegansk vår), samt velassorterte butikker som Meny og Ultra. Det gir en god, røkt smak, og kan til nøds byttes ut med litt BBQ-saus med røkaroma. Heinz og Sweet Baby Rays BBQ-saus er blant BBQ-sausene som ikke inneholder blant annet ansjos (!), og som fås kjøpt på de fleste vanlige dagligvarebutikker.
Ønsker du noen raskere eller enklere alternativer til frokost og/eller lunsj? Sjekk ut våre mattips!
MANDAG
Frokost: Blåbærsmoothie med innslag av grønt.
Lunsj: Sandwich med veggesalat
Middag: Kjapp tagliatelle med tomater og hvitløk
TIRSDAG
Frokost: Knekkebrød med skivet avokado, urtesalt, nykvernet pepper og gressløk
Middag: Hot søtpotetsupe med gulrot og ingefær
Kveldskos: Raw nøttesjokobiter
ONSDAG
Frokost: Brødskiver med srirachasaus eller annen chilisaus, tynne agurkskiver og urtesalt/pepper
Lunsj: Hummuswrap med grønnsaker
Middag: Middagskaker med ris og blomkål
TORSDAG
Frokost: Sandwich med bønnepostei
Lunsj: Tomatsuppe med linser og gulrot
Middag: Linselasagne med salat og rømme
Kveldskos: Pizzahummus med godt brød til
FREDAG
Frokost: Sandwich med facon, avokado og urtesalt
Middag: Taco med crispy tofu bites
Kveldskos/fredagssnack: Snickerskuler
LØRDAG
Frokost: Tykke, amerikanske pannekaker med facon, lønnesirup og friske bær
Lunsj: Olivenscones med bestefartomater
Kveldskos/lørdagsgodt: Hjemmelaget Vego-sjokolade
SØNDAG
Frokost: Skikkelig overdådig helgefrokost
Lunsj: Kikertsalat med valnøtter
Kveldskos/dessert: Sjokoladepuddingpai
——————————————————————————————————————————
Ukens kake: Mandel- og bringebærkake
Ukens brødbakst: Pannestekt naanbrød med hvitløk og koriander

Kjempefine forslag til god veganerkost! Du er flink og kreativ. Så kan du jo også få størst utvalg på Kinsarvik naturkost som du vet :-)