Martes veganguide til Oslo: Yaya’s
Martes veganguide til Oslo: Yaya’s

Martes veganguide til Oslo: Yaya’s

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Thailand helt på ordentlig – nesten

Baren på Yayas. Foto.
Det som mangler av solskinn tas igjen i LED. Stemningsfull belysning på Yaya’s.

Yaya’s er en restaurantkjede i Oslo (nå også i Drammen) som forsøker hardt å gi deg den ekte thailandske stemningen. Siden jeg aldri har vært i Thailand kan jeg ikke gå god for hvor vellykket det er, men jeg tviler på at verken prisene på menyen eller de svenske servitørene som kommer med den er helt autentiske. De har imidlertid lagt ned mye arbeid i interiøret, og kitsch eller ikke: Jeg trives på Yaya’s. Servicen er alltid god, og servitørene har alltid fått meg til å føle meg trygg på at maten jeg serveres faktisk er vegansk. Vel, kanskje bortsett fra den ene servitøren som himlet med øynene da jeg kommenterte at østersaus ikke er vegansk – men det er mange år siden.

Hellige næringsgjær – vegansk på menyen!

Meny Yaya's. Foto.
Spesifisert vegansk alternativ på menyen – dette liker vi!

Yaya’s har god kontroll på allergier og preferanser. Nederst på menyen står det hvilke retter som kan bestilles vegetariske med tofu, og da har de god rutine på å spørre om man også vil ha uten fiskesaus. Betryggende, og noe jeg  gjerne skulle sett var standard på andre restauranter. En annen grep jeg skulle ønske andre restauranter ville gjøre som Yaya’s: Å faktisk sette en vegansk rett på menyen. Nummer 31 Mai Pai er woket tofu med gulrot og grønne bønner i sesam- og soyaolje. Denne retten er rett og slett veldig god og smakfull, med krønsj i grønnsakene og en god konsistens på tofuen. For storspiste som meg er porsjonen kanskje litt i minste laget til prisen på 169 kroner, men den kommer i alle fall med nok ris, som man også kan få påfyll av.

Dersom du er glad i litt feitere retter, kan du også få nummer 20 som vegansk rett: Green Curry Moo or Tofu. (Jeg antar det her er meningen man skal uttale det Tofooo, som i Kung Fu Panda). Dette er en klassisk grønn karri med grønnsaker. Ikke noe galt med karri, men etter at de fikk vegansk Mai Pai velger jeg heller denne, og sparer de tyngre thaimåltidene til restauranter som ikke klarer å lage veganske sauser uten kokosmelk (ja, jeg snakker om dere, Ricebowl).

Ta med venner og familie, men spis dessert et annet sted 

Mai pai. Foto.
Tofu med grønnsaker i sesam- og soyaolje. Nam nam!

Yaya’s er et hyggelig sted med god plass, hvor man kan ta med seg både en date, familie og venner. Jeg synes det er en fin restaurant å dra til når man vil gjøre alle til lags, og det er et spesielt morsomt sted å ta med litt større barn eller litt barnslige voksne – de kommer til å sette spesielt stor pris på Yaya’s tidvise tropiske stormer med strømbrudd. Thaimat er dessuten noe de fleste liker, og på Yaya’s tilpasser de styrkegradene til alles ganer. Det er imidlertid synd de ikke har noen veganske desserter, da til og med sorbeten har melkeprotein. Det bør de kunne gjøre noe med.

Vær oppmerksom på at hvis dere er et stort selskap på flere enn 12 personer, må dere velge en fast meny. Selv om veganere og andre med spesielle preferanser kan få bestille egne retter til seg selv, synes jeg det er en uting at folk ikke får lov til å velge hva man selv skal spise når man tross alt skal legge igjen masse penger et sted. Yaya’s har også en policy på at man bare får sitte i to timer, noe som kan være greit å vite dersom man planlegger en helkveld. Nå vet ikke jeg hvordan det er i Thailand, men disse reglene ødelegger kanskje litt illusjonen om et avslappa strandsted?

Sære regler til tross: Maten er uansett det viktigste. Sist jeg var innom og bestilte veganretten nummer 31, spurte jeg servitøren om de selger mye av den. «Nei!» var det kontante svaret. Så herved oppfordrer jeg mine kjære lesere til å gjøre noe med dette. Løp og spis Mai Pai!

 

Veganvennlighet: 7/10

Mat: 8/10

Service og atmosfære: 8/10

Pris: 6/10

Totalt: 7/10*

*Anmeldelsen er basert på flere besøk på Yaya’s filialer på Majorstua og sentrum (bak Stortinget).

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.